Koliko je vremena korektno biti u vezi prije stupanja u brak?

goca1996

Početnik
Poruka
21
Na temu me podstaklo iskustvo moje sestre koju je tip ostavio nakon dugogodisnje veze. Zajedno su bili gotovo deset godina. Tamo negdje od početka dvadesetih pa do 31. Ja sam joj dugo vremena govorila da ga ostavi jer da planira ozbiljno sa njom presli bi na visi nivo. No nije me slusala. Ovo je generalno veci problem za zene jer imaju manje vremena za formiranje porodice i za to da se ostvare kao majke. Po meni je nekorektno od muskaraca da ostave zenu koja je sa njima provela najbolje godine. Moj savjet bi svim zenama bio da ne gube vrijeme na neozbiljne tipove.
Što vi mislite koliko vremena je prihvatljivo provesti u vezi pre braka? Koliko minimalno? Koliko maksimalno?

Неки људи су се венчали и после 3 дана па је брак био леп. Неки су се венчали после 10 година а развели после 2 месеца.
Неки се вуку по 15 година, раскину и после неколико месеци уђу у брак са трећим особама.
Нема правила нити гаранције.
Лично нисам за званичан брак.

Na temu me podstaklo iskustvo moje sestre koju je tip ostavio nakon dugogodisnje veze. Zajedno su bili gotovo deset godina. Tamo negdje od početka dvadesetih pa do 31. Ja sam joj dugo vremena govorila da ga ostavi jer da planira ozbiljno sa njom presli bi na visi nivo. No nije me slusala. Ovo je generalno veci problem za zene jer imaju manje vremena za formiranje porodice i za to da se ostvare kao majke. Po meni je nekorektno od muskaraca da ostave zenu koja je sa njima provela najbolje godine. Moj savjet bi svim zenama bio da ne gube vrijeme na neozbiljne tipove.
Što vi mislite koliko vremena je prihvatljivo provesti u vezi pre braka? Koliko minimalno? Koliko maksimalno?
Sto pre bum tras

Na temu me podstaklo iskustvo moje sestre koju je tip ostavio nakon dugogodisnje veze. Zajedno su bili gotovo deset godina. Tamo negdje od početka dvadesetih pa do 31. Ja sam joj dugo vremena govorila da ga ostavi jer da planira ozbiljno sa njom presli bi na visi nivo.
Brak nije nužno viši nivo, često je i niži nivo.

Gle brak je precenjen jer ništa stvarno ne menja...kakav je odnos bio pre njega takav će biti i u njemu i svi problemi kojih je i pre toga bilo će se samo preneti u njega.To ništa ne menja...nije viši nivo.Može da dođe kao potvrda toga da su dvoje rešili da žele da ostanu jedno sa drugim ali ne mora da znači da će tako stvarono biti jer isto kao i veze,brakovi propadaju ako osobe koje su u njemu izgube interesovanje ili počnu da se osećaju nezadovoljno tim njihovim odnosom.

Ako je nekoj želja stvarno da bude majka brak tu nije nešto nephodan jer deca se rađaju i bez potpisivanja kod matičara...A ako misli da ćeš se nekako ostvariti kao osoba ako nekom postaneš supruga onda meni dođe da se zapitam šta je s tvojim samopuzdanjem da misliš da ćeš imati neku višu vrednost ako postaneš nečija...

I ne,nisu momci dužni da neku koja ostane s njima duže vreme zaprose samo zato.To se ne radi jer nekoj duguješ nešto već zato što stvarno želiš to i stvarno želiš da bude baš sa njom.

Gle brak je precenjen jer ništa stvarno ne menja...kakav je odnos bio pre njega takav će biti i u njemu i svi problemi kojih je i pre toga bilo će se samo preneti u njega.To ništa ne menja...nije viši nivo.Može da dođe kao potvrda toga da su dvoje rešili da žele da ostanu jedno sa drugim ali ne mora da znači da će tako stvarono biti jer isto kao i veze,brakovi propadaju ako osobe koje su u njemu izgube interesovanje ili počnu da se osećaju nezadovoljno tim njihovim odnosom.

Ako je nekoj želja stvarno da bude majka brak tu nije nešto nephodan jer deca se rađaju i bez potpisivanja kod matičara...A ako misli da ćeš se nekako ostvariti kao osoba ako nekom postaneš supruga onda meni dođe da se zapitam šta je s tvojim samopuzdanjem da misliš da ćeš imati neku višu vrednost ako postaneš nečija...

I ne,nisu momci dužni da neku koja ostane s njima duže vreme zaprose samo zato.To se ne radi jer nekoj duguješ nešto već zato što stvarno želiš to i stvarno želiš da bude baš sa njom.
lepo napisano...za mene je brak vise romantican cin obostrane zelje...i nisam protiv a ni za njega...
nista ne menja...samo eto...ozvanici tu obostranu zelju i izbor...ima romantike i u tome :)

lepo napisano...za mene je brak vise romantican cin obostrane zelje...i nisam protiv a ni za njega...
nista ne menja...samo eto...ozvanici tu obostranu zelju i izbor...ima romantike i u tome :)
hvala :)
I naravno da ima romantike u tome...zato i ne ide da se to gleda kao neka obaveza ili dužnost koja mora da se ispuni posle određenog vremena jer to ubije i značaj i poentu svega toga.

nema pravila, al svakako nije pametno posle više godina zabavljanja utrčati u brak

Već kroz koji mjesec veze osoba može znati želi li s tom osobom zasnovati obitelj ili ne želi. Pogotovo muškarci koji puno jednostavnije razmišljaju od žena i manje analiziraju.

Kriterij za brak nije duzina veze nego kompatibilnost partnera;

Privlačnost,hemija, strast, što god to bilo, u stanju zaljubljenosti nismo sposobni za neke racionalne procene. Ali pre nego što se odlučimo za trajnu vezu ili brak, trebali bismo sami sebi ipak postaviti nekoliko pitanja

Što mi se kod njega/nje najviše sviđa ?
A što najmanje?
Koje su njegove/njezine dobre osobine, a koje one manje dobre?
Kakvi su njegovi/njezini interesi ?
A pogled na svet?
Razlikuju li se naši sistemi vrednosti?
Želi li on/ona decu ili ne?
Ima li nekih osobina koje bih želio/želela da naslede naša deca?
Ima li nekih osobina koje nikako ne bih želio /želela videti kod naše dece?
Hoće li s vremenom sve više sličiti na svoju majku/oca?
Bi li bilo lepo ostariti s njim/njom?

Postavljanje takvih i sličnih pitanja iznimno je važno jer bi mladi ljudi (pa i oni stariji koji to još nisu naučili), trebali znati kako je jedno od iluzija u koju svi verujemo u stanju zaljubljenosti da ćemo svojom ljubavlju, odanošću, vernošću, strpljenjem ili možda prigovorima, kritikama, upozoravanjima kod voljene osobe promeniti ono što nam se ne sviđa ili što nam smeta. Ali to se, u pravilu, ne događa. Događa se, doduše, da se u skladnome odnosu partneri dalje razvijaju u istome smeru ili da se približavaju područjima na kojima su na početku bili različiti (na primer, razvijaju zajedničke interese, sličan pogled na svet), ali češće to se ne događa, već se razlike koje su se u početku, npr. u sistemu vrednosti ili pogledu na svet, činile malima s vremenom povećavaju pa se partnerima čini kako se sve više razlikuju. Pokušaji menjanja, osobito na bilo koji način nasilnoga, izazivaju otpor, što drugim rečima znači kako biste pri donošenju odluke da s nekim uđete u brak trebali zanemariti zamisli poput: "Već ću ja to srediti ili promeniti." To posebnp vredi za osobine ličnosti koje su do dobi u kojoj možemo ući u brak već mahom "sazrele". Tako, npr., neuredna osoba neće postati urednom, štedljiva se neće preobraziti u rastrošnu, osoba koja uvek kasni, kasnit će i dalje i tako redom.

Drugim rečima: udajte se /oženite ako vam odgovara većina onoga što vidite jer će to tako i ostati, te ako ono što vam smeta možete zanemariti, jer se vama ne čini jako važnim za zajednički život.
O deci biste, također, trebali razgovarati unapred jer ima više ljudi- nego što biste mogli pretpostaviti - koji uistinu ne žele decu. Tačno je, doduše, kako će neki popustiti ako ih njihov partner na to jako nagovara, pa tako možete čuti žene koje kažu: "Rodila sam mu dvoje dece", ili muževe koji kažu: "Ona je htela decu, pa neka sada za njih brine." Pri tome najgore od svega jest to što takvi, na neki način prinudno proizvedeni, roditelji često uistinu i ne ostvare dobar kontakt s decom, niti ih bezuvetno vole.

Ne al stvarno su mi fascinante te meri go round i ujka fester sto vidjam na fb. Ono nema je, singl i pap udata! A ono vidis po izrazima lica citavu pricu. Ona, sijaju joj oci, red eye efekat, dzaba filteri, sveti dordje upleo prste (imaces svadbu, sve ce biti pod vinklu kako si zamislila, ali ce ti na svakoj slici faca biti malo izdeformisana i red eye) - na svakoj fotki, sve cool, stav hepi, smeje se hepi, doduse spazam trzaj se vidi na nausnici, a on faca kao za dosije. Drugarice ispred njega flesevi: Pa smej se Nenade, smeej se bre. Milice, Nenad se ne smeje.
A ono bio razgovor na startu:Nesh hebati ako nesh da pravis decu. Hahaha

Brak je zajednica pod ugovorom izmedju dva partnera... koji eventualno , resava problem, posto ume tokom zivota da se nametne.

Neozbiljne i neodgovorne osobe ne podrzavaju brak.

Takodje, neozbiljne i neodgovorne osobe olako stupaju u brak.

Ozbiljna i odgovorna osoba pazljivo bira partnera .Ne zalece se uletanjem u vezu,vec se prvo trudi da upozna kandidata i proceni da li joj odgovara za zajednicki zivot. To ne traje ni previse kratko ,ni previse dugo.Dakle, ne sme se doneti ni brzopleta odluka ,kao sto ni oklevanje nije nimalo dobar znak.
Kad neko okleva, znaci da nije spreman ,te sa njim ne treba gubiti vreme.

Upoznavanje ne podrzaumeva seksualnu vezu.Stupanje u seksualnu vezu ,normalno znaci neformalno stupanje u brak.

Kvalitet zajednickog zivota zavisi od dobrog izbora partnera.

Cesto osoba brzopleto napravi izbor ako je kandidat imucan ili privlacan ,nekad i zbog seksa, prethodno ne procenivsi da li joj taj kandidat odgovara kao licnost za zajednicki zivot.

Najbitniji je dakle karakter, kao i to da su oba kandidata spremna za brak.

Poslednja izmena:
Ja ne znam ni za jednu drugu pravno regulisanu drustvenu tvorevinu kao sto je brak, koju je zapravo nemoguce pravno regulisati. Hajde da razumem u crkvu odes, pop ti izbaja nesto, zapljune vas, ali opstina? Sta? Odes tamo, ona zena se obuce u zastavu i pocne da ti prica pricicu, vi treba da se volite, obecavate jedno drugome afekciju, deliti sve zivotne radosti i zala bla bla bla i onda kaze potpisi da sve to obecavas.
Zamisli dodje ti telekom i krene da cita ugovor: ovde obecavate da cete voleti samo telekom i ni jedan drugi provajder, ako telekomu bude lose, vi cete biti uz telekom, da cete spavati samo sa telekomovom televizijom, da cete uvek biti tu za telekom i navodno telekom za vas osim ako je odluci da raskine, pa znate, sudska praksa je eto tako, takva da vam telekom uzme svu imovinu, al ok to je malim slovcima.. Potpisite.

Zašto mora uvek biti brak ?

Danas ni brak nije garancija na vjecnu ljubav istina je da ako pukne možeš da ga maltretiraš oko alimentacije i dedovine

Poslednja izmena od moderatora:

Back