Koliko će još dugo IT sektor da bude unosan? Mark Zakerberg, kaže da će u narednih 12 do 18 meseci većinu kodiranja u Meti obavljati AI

Sensei

Master
Moderator
Poruka
88.646
Generalni direktor kompanije Meta, Mark Zakerberg, rekao je da će u narednih 12 do 18 meseci većinu kodiranja u Meti obavljati veštačka inteligencija. Podelio je da je veštačka inteligencija koja radi na Metinom projektu Lama već dobra kao prosečan vešt član tima. Ali uskoro će veštačka inteligencija postati čak i bolja od najboljih ljudskih programera, dodao je.

Trenutno je veštačka inteligencija dobra u pomaganju u kompletiranju delova koda, ali uskoro će raditi mnogo više. Zakerberg je rekao da će veštačka inteligencija moći sama da testira kod, pronalazi greške i piše čiste, visokokvalitetne programe. Ovo bi moglo u velikoj meri da promeni način na koji se kodiranje obavlja u Meti.

1746736396796.png

Programeri će verovatno morati da se prekvalifikuju, kao nekad daktilografkinje.
ne samo programeri...biće tumbanje na celom tržištu radne snage...koji god posao hoćeš sve će pre ili kasnije da preuzmu AI i roboti..ostaće egzotični poslovi tipa standup komičar i profesionalni sportista i to ne zato što to AI i roboti neće moći da rade nego zato što ljudi žele da vide ljude u tim ulogama

Pretpostavimo da ce programeri ipak preziveti, morace da se prilagode alatima koje im nudi AI i da u svoj rad integrisu AI. Pretpostavljam da ce od industrijskih firmi preziveti one koje u svoj proces proizvodnje/rada ugrade AI a za to ce im biti potrebni ljudi koji ce uz pomoc AI izraditi specificne alate za svakodnevnu upotrebu u tim procesima.

( Ovo sve znam zato sto citam ponekad nesto o tome ali najvise podataka sam dobio od kcerke koja se bavi tacno time sto sam ispisao. Kao roditelj sam se zabrinuo za njenu buducnost, sto je i normalno.)

За шта програмер може да се преквалификује?
Električara.

Umalo da otvorim temu (mada nikad nije kasno :)) da će Gugl da finansira (pre)kvalifikacije za 100 hiljada električara koji će im trebati baš zbog AI

Back