Koliko dugo muskarac moze da vas zavlaci?

uprkos romasiranim shvatanjima
mislim da je brak prilično konkretan "poslovni" dogovor
tu nema zavlačenja
jasno i glasno treba istupiti sa svojim željama i idejama
o bračnom i porodičnom životu
a apsolutno ne časiti časa ako se vama šće a njemu ne
ma ko i u običnom seksu
ako se meni šće nešto a drugom yok
pa ikskjuzmipliz čega se igrama
e sad ako odnos shvataš upravo kao romansiranu intrigu
a ima se prava na to
onda nek zavlači kolko hoće sve dok ga uvlači
možda je nekim ljudima teško da se profilišu
ali treba znati šta očekuješ

U par navrata sam pisao o tome kako nije dobro kad zene 'zaglave' u dugoj vezi sa muskarcem koji bi godinama da se 'zabavlja', a brak i decu ne pominje. Nedavno sam opet video kako je prsla jedna veza posle godina i godina besomucnog 'zabavljanja'. Ja sam uvek tvrdio da razumem kad zena hoce da predje iz jedne faze zivota u drugu i da ona ne treba da se ustrucava da na tome insistira. Kome se to ne svidja, neka se tornja. Dakle, da li ste se nasle u situaciji da muskarac odugovlaci sa brakom i zasnivanjem porodice i koliko dugo vam je trebalo da ga otkacite?

Ma ja sam bila u potpuno suprotnoj situaciji.
Da me sve snaslo prerano jer je po pitanju njegovog posla tako odgovaralo, ali toliko sam danas srecna zbog toga jer znam da sam previse razmisljala oteglo bi se u nedogled i danas bih verovatno kupovala pampers a ne spremala dete na fakultet.

Razvlace se jer ne bi znali sta ce sami sa sobom, kad ne bi imali partnera,navika,strah... i sve to rade jer cekaju bolju priliku, koja uglavnom se ne pojavi, pa se u nekom trenutku, kad zadju u tridesete, pomire sa sudbinom i sa tim sto imaju pored sebe. Ajde, red je da osnujem porodicu, nema vise cekanja.
Problem je kad se ta druga osoba u vezi jos uvek nije pomirila i dalje ceka nesto bolje. :sad2:
Meni bi ovo bila agonija od zivota, ali vecini ljudi u takvim vezama, prihvatljivo,zivot, sta ces.

Da...oni bi tako unedogled...inertni do bola,a hedonisti do neba...msm razvlachenje samo njima sluzi,jer se plashe obaveza...:aha:

Zasto mislis da su muskarci ti koji se plase obaveza? Pogledaj recimo zenski nacin selekcije partnera. Devojke pretezno odabiraju muskarce koji nisu bas skloni da se obavezu: nepredvidivi umesto pouzdanih, detinjasti i razigrani umesto ozbiljnih, koketni umesto vernih, neobuzdani umesto disciplinovanih, cesto i nasilni umesto krotkih, itd. Njihove metode selekcije pocinju da se menjaju tek u kasnim dvadesetima, ranim tridesetima, ako i tada. Tada ume biti kasno da se bude mudar.

Zasto mislis da su muskarci ti koji se plase obaveza? Pogledaj recimo zenski nacin selekcije partnera. Devojke pretezno odabiraju muskarce koji nisu bas skloni da se obavezu: nepredvidivi umesto pouzdanih, detinjasti i razigrani umesto ozbiljnih, koketni umesto vernih, neobuzdani umesto disciplinovanih, cesto i nasilni umesto krotkih, itd. Njihove metode selekcije pocinju da se menjaju tek u kasnim dvadesetima, ranim tridesetima, ako i tada. Tada ume biti kasno da se bude mudar.

Znam takvih primera kolko oces.
Davno nekad, mama i ja provodadzisale i skontale mog druga sa sestrinom drugaricom. Izasli 3 puta i ona ga otkacila. Kaze mama "JEST!!! Ne valja joj... vid molimte??!! Ma ne valja joj sto je dobar!" :zcepanje:

Pogrešno postavljena tema, no...
Koliko god bila kompleksna problematika dugih veza, nekako uvek ispadne da jedna strana čeka drugu, a ona druga se premišlja čekajući nešto lepše i veće.
U suštini, obe strane su kukavice - ona prva zato što nema petlje da jasno izrazi svoju želju za narednim korakom (a time prihvati i eventualno odbijanje), a ona druga zato što nema petlje da sreću potraži negde drugde (a time prihvati i mogućnost da je ne pronađe). Dovoljno malo lepog i dovoljno puno strahova, pa da se ostane ušuškan u statusu quo.

Poslednja izmena:
Nazalost ljudi brak vide kao konacni cilj, game over. Kao da zaboravljaju da to ipak nije kraj, posle toga treba isto ziveti,buditi se svakog jutra,gledati tu osobu, trpeti. U cemu je poenta "primorati" nekog da te ozeni/uda se za tebe, ako ta druga osoba nije nacisto. Ok, vencace se, sta posle? Nadati se da ce se promeniti na bolje? Godinama je lose i odjednom prsten na ruci ce nesto revolucionarno promeniti? Pre ce kukati do kraja zivota kako su jedno drugom upropastili zivot.

Nazalost ljudi brak vide kao konacni cilj, game over. Kao da zaboravljaju da to ipak nije kraj, posle toga treba isto ziveti,buditi se svakog jutra,gledati tu osobu, trpeti. U cemu je poenta "primorati" nekog da te ozeni/uda se za tebe, ako ta druga osoba nije nacisto. Ok, vencace se, sta posle? Nadati se da ce se promeniti na bolje? Godinama je lose i odjednom prsten na ruci ce nesto revolucionarno promeniti? Pre ce kukati do kraja zivota kako su jedno drugom upropastili zivot.
Slažem se.
No, veza nužno ne mora biti loša iz perspektive onog prvog, niti on nužno uvek zna da se drugi premišlja.
Drugi može da oseća da je nestalo u njemu ljubavi prema prvom, i da to ne priznaje ni sebi ni partneru. Svima nam je usađen strah "šta ako neko drugi prestane da me voli", pa ponekad ne znamo da se nosimo sa situacijom "prestao sam da volim". U toj situaciji, nije lako priznati ni sebi ni drugome nestanak ljubavi, pogotovo ako konkretnog razloga i nema - nije lako shvatiti da konkretan razlog čak ne mora ni da postoji.
Drugi može i da se izgubi u percepciji sopstvenih osećanja, i da ne razlikuje više da li je to ljubav, navika ili prestanak ljubavi.
Najčešće se izgube oba partnera.

Duge veze su zajebana stvar jer su se ljudi po pravilu spojili kao (vrlo) mladi. Tada su mislili, gledali i osećali u istom pravcu, no nakon x godina su sazreli, promenili se, možda počeli da gledaju u različitim pravcima i prestali da budu kompatibilni. Ili su prosto poželeli da osete kako je biti i sa nekim drugim.

Neko će shvatiti da ne voli, i sve preseći.
Neko će usled straha od novog i nepoznatog i pritiska godina/okoline/biološkog sata ići linijom manjeg otpora i uploviti u bračne vode.
Neko će shvatiti da sve ono što želi i traži već ima, i da je sve to ipak ljubav. Pretpostavljam da su ovakve situacije najređe.

Poslednja izmena:
nisu me razvlacili jer fala svemu te se nikad nisam zaglavila u smor vezama od kako sam progledala sveta pa do besvesti, cemu su nekad ljudi skloni, pa se ona priudaju, i tek onda krene drama, jer nikad pre nisu ziveli zajedno,ili imaju vec godinama svalere/svalerke, ili su se jednostavno popeli jedno drugom na glavu jer su se dosta promenili u periodu adolescencije te su sa nekim iz navike a ne prave zelje...e to je razvlacenje, i imam osecaj da mnogi to rade iz neke formalnosti....i onda kad doguraju do cetrdesete, pedesete, nacisto polude od neizivljenosti i monotonije iz mladosti. osim toga formalan brak ima malo znacenja sam po sebi osim sto moze olaksati neke administrativne procedure, decu mozes imati i van istog, isto funkcionisati ko u braku itd...sve to zavisi od ljudi. ljudski mozak je cudo, pa potpisanom braku daje daleko vecu tezinu iz cistog razloga sto je potpisan pred maticarom, il daleko bilo korumoiranim popom :neutral:

:hahaha1:

aj sad lebati pojasni nam kakav bi to bio korumpirani pop i u čemu bi se to mogla ogledati njegova korumpiranost, odnosno kako koji quartz to ima uticaja na tebe kao mladu?

da li ti ta i ta uzimaš tog i tog da u dobru i u zlu to to dok vas smrt ne rastavi bla i bla
da li ti taj i taj uzimaš ovu ovde čupavu da u dobru i u zlu to i to dok vas smrt ne rastavi bla i bla

- - - - - - - - - -

msm možda ja ne znam al nekako mi se ne čini da ovde ima previše manevarskog prostora za neku vrstu podvale :lol:

:hahaha1:

aj sad lebati pojasni nam kakav bi to bio korumpirani pop i u čemu bi se to mogla ogledati njegova korumpiranost, odnosno kako koji quartz to ima uticaja na tebe kao mladu?

da li ti ta i ta uzimaš tog i tog da u dobru i u zlu to to dok vas smrt ne rastavi bla i bla
da li ti taj i taj uzimaš ovu ovde čupavu da u dobru i u zlu to i to dok vas smrt ne rastavi bla i bla

- - - - - - - - - -

msm možda ja ne znam al nekako mi se ne čini da ovde ima previše manevarskog prostora za neku vrstu podvale :lol:

naravno da ne znas kad si kombinacija neukog seljachitja iz provincije i tetkice :zag:

potpuno si u pravu. a kada se rszvlachi sa osnivanjem porodice - a to je jedinirazlog da se meshamo to onda znachi samo jedno - da motiv veze nije ljubav, vech korist. kaoliko dugo se neko moze drzati u obavezi bez posvechivanja zavisi od toga koliko je dobar manipulator. najbolje rezultate postizu oni koji ubede drugu stranu da je ona ta koja ne zeli prava i sigurnost koju daje brak, vech samo njegove obaveze.
bravo za razmishljanje na temu. za godine - evo znam sluchajeve od 9 i 12 godina - besplodno skroz

moze da se drzi u zabludi onoliko koliko sama zena ima koristi od toga - ako se plasi braka naci ce sebi tipa koji nije za brak, pa ce da maltretiraju jedno drugo i da se natezu, ona kao hoce, hoce verbalno i on nesto al' se vazda nadje neki vanzemaljski razlog zasto to ne moze. u te price "on je nju zavlacio" ne verujem ni momenat, vidi se nakon par meseci s kim si pa se valjda u odnosu na to i postavis. jedan zivot imas i znas sta hoces a ako ti ne znas, nije ti kriv onaj koji zna. ako ces da stavis njegov interes ispred svog, samo napred. neko misli da se to zove Ljubav a neko voli da gleda takve scene u bioskopu.
kome je do udaje, uvek moze sebi da nadje muskarca koji hoce da se zeni i ima decu, njih ima bar koliko i zena kojima je to prioritet ali treba prvo da odustane od krpljenja sebe kroz drugog.
tesko je provesti zivot sa sopstvenim izborom, udariti pecat na papir je lako.

Ljudi olako zaboravljaju da je svako odgovoran samo za svoje postupke - pa tako i onaj koji čeka nadajući se, i onaj koji se premišlja.
Vezu ipak čine dva odrasla bića odgovorna za svoj život i svoje postupke, kao i zajednički odgovorna za tok veze, a ne jedan odrasli koji sam odlučuje i manipulativno drži drugog kao psa na lancu (kako se to često interpretira).

Onaj koji se nada koraku napred, a ne spominje ga i ne postavlja jasno svoje želje i granice, sam je odgovoran za to.
No svakako je lakše zatvarati oči, prepustiti kormilo u vezi partneru (umesto da se zajednički deli) i čekati da nas partner priupita za sledeći korak - nego otvoriti karte i otvoreno porazgovarati u kom pravcu veza ide, te šta se od nje zaista želi. Niko nije maloumnik, pa da onaj drugi može da ga zavlači. Ali lakše je reći da nas je neko zavlačio, nego priznati da nismo imali petlje za otvorenu postavku stvari, ili da nismo imali petlje da vidimo ono što je očigledno. Svako može da zavlači jedino sebe, iz sopstvenih strahova.

Poslednja izmena:

Back