Koliko bara za sigurnu zimsku vožnju?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Elita
Poruka
23.954
U područjima zemlje s više snijega na cestama zimi, postoji staro uvriježeno mišljenje kako su nedovoljno napumpane gume bolje za vožnju po snijegu jer gume tada ostvaruju veći kontakt s podlogom. Iako to tehnički nije netočno (ponekad je primjerice korisno za lakše izvlačenje iz dubokog pijeska), zapravo nikada nije sigurno namjerno voziti s niskim tlakom u gumama, pa tako niti po snijegu i niskim temperaturama.

Vožnja s nedovoljno napuhanim gumama po zimi sa snježnim padalinama višestruko povećava vjerojatnost sudara koji je povezan s gumama, pokazala je studija američke Nacionalne uprave za sigurnost u prometu cestama. Dakle, samo pravilno napumpane gume bolje voze kroz snijeg, štede gorivo i ne manje važno - traju dulje.

Automobilske gume većine modela automobila obično pumpamo na tlak od 2 do 2,4 bara, a preporučenu brojku za vaš automobil, koja je obično istaknuta na naljepnici negdje na automobilu (obično na limu unutarnje strane, ili okviru vrata), valja primjenjivati tijekom cijele godine jer ne postoje različiti brojevi za ljeto ili zimu.

Međutim, vanjska temperatura ipak utječe na tlak u gumama, pa ćete zato zimi kada stignu "minusi" trebati češće provjeravati i dopunjavati gume zrakom nego u ljetnim mjesecima, a sve kako biste održali idealan tlak koji je jedan od bitnijih faktora za sigurnost vožnje.

23047523.jpg
Ljeti te potrebe nema jer se toplije molekule zraka u gumi brže kreću i više se "sudaraju" jedna o drugu, podižući tlak u gumama na traženu razinu. Kada temperatura padne, molekule zraka usporavaju i "lijepe" međusobno što rezultira padom tlaka zraka i potencijalno nedovoljno napuhanom gumom.

U praksi, mnogi proizvođači guma procjenjuju da gume gube 0,06 bara za svakih 10 stupnjeva pada vanjske temperature. Isto tako dugotrajnije stajanje automobila na mjestu zimi obično vlasnika dočeka s djelomično ispumpanim gumama. Korisno: ako vaš automobil ima sustav za nadzor tlaka u gumama, svjetleće upozorenje će se aktivirati padom tlaka od najmanje 25 posto. Ovo "sitnica" je posebno korisna za praćenje tlaka u gumama po hladnom vremenu.

Najbolje je provjeravati gume jednom mjesečno, jer se kod slabije napumpanih guma s nižim bočnim profilom pad tlaka ne vidi uvijek "od oka" kao kod onih s višim profilom. Drugi znakovi da su vaše gume možda nedovoljno napumpane: volan podrhtava, ako je u pitanju samo jedna guma "vuče u stranu", ili je potrebno "više ceste" kod kočenja. Prevencija je uvijek bolja od "liječenja"...

net.hr

Ja ih narokam na maksimum 2,4 napred 2,3 pozadi opet i to zavisi koliko tereta i osoba se vozi jbg ima tu više uslova.

Ispumpana guma može uvek da secne na rupu pa pored snega i leda imamo i zamenu gume u takvim uslovima.

Dakle pumpajte na propisan pritisak koji piše na nalepnici poklopca rezervoara ili kada otvorite prednja vrata. Pritisak je vezan i na dimenziju guma koju imate na vozilu.

Nekako sam išao potpuno kontra logikom, što je širi kontakt sa površinom gume, ona zapravo više spljošti sneg ispod i glumi skiju, dok sve one tanke gume fiće i ostalih starih kola seku sneg i lakše dolaze do tla ispod snega. Gledao sam one široke gume na ovim jačim kolima, bukvalno šetaju ispred mene dok vozim. Ali ko zna, nikad ne isključujem mogućnost da lupetam gluposti.

Pritisak u gumama se podesava prema gumi i vozilu, najbolji pritisak je fabricki definisan za odredjenu gumu i ne valja da bude ni visi ni nizi da bi guma nalegala celom povrsinom. Istina je da se zimi smanji pritisak i da ga je potrebno vratiti na fabricko podesavanje, ali ne dodavati unapred nego redovno proveravati.

Jeste al fića 600 kila pa mu dodje na isto. Zimi po snegu što uža guma to bolja jer je pritisak po cm2 najveći a to je bitno i za sneg i kišu i bljuzgu. Ljudi stavljaju šire zimske jer imaju samo jedan set alu felni koji voze.

Gospoda kao ja imaju dva seta, letnji alu 16" 195 i zimski čelične 14" 175.
Fabrički sve original.

Može kada su napumpane propisno otprilike znaš kako lupka točak preko neravnina. Ako su prepumpane onda ti se sve trese u kabiji i naočare ako nosiš spadaju. Prosto vibrira. Ako ispusti onda se auto ponaša nestabilno i hoće da leluja.

Evo recimo pre neki dan sam promenio stavio sam zimski set. Pošto je pao mrak mrzelo me još da se petljam sa kompresorom i dopumpavam. Znam da dve slabo drže kada ih ostavim pola godine u garaži. Na oko su izgledale okej pa sam krenuo do pumpe da sipam do vrha i da dopumpam gume. Preko starog tramvajskog mosta koji je neravan sa šinama, auto mi se bukvalno zaneo kada sam zakačio šinu ili neki kolotrag. Ceo zadnji deo se zaneo i tako klizao 10 metara. Jako nestabilno guma nije držala pravac. Dođem na pumpu a gumeeeee jedna 1.6 zadnja 0,8 ostele dve sa suvozačeve na 1.9. Dopumpam sve na 2.4

I tako je od prvog dana kada je kupljen nov auto, ta zadnja leva je uvek ispuštala (čelična) sada je na njoj nova zimska guma i isto ispušta od prvog dana. Tolerantno jer je svaka dva meseca dopumpam malo prilikom redovne kontrole.

Back