Koliko je star vozni park u Srbiji?

• Začetnik teme Začetnik teme acabg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

acabg

Buduća legenda
VIP
Poruka
28.391
U kojim delovima Srbije se voze najstariji automobili, a gde je vozni park najmlađi?

Prosečna starost vozila u Srbiji je između 15 i 20 godina, objavila je Agencija za bezbednost saobraćaja. Ako se posmatra po regijama, u većem delu naše zemlje voze se automobili proizvedeni pre 15-20 godina.

Najmlađi vozni park je na području Beograda, gde je prosek starosti registrovanih automobila nešto niži i iznosi 13,3 godine.

Po starosti automobila na drumovima prednjači jug i jugoistok Srbije, odnosno područja Pirota, Vranja, Leskovca, Kruševca, Zaječara i Prokuplja, gde je prosečna starost automobila vrlo visoka, preko 20 godina.
4422927785d847836e5601213405618_extreme.jpg

https://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2019&mm=09&nav_id=1593643

Meni to izgleda drugacije , sto stariji automobil veca korist za drzavu i narod.
1. Vise trose goriva - veca zarada na porezu
2.nov automobil znaci nepovratan odliv deviznih sredstava iz zemlje i smanjenu potrosnju na domacem trzistu druge robe.
3. stariji mogu da ga popravljaju i obicni servisi sto znaci vise zaposlenih ljudi
4 veca bezbednost na putevima jer je manja snaga i vozac je vise ukljucen u voznju od enromne elektronike koja moze da uradi svasta.
Za kamione je to obrnuto.

4 veca bezbednost na putevima jer je manja snaga i vozac je vise ukljucen u voznju od enromne elektronike koja moze da uradi svasta.

Pored toga sto stariji mnogo vise zagadjuju, ovo pod 4 ti nije tacno, pa nece ljudi da kupuju novog BMW od 50.000 sa 200 konja, da jure
nego kada bi kupovali nov auto, to bi pre biti fiat tipo, dacija ili reno clio. ww polo, golf i sl. manja snaga znaci. a i potrosnja.
A odavno su trebali da zabrane euro 3 a sad vec i euro 4.
Postali smo groblje krseva.....

Pored toga sto stariji mnogo vise zagadjuju, ovo pod 4 ti nije tacno, pa nece ljudi da kupuju novog BMW od 50.000 sa 200 konja, da jure
nego kada bi kupovali nov auto, to bi pre biti fiat tipo, dacija ili reno clio. ww polo, golf i sl. manja snaga znaci. a i potrosnja.
A odavno su trebali da zabrane euro 3 a sad vec i euro 4.
Postali smo groblje krseva.....
Energija benzina je uvek ista , litar je litar , a sta je aditiv i koliko je stetan , onda bi se bolje bilo vratiti na vreme kad je bio tzv super benzin.
A kad gledam hroniku uglavnom se vidjaju moderni automobili.

Tužno.

Moj je star 2 meseca a prethodni je bio 8 godina pre nego sam ga dao za učešće za ovaj novi. Plan je da čim istekne garancija idem na novi,opet po principu staro za novo. Bezveze sam slušao palamuđenje "eksperata" tipa to je još nov auto,malo si prešao,šta će ti nov ako nisi taxista i sl...
Mislim daj ne serite novo je novo :lol:...rezultat tih dubokoumnih saveta je samo što mu je opala vrednost dodatno i što sam više morao da dodajem i neke popravke vršim pred kraj tj. dodatno ulažem. Dokle god mogu i kreditno sam sposoban isključivo nov pod garancijom.

Jedino je zgodno što su automobili sada mnogo trajniji i kvalitetniji nego nekad tako da je auto koji sad ima 15 godina u mnogo boljem stanju nego recimo kad je to bilo recimo 2000. godine, pa imaš auto iz 1985.

Ma kakvi, nema sanse! Sve tehnicka roba je pravljena da traje samo u garantnom roku, elektornika, masine kao i automobili. Nije fraza, nekada su automobili pravljeni da traju, a danas da traju - 7 godina. Pogledaj neki dobar auto BMW, Mercedes i slicno iz 80ih ili 90ih kada je bio star 10-15 godina. A pogledaj ove danas. Samo vidi kako su pravljeni, nista se ne odvrce-zavrce nego samo klik-klik, i posle par popravki vise nije to to. I jos gomila elektronike (pravljene u Kini) koja krene da crkava....

Ni to nije tacno, ako govorimo o Mercedesu i BMWu, motori su prelazili mnogo vise nekad.
A verovatno i neki drugi.
Ali nije stvar samo u motoru, ceo auto je tako pravljen da radi par godina super, a posle ga prodaj u Rumuniju, Bugarsku li Srbiju.
Ma nisu, sad motori prelaze više, a više se i vozi i saobraćaj je gušći. A tek kako su nekad auti trulili pa to je bilo strašno. Danas je mnogo bolje. Nego je nama što sad sve manje može da ide varijanta ''sam svoj majstor''.

Meni to izgleda drugacije , sto stariji automobil veca korist za drzavu i narod.
2.nov automobil znaci nepovratan odliv deviznih sredstava iz zemlje i smanjenu potrosnju na domacem trzistu druge robe.
3. stariji mogu da ga popravljaju i obicni servisi sto znaci vise zaposlenih ljudi
9ZOgqGO.png

A ako je to nekom i cilj ???!

Back