Koliko često brišete prašinu sa knjiga u regalu il' sa polica?

jelen.co

Veoma poznat
Poruka
14.519
Elem, zeznuli vas mangupi i prodali vam nezastakljene vitrine za vašu biblioteku.
Muka golema, svaki dan se tu taloži prašina, vi u početku bili/bile vredne briskali prašinu non-stop, a onda predadoste meč.
Koliko često sada brišete prašinu?
Imate neku varijantu vikendom pre podne ili ne pipate krpu dok se tu ne skupi bar 3 milimetra?
A da, šta još volite da držite na policama gde su vam knjige i što vam uvek smeta da brzo obrišete pršinu (znate one fore: slike najmilijih, bistu Sokrata izrezbarenu u slonovoj kosti, peščani sat......)

Brisanje prašine sa dijela police koji ne zauzimaju knjige nije toliki problem. To je onaj prostor ispred knjiga gdje se stavljaju kojekakve gluposti. Pravi problem je temeljito čišćenje samih knjiga, jer se u njima s godinama taloži prašina koja nije nimalo bezopasna. Čuo sam da tu nataloženu prašinu koja nekako hemijski reaguje s papirom nije ni malo zdravo udisati. Zato se i ne preporučuje držanje knjiga u prostoriji u kojoj se spava ili provodi veliki dio vremena. Naravno, alternativa je redovno brisanje prašine sa knjiga, pojedinačno i temeljito. Svako ko ima bar 500 ili 600 knjiga zna kolika je to gnjavaža, mada je i dobra prilika da se podsjetiš šta sve imaš u biblioteci, posebno ako moraš da držiš knjige u dva ili tri reda kao ja.

Brisanje prašine sa dijela police koji ne zauzimaju knjige nije toliki problem. To je onaj prostor ispred knjiga gdje se stavljaju kojekakve gluposti. Pravi problem je temeljito čišćenje samih knjiga, jer se u njima s godinama taloži prašina koja nije nimalo bezopasna. Čuo sam da tu nataloženu prašinu koja nekako hemijski reaguje s papirom nije ni malo zdravo udisati. Zato se i ne preporučuje držanje knjiga u prostoriji u kojoj se spava ili provodi veliki dio vremena. Naravno, alternativa je redovno brisanje prašine sa knjiga, pojedinačno i temeljito. Svako ko ima bar 500 ili 600 knjiga zna kolika je to gnjavaža, mada je i dobra prilika da se podsjetiš šta sve imaš u biblioteci, posebno ako moraš da držiš knjige u dva ili tri reda kao ja.

Ja na ovo gledam kao na teoriju zavere :) To je kao ono ne valja cakcati zube cackalicom, vec koncem. Ima milion stvari koje ne treba raditi, pa se ipak rade, i ne oseti se neka razlika.

Mislim, svaki naucnik bi trebalo da ima svoju sobu, svoj kabinet sa dosta knjiga, i u njemu provodi podosta vremena. Nisam cuo da je neko oboleo od prasine.

Ja sam preko uspravno poređanih kniga poređala i horizontalo. Najpre zbog prostora, a kasnije se pokazalo korisno: ne dopire prašina unutra, a i drže mi police da ne padnu, jer su se oni plastični držači momentalno polomili pod teretom. I tako u dva reda, kao u skladištu. Jedino ja u porodici znam koja se knjiga gde nalazi.
A za džidža-midže ispred, deca me stalno grde kad spustim neku sitnicu, jer znaju da će iste preplaviti prostor za par dana. Za prašinu je zadužena ćerka, ali ona ponekad "zaboravi". Kad neko najavi dolazak, briše ko stigne, jer mi knjige stoje u dnevnoj sobi.

Ja na ovo gledam kao na teoriju zavere :) To je kao ono ne valja cakcati zube cackalicom, vec koncem. Ima milion stvari koje ne treba raditi, pa se ipak rade, i ne oseti se neka razlika.

Mislim, svaki naucnik bi trebalo da ima svoju sobu, svoj kabinet sa dosta knjiga, i u njemu provodi podosta vremena. Nisam cuo da je neko oboleo od prasine.

:ok: :ok:

Back