Koliko je doradjivanje fotografija/ snimaka unistilo mogucnist da se sazna kako nesto stvarno izgleda?

• Začetnik teme Začetnik teme Zauz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Zauz

Buduća legenda
VIP
Poruka
47.502
Screenshot_20220212-015332_Instagram.jpg

Ovako se snima vremenska prognoza .

Screenshot_20220211-233749_Instagram.jpg

Screenshot_20220211-233750_Instagram.jpg

Dodavanje boje na fotografiju.

Znala sam da to postoji odavno / sad danima gledam kako potpuno menja izgled svega te mi se ne dopada zato sto ne postoji.
Gde je sansa da se vidi kako nesto stvarno izgleda / toliko ima raznih efekata koji se dodaju da se gledaju efekti.

Poslednja izmena:
Ima mnogo situacija gde je prelepe stvari jako teško snimiti a da izgledaju iole pristojno. Jedan primer su preveliki kontrasti, drugi su velike jednobojne površine (okean/nebo) kombinacije, sneg, noć, zora/suton, itd. Onda mora da se radi nešto sa njima, od podešavanja game i kontrasta preko HDR-a, do kolor grejdinga. To se radilo i pre sto godina, zabluda je da je tek Photoshop doneo mogućnost manipulacije fotki.

Sve ove fotografije iznad koje si prikazala ne prikazuju stvari realno, samo što ih ove dorađene prikazuju lepše nego što izgledaju, a ove nedorađene ih prikazuju daleko ružnijima nego što jesu u prirodi.

Ako je već stvar takva da fotografija u svakom slučaju ne prikazuje stvari 100% realno, na savest fotografa ide odluka da li će izabrati bolju ili lošiju opciju.

nemam nista protiv dorade, kao neko umetnicko izrazavanje i pravljenja fantasy slika...ali bih zakonom zabranila kada je priroda u pitanju, razni proizvodi i tome slicno...
uostalom te ljude ne smatram ni fotografima...dobro rukuju nekim drugim programima....
Na omotu izgleda kao nebeska mana...
Otvoris pakovanje, ono - jedno zrno pasulja..... :roll: :lol:

nemam nista protiv dorade, kao neko umetnicko izrazavanje i pravljenja fantasy slika...
snimaka...genijalno je...

ali bih zakonom zabranila kada je priroda u pitanju, razni proizvodi i tome slicno...
uostalom te ljude ne smatram ni fotografima...dobro rukuju nekim drugim programima....
rade fotografi plus snimatelji sta im se naruci / to treba da bude zakonom zabranjeno kao obmana potrosaca . . .

Screenshot_20220213-020519_Instagram.jpg

Screenshot_20220213-020524_Instagram.jpg

Ovo je izvanredno da se pokaze kako nas obmanjuju / onda vidis neki "tropski raj veselih boja" kako se reklamira odes tamo toga nema / obmana potrosaca.

snimaka...genijalno je...

rade fotografi plus snimatelji sta im se naruci / to treba da bude zakonom zabranjeno kao obmana potrosaca . . .

Pogledajte prilog 1101668

Pogledajte prilog 1101669

Ovo je izvanredno da se pokaze kako nas obmanjuju / onda vidis neki "tropski raj veselih boja" kako se reklamira odes tamo toga nema / obmana potrosaca.
tako je...al nije samo to....po meni je fotograf neko ko je zaista bio tamo, uhvatio momenat...mozda cekao satima, obilazio danima da uhvati taj jedinstven magican trenutak...ovo sada kliknem..pa na kompu sredjujem fotku satima (dobro mozda traje min, dva) mi ono :roll:

mislim ponavljam...nemam nista protiv tih slika...zanimljive su neke, lepe...ali ih ne bih klasifikovala kao fotografiju, vec prosto obradu...i mislim da im nije mesto nigde ge pise - vase fotografije, slike...vec bi stvarno trebao da bude neki fantasy album za takve slike :)

ali danas su vec problem i mobilni telefoni...sami po sebi vec imaju neki filter, nesto sto ne prikazuje sliku realno...Samsung telefoni mi vuku na hladne, plave boje dok na primer Huawei vise na tople, zute...a ni jedan ne prikazuje realne boje...

Треба правити разлику између документарне фотографије и фото манипулације.
Стриктно говорећи обрада слике постоји од увек, свака израда слике са негатива ( док је филм био основно фотографско средсто) је врста обраде.
Некада су то фотографи радили ретуширањм фотографија , нарочито портрета па вам деде и бабе на фотографијама које су прављене код фотографа не личе на себе.
Савемена техника и технологија је демократизовала све те процесе и довела је фотографисање до апсурда када је у питању природност, без обзира да ли је разлог за манипулацио био "попорављање" илистварање сасвим новог, ликовног фотографског рада.

a pre su pravili realne fotografije? onda ima i danas tih što prave tzv realne fotografije
al svejedno dok ne odeš lično to je samo neka ideja o nečemu... mada što bi išao bilo gde kad si sve video na netu
he nekad nisu bile fotografije nego su slikari imali tu funkciju

ovo kad prave reklamne fotke za npr turizam pa našminkaju, to je razumljivo a možda nije ni tako loše, ako nije baš prevelika podvala, onako više mu se raduješ
našla sam kako muljaju za slike hrane npr, sipaju neke lepkove i raznorazne efekte : )) verovatno ima da se izgoogla to negde
mada ponekad valjda slikaju i pravu

Pogledajte prilog 1101147

Ovako se snima vremenska prognoza .

Pogledajte prilog 1101148

Pogledajte prilog 1101149

Dodavanje boje na fotografiju.

Znala sam da to postoji odavno / sad danima gledam kako potpuno menja izgled svega te mi se ne dopada zato sto ne postoji.
Gde je sansa da se vidi kako nesto stvarno izgleda / toliko ima raznih efekata koji se dodaju da se gledaju efekti.

Iskreno rečeno i nesmeta mi filter ili ubacivanja boje na slike sa putovanja

Mislim da je fenomenalan pogled i befor i after obrađivanja takodje smatram da ubacivanje boja upravo želi iskazati trenutan osjecaj na tom mjestu

Back