Koliko je uloga bake i deke važna?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.567
Moram da dam kredit Espresu jer sam tamo video članak koji me je podstakao da se zamislim.

Počinje ovako:
Na vaspitanje dece ne utiču samo roditelji, već i ostali članovi porodice, a posebno bake i deke.

Međutim, dešava se neretko u mnogim porodicama da bake i deke pokušavaju da preuzmu ulogu "glavnog vaspitača" na sebe i da postavljaju pravila po kojima bi, prema njihovom mišljenju, trebalo vaspitavati decu.
...

Šta vi mislite o ovome? Kako se ponašate?

591573_deda01-stock-daktilo_ls.jpg

Babe i dede dijelim na one normalne (roditelje s cacine strane) i psihopate (roditelje s materine strane).
Kada mi je baba s materine strane umrla, stavio sam njenu sliku u mrtvackom sanduku u avatar uz nick "Baka Pavin omiljeni unuk Cvarak" koji su mi moderatori na bivsem forumu bez objasnjenja banali, iako nijedno pravilo nisam prekrsio.

U svakom slucaju, mogu biti dobri ili zli.

Babe i dede dijelim na one normalne (roditelje s cacine strane) i psihopate (roditelje s materine strane).
Kada mi je baba s materine strane umrla, stavio sam njenu sliku u mrtvackom sanduku u avatar uz nick "Cvarak, omiljeni unuk baka Pave" koji su mi moderatori bez objasnjenja banali, iako nijedno pravilo nisam prekrsio.

U svakom slucaju, mogu biti dobri ili zli.
pa sad, malo je morbidno... to sa babinom slikom i mrtvačkim sandukom

Bake i deke imaju poseban pečat u odrastanju svih nas jer su tako negde, ni mame, ni tate, a ono, srca nam svoja daju potpuno, nema rezerve.
Kažu da sopstvenu decu ni ne stigneš da voliš koliko treba jer te sve to zasretne, brineš, fokusiran si da ničega ne fali, zgrćeš, kupuješ, sve ''mačije'' bolesti proživiš kao nešto strašno, nedopustivo, misliš da li si mogao to sve da sprečiš, i sam, kao roditelj si redovno za sve kriv, ali babe i dede tek unučiće vole baš kako treba. Deca neretko vole više da provode vreme sa babama i dedama, nego sa majkama i očevima.

Poslednja izmena:
Sa oceve strane sam imao zlikovca komunistu, dok je baka bila ok. Inace i otac je zlikovac komunista. Sa majcine strane sam imao dedu
koji je bio pijandura problematican lik, izbacu babu i decu napolje kad se pijan vrati iz kafane da bi na miru mogao da ruca. Nije bio
komunista ali je zlikovac bio. Baba sa majcine je bila dobra rekla je da ce staviti crvenu maramu na sahrani muza ali je umrla
pre njega. Kao da je sudjeno zlikovcima da dugo zive.

Moram da dam kredit Espresu jer sam tamo video članak koji me je podstakao da se zamislim.

Počinje ovako:
Na vaspitanje dece ne utiču samo roditelji, već i ostali članovi porodice, a posebno bake i deke.

Međutim, dešava se neretko u mnogim porodicama da bake i deke pokušavaju da preuzmu ulogu "glavnog vaspitača" na sebe i da postavljaju pravila po kojima bi, prema njihovom mišljenju, trebalo vaspitavati decu.
...

Pogledajte prilog 1149561
Dedu volim više od oca i majke zajedno.

Počinje ovako:

...

Pogledajte prilog 1149561
Moji deka i baka su bili normalniji od roditelja! Sva sreća.
Msm da je i to bolja opcija, gde drugačije ne štima.

Za pokojnu baku sa očeve strane sam bila jako, jako vezana. Nažalost djeda ne stigoh upoznati, umro je prije moga rođenja..
Svi su je volili tu moju najdražu bakicu, presrećna sam što sam ju imala u svom životu, uljepšala je sasvim i popravila roditeljske propuste ♥️

A sa majčine strane su roditelji neki neemotivni, nikada zagrljaj, nikada lijepa riječ... Od odraslih kreće ljubav i dijete samo osjeti i uzvrati.

Sa oceve strane sam imao zlikovca komunistu, dok je baka bila ok. Inace i otac je zlikovac komunista. Sa majcine strane sam imao dedu
koji je bio pijandura problematican lik, izbacu babu i decu napolje kad se pijan vrati iz kafane da bi na miru mogao da ruca. Nije bio
komunista ali je zlikovac bio. Baba sa majcine je bila dobra rekla je da ce staviti crvenu maramu na sahrani muza ali je umrla
pre njega. Kao da je sudjeno zlikovcima da dugo zive.
Ja sam pijandura i problematican lik, al nikad nikog nisam maltretiro.
Eventualno konobare kad zatvaraju i ukucane vizualno,kad me gledaju osljemanog.

@tema.

Baba je kljucna figura za vaspitanje dece.

Potpisuem

I to je ok. Samo onda sve radiš sam. Baki i dedi ih daš samo kad si i ti tu.
Razumijem šta želiš da kažeš, ja sam možda malo pristrasna jer imam takav slučaj u porodici. Da se razumijemo moju djecu nije niko čuvao, dok su bili mali nisam radila a kasnije su išli u vrtić (samo iz razloga jer su svekrva i moja mama tada bile još uvijek u radnom odnosu) ali sad je svekrva u penziji i čuva djeverovu djecu (žive u istoj kući, na različitim spratovima) i vidim kakve probleme imaju. Pedijatar preporuči široko povijanje ali nema šanse, svekrva insistira da se dijete umota kao hljeb, na prvi znak temperature renda se krompir, sirće na noge, senf jer zaboga Paracetamol truje...i još stotinu primjera, od korištenja jednokratnih pelena do cucle. Mislim da mladim roditeljima zadnje što treba je da im neko stalno zvoca nad glavom umjesto da uživaju u roditeljstvu. Trebaju bake da razgraniče gdje prestaje pomaganje mladima a gdje počinje preuzimanje uloge roditelja.

Razumijem šta želiš da kažeš, ja sam možda malo pristrasna jer imam takav slučaj u porodici. Da se razumijemo moju djecu nije niko čuvao, dok su bili mali nisam radila a kasnije su išli u vrtić (samo iz razloga jer su svekrva i moja mama tada bile još uvijek u radnom odnosu) ali sad je svekrva u penziji i čuva djeverovu djecu (žive u istoj kući, na različitim spratovima) i vidim kakve probleme imaju. Pedijatar preporuči široko povijanje ali nema šanse, svekrva insistira da se dijete umota kao hljeb, na prvi znak temperature renda se krompir, sirće na noge, senf jer zaboga Paracetamol truje...i još stotinu primjera, od korištenja jednokratnih pelena do cucle. Mislim da mladim roditeljima zadnje što treba je da im neko stalno zvoca nad glavom umjesto da uživaju u roditeljstvu. Trebaju bake da razgraniče gdje prestaje pomaganje mladima a gdje počinje preuzimanje uloge roditelja.
Ta žena je baš ekstrem, to je loše. Ne podržavam to ali isto tako ima ekstrema i s druge strane. Na primjer, ne da baki da stavi bebi čepić jer baka ne zna a ona zna i može s noktima ko kandžma.
P. S. Nisam još baka

Ta žena je baš ekstrem, to je loše. Ne podržavam to ali isto tako ima ekstrema i s druge strane. Na primjer, ne da baki da stavi bebi čepić jer baka ne zna a ona zna i može s noktima ko kandžma.
P. S. Nisam još baka
Svakako, apsolutno se slažem. Ima i takvih ljudi koji samo tutnu dijete bakama u ruke i očekuju da ispoštuje njihov plan rutine,da dijete bude odgojeno po njihovom nahođenju. E neće da može, ako hoćeš po svome izvoli pa ninaj.

Ja sam odrastao sa djedom koji me bolesno volio. Znaci to je bila nenormalna ljubav, evo samo par primjera - kad su mi kupili biciklo, jurio sam oko kuće, kočio, pravio "policajke" baš sam čuda činio. i jedno jutro vidim izdušena guma, mislio sam da sam je nedje probio. biciklo u gepek, odvezemo ga kod vulkanizera, on zakrpi gumu i ja nastavim po starom. poslije nekoliko dana ponovo probušena guma. i opet, i opet... u mjesec dana sigurno smo 10x nosili biciklo da mu se krpe gume.
na kraju se djed smilovao i priznao da je namjerno bušio gume da ne bih vozio biciklo i ne daj Bože, pao :)
tada su bile popularne i rolere, sva su ih djeca imala i meni ih je neko poklonio. Nisam ni stao na njih bukvalno, taj dan kad sam ih dobio ostavio sam ih ispred kuće i ujutru ih nije bilo, neko ih je ukrao. Djed je čuda činio, psovao lupeže, kako ne može alat da ostavi ispred kuće a evo ni rolere. Poslije par godina rolere smo pronaši sakrivene na tavanu, djed ih je isti dan spakovao i optužio lupeže za nestanak.
to je brat najjaci bio, mnogo sam ga volio.

Back