Kolaps regiona bez struje

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
74.524
Nakon što je u Bosni i Hercegovini u popodnevnim satima došlo do nestanka električne energije isto je zadesilo i Hrvatsku.

Region bez struje
IZVOR: MONDO/STEFAN STOJANOVIĆ
Nakon što je u Bosni i Hercegovini u popodnevnim satima došlo do nestanka električne energije isto je zadesilo i Hrvatsku.


Bez struje su ostali Split, Omiš, Makarska, Dubrovnik i Župa Dubrovačka, Kaštela, Solin, Vodice, Prvić, Zadar, Starigrad Paklenica, brojna ostrva... Čini se da struje nema u celoj Dalmaciji.

Zasad nema nikakvih informacija iz HEP-a. U jednom je trenutku pala je i HEP-ova stranica.

Takođe i Crna Gora je ostala bez struje. Struje nema u Budvi, Baru, Risnu, Podgorici. "Pobjeda" javlja da je izbio požar na jednom od dalekovoda. Bez struje je, navode i Zeta.

Skoro celo područje Crne Gore je bez struje, navodi se iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

"Struje nema širom Crne Gore. Izbio je požar na dalekovodu", javlja portalanalitika.me.

Većina gradova u Albaniji ostala je bez struje, a prema prvim informacijama uzrok je kvar na visokonaponskim vodovima.

Bez struje su ostali Tirana, Drač, Elbasani, Gjirokastra, Kukeši, Leža, Saranda i Skadar, piše "Albanijan post". Delovi Grčke su takođe bez električne energije.

Portal navodi i da se ne zna kada će kvar biti otklonjen i podseća da se predviđa da će danas biti najtopliji dan u junu, sa temperaturama do 41 stepen.

Kako saznaje "Avaz" došlo je do raspada kompletnog elektroenergetskog sistema. Kada dođe do raspada sistema, hidroelektrane i termoelektrane ne mogu raditi, nema razmene energije kroz mrežu. Kako je navedeno u kratkom saopštenju na Fejsbuk stranici CEDIS-a, problem je ispad na mreži Crnogorskog elektroprenosnog sistema.

"Premda još tačni razlozi raspada sistema nisu poznati, pretpostavlja se da je uzrok preopterećenja na interkonektivnim 400 kV dalekovodima u Regionu, njihovi ispadi i prenošenje poremećaja na sistem BiH".

U toku su aktivnosti na restauraciji sistema, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordiniranim aktivnostima sa operatorom sistema (NOS BiH) na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima - naveli su iz Elektroprivrede BiH.

Nije poznato kada bi problem mogao biti rešen, piše "Pobjeda".

Radi se na utvrđivanju kvara.

https://mondo.rs/Info/EX-YU/a1942776/region-bez-struje.html
 
Pa zamisli taj raspad sistema u EU posle izbora, može i plenković i onaj glupi selja izbosne da kleče nemaju kome da se obrate da ima moć da im uključi struju....onda će da trče kod madjara, pa slovenaca, pa u srbiju i ovaj će da im uključi deo preko rs, deo će da im da orban, a crnogorce uključujemo direktno na naš sistem....
 

Back
Top