Kolač od šargarepe

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.691
Ukoliko imate viška šargarepe i ne znate šta ćete sa njom :)

Pre neki dan sam se setila ovog kolača koji se prilično često pravi u Mađarskoj (barem ljudi sa kojima sam bila u kontaktu) pa smo rešili da ga napravimo.
Pošto se nisam sećala tačno recepta pravili smo kolač po nekom receptu sa neta.

Potrebno je po tom receptu:

200gr šećera
250gr brašna
4 jaja
2 vanilin šećera
malo soli
100gr mlevenih oraha
50gr grožđica
300gr rendanih šargarepa (mi smo koristili električni secko)
200ml ulja
1 prašak za pecivo
1 kora od narandže
1 mala kašika cimeta

Prvo izmešate jaja sa šećerom, dodate ulje a potom i sve ostalo. Samo izmešate sve i stavite da se peče 60minuta (po receptu) na 170C.

Ovako nekako izgleda kada je gotovo :)

rrrr.jpg

Pošto sam ja to probala ranije u drugoj varijanti znam da neki ne koriste ni orahe ni grožđice i stave više šargarepe.
Pokušaću da nađem taj recept bez ovih dodataka.

Ono što bih dodala da mislim da je nekih 40-45 minuta pečenja sasvim dosta i da slobodno može da se smanji količina šećera.

Da li je neko još pravio ovaj kolač ili probao? Po kojem receptu?

Napisacu jos dva recepta, varijacije na ovu temu. Mozda neko zeli da je proba za Uskrs :)

Prva je osnovna verzija, bez nekih ekstra dodataka. Koliko se secam taj kolac koji sam ja volela je bio slican.

Krem koji ide gore necu pisati. Obicno se koristi krem od maskarpone sira sa dodatkom secera, vanilin secera i putera ili slag. Moze a i ne mora.
Meni je visak za ove kolace.

Potrebno je:

30 dkg brasna
30 dkg rendane ili seckane sargarepe
25 dkg secera
1,5 dcl ulja
3 jaja
1 vanilin secer
1 prasak za pecivo
malo limunove kore
malo cimeta

U ovom slucaju zumanca jaja, secer i ulje dobro izmutimo i ovoj smesi dodajemo rendanu sargarepu, vanilin secer, koru limuna i cimet.
Belanca posebno umutimo na tvrdo i lagano sjedinimo sa ovom gore opisanom masom.

Pecemo na 180C dok se ne ispece. Gotovo je kada se kolac vise ne lepi na stapic, viljusku.

repatorta.jpg

Ova druga verzija je mnogo bogatija :) Nikada probala.

Potrebno:

350 gr rendane ili seckane sargarepe
150gr kokosa
80gr brasna (preporucuje se ovseno brasno navodno pravi razliku)
4 jaja
2 dl ulja
10gr praska za pecivo
10 gr soda bikarbone
100 gr secera
malo kardamona
10 gr kakao
50 gr tamne cokolade
malo soli
200 gr bele cokolade
130ml pavlake za kuvanje

Sve suve sastojke pomesate, ovseno brasno, kokos, prasak za pecivo, soda bikarbonu, kardamon, kakao. Posebno pomesate cela jaja, secer i malo soli da bude penasto, gusto.
Polako dodajete kasiku po kasiku ove suve smese u smesu sa jajima. Ovoj smesi dodate potom ulje. Na kraju dodamo i rendanu sargarepu i crnu cokoladu. Cokolada je u delicima od oko pola centimetara.

Smesa se stavlja u malu tepsijicu 18cm precnika, 6,5cm visine.
Pece se na 175C, 60 min.

Ostalo je za preliv kada je tortica vec ispecena (bela cokolada, krem).

Navodno je kolac socan danima :)

Nisam jela kolač s bundevom, samo pitu. Ali ako je tako, to će možda samo meni da se svidi, ostalim ukućanima ni pod razno.
Recimo da staviš jabuke umesto šargarepe ne bi bilo velike razlike u ukusu. Šargarepa daje sočnost, oseti se cimet i orasi u testu,suvo grožđe. Ne dominira šargarepa ukusom nikako tj, da nisam znao šta je ai video te narandžaste komadiće ne bih se kladio na šargarepu čisto po ukusu.

Nama je ovo bilo u fazonu imam šargarepe koja mi propada u frižideru daj da iskoristimo nekako :lol:
Ali svideo mi se kolač. Drago mi je što se Lori setila recepta. Jako je lak za umutiti a ukusan :)

Poslednja izmena:
Ukoliko imate viška šargarepe i ne znate šta ćete sa njom :)

Pre neki dan sam se setila ovog kolača koji se prilično često pravi u Mađarskoj (barem ljudi sa kojima sam bila u kontaktu) pa smo rešili da ga napravimo.
Pošto se nisam sećala tačno recepta pravili smo kolač po nekom receptu sa neta.

Potrebno je po tom receptu:

200gr šećera
250gr brašna
4 jaja
2 vanilin šećera
malo soli
100gr mlevenih oraha
50gr grožđica
300gr rendanih šargarepa (mi smo koristili električni secko)
200ml ulja
1 prašak za pecivo
1 kora od narandže
1 mala kašika cimeta

Prvo izmešate jaja sa šećerom, dodate ulje a potom i sve ostalo. Samo izmešate sve i stavite da se peče 60minuta (po receptu) na 170C.

Ovako nekako izgleda kada je gotovo :)

Pošto sam ja to probala ranije u drugoj varijanti znam da neki ne koriste ni orahe ni grožđice i stave više šargarepe.
Pokušaću da nađem taj recept bez ovih dodataka.

Ono što bih dodala da mislim da je nekih 40-45 minuta pečenja sasvim dosta i da slobodno može da se smanji količina šećera.

Da li je neko još pravio ovaj kolač ili probao? Po kojem receptu?
Нисам пробао али претпостављам да је сладак колач чим је у питању шаргарепа.

Da jos ovu varijantu napisem. Tu dominira sargarepa i "vlaznija" je.
Ja bih i tu smanjila secer, nesto mi je to puno...Sargarepa je sama po sebi sladunjava.
I tu ide preko maskarpone krem koji necu napisati.

Sve sastojke samo umutite i ispecete.

350gr brasna
450gr secera
1dl ulja
4 jaja
2 male kasike cimeta
2 male kasike soda bikarbone
60dkg rendane ili seckane sargarepe iz koje istisnemo visak tecnosti

Pece se dok se ne ispece oko 40-50min.

Back