Kolaboracionistička štampa u Srbiji 1941 - 1944 ili Nemačka pobedjuje na svim frontovima

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
37.589
Odmah po okupacije Kraljevine Jugoslavije, tj Srbije najveći ološ se stavio u službu okupatora. Oni su bili loše sluge, loših gospodara. Ispunjavajuci svaki zadatak, po svaku cenu. Glavne novine su bile Novo vreme gde su se pravdali svi zločini koji su počinili Nedić i Nemci….
U listu je bilo mnogo tekstova koji su veličali genocid protiv Jevreja i Roma, borbu protiv komunizma, o izgradnji Nove Srbije, o vaspitanju omladine i do prijateljskih odnosa sa Ndh. Posebno se isticalo da je Nemačka bila primorana da udje u rat, da bi ispravila nepravdu...Ono što je interesanto da su stalno pisali kako je antihitlerovska koalicija pred raspadom, e to su pisali do zadnjeg broja...
Poslednji dopis o borbi protiv partizana je napisan 21.septembra 1944 u kome se izvestava kako su nacionalni četnici razbili jednu veću partizansku jedinicu.
Tako su pisali do oktobra 1944, kada je izašao i poslednji broj, toliko mržnje i veličanje genocida protiv Roma i Jevreja...i podržavanje Hitlera i nacizma do zadnjeg dana...a danas neki Nedića smatraju za 100 najznačajnijih Srba....
Ovo je za početak, a posle idemo u detalje i druge kolaboracionističke časopise.
ЋУПРИЈСКИ ЦИГАНИ ВЕЋ ДОБИЈАЈУ ТРАКЕ
Ћуприја, 20 јуна
Општина ћупријска издала је наредбу да се изврши попис Цигана. Рок за пријаву је 20 јуни. После тога рока сви Цигани носиће жуту траку са натписом. До пре неколико недеља у Ћуприји је било настањено, поред домаћих, још и око 60 породица тзв. руских Цигана тј. преко 300
лица. Ови руски Цигани имали су свог претседника. Последњих дана већина ових породица отселила се у правцу Београда. Сада их има свега пет породица, али и ове имају намеру да се иселе.Ако до тога заиста дође, онда ће у Ћуприји остати само око 200 домаћих Цигана.
(бр. 35, 21. јуни 1941.) Б. Н.
https://www.academia.edu/35749392/К...RwHapvFUDcGbCyU0cHoUtEvSQxGw7YPap3nyhUKcC9d1Q
kolaboracionisticka_stampa_b.jpg

s-l1600.jpg

Ako ima nešto dobro kod Nemaca onda je bilo to što u se borili protiv komunizma. Nisu mrzeli slovene kao rasu već komuniste.
:udriglavu: :dash:
25 тачака програма НСДАП[уреди]
  1. Захтевамо уједињење свих Немаца у Велику Немачку на основу права националног самоопредељења.
  2. Захтевамо једнака права за немачки народ у односима са другим нацијама, и опозив мировних споразума у Версају и Сен-Жермену.
  3. Захтевамо земљу и територију (колоније) да би се наш народ прехранио и за насељавање вишка нашег становништва.
  4. Само они који су припадници нације могу бити грађани Државе. Само они који имају немачку крв, без обзира на вероисповест, могу бити припадници нације. Стога, Јевреји не могу бити припадници нације.
  5. Они који нису грађани могу живети у Немачкој само као гости и морају бити подређени законима за странце.
  6. Право на бирање владе и изгласавање закона државе припада само грађанима. Стога захтевамо да ниједну јавну функцију, било које природе да је она, у Рајху, покрајини или мањим местима не може водити нико ко није грађанин. Боримо се против корумпиране парламентарне администрације где се места попуњавају према партијском опредељењу, без препорука о карактеру и способностима.
  7. Захтевамо да се држава пре свега обавеже да ће обезбедити сваком грађанину могућност за пристојан живот и зарађивање за живот. Ако не буде могуће да се храни цела популација онда странци (не грађани) морају бити протерани из Рајха.
  8. Све имиграције не-Немаца морају бити спречене. Захтевамо да сви не-Немци који су ушли у Немачку после 2. августа 1914. буду приморани да напусте Рајх одмах.
  9. Сви грађани морају имати једнака права и дужности.
  10. Прва дужност сваког грађанина мора бити ментални и физички рад. Активности појединца не смеју се сукобити са општим интересима, али се морају наставити унутар заједнице и морају бити за опште добро. Стога, захтевамо:
  11. Незарађени приходи да буду укинути.
  12. С обзиром на огромне жртве људства и имовине које захтева нација у сваком рату, личне добити које произилазе из рата морају се сматрати као злочин против нације. Стога захтевамо немилосрдно одузимање ратног профита
  13. Захтевамо национализацију свих послова који су се претворили у корпорацију (trusts).
  14. Захтевамо расподелу добити великих индустријских предузећа.
  15. Захтевамо широк развојни систем за старосно осигурање.
  16. Захтевамо стварање и одржавање здраве средње класе, непосредну комунализацију великих радњи које ће бити јефтиније изнајмљене малим трговцима а највећа пажња се мора придати свим малим трговцима ради одређивања њиховог места у Држави и општем уређењу.
  17. Захтевамо реформу земљишта прикладну нашим националним захтевима, доношење закона о одузимању земљишта за опште добро, без компензација. Укидање изнајмљивања земље као и забрану свих спекулација у земљи.
  18. Захтевамо да се немилосрдан рат води против оних који раде на повређивању општег добра. Организовани криминалци, зеленаши, профитери...морају бити кажњени смртном казном, без обзира на вероисповест и расу.
  19. Захтевамо да римско право, које служи материјалистичком нарушавању света, буде замењено немачким општим законима.
  20. Држава мора да размотри темељне реконструкције нашег националног система образовања (у циљу тога да сваки способан и вредан Немац добије могућност вишег образовања и да на тај начин добије могућност напредовања). Наставни планови и програми свих образовних установа морају бити прилагођени потребама реалног живота. Циљ школовања мора бити да ђак, почев од првог знака интелигенције, схвати националну државу (кроз учење грађанских послова). Захтевамо да надарена деца сиромашних родитеља, без обзира на њихов положај и струку, буду учена о трошку државе.
  21. Држава мора обезбедити да се стандарди националног здравља повећају тиме што ће се заштитити мајке и одојчади, забранити рад малолетницима, повећати физичка кондиција увођењем обавезне гимнастике и спорта и тиме што ће се пружити највећа подршка удружењима која се баве физичким тренинзима младих.
  22. Захтевамо укидање плаћеничке војске и стварање националне војске.
  23. Захтевамо легални рат против промишљених политичких лажи и ширења истих по штампи. Да би се олакшало стварање немачке националне штампе, ми захтевамо: а) Да сви уредници и сарадници новинског издаваштва које се појављује на немачком језику морају бити чланови нације; б) Да се не-немачке новине могу објављивати уз посебне дозволе државе и не смеју бити објављене на немачком језику; в) Да не-Немцима буде забрањено законом да имају учешће у финансијама или учешће у немачким новинама, и да ће казна за кршење овог закона бити сузбијање таквих новина и тренутно депортовање не-Немаца који су укључени у то. Новине које не доприносе општем добру нације морају бити забрањене. Захтевамо законске мере против тих тендеција у уметности и књижевности које уздрмавају наш национални живот као и суспензију културних догађаја који крше ове захтеве.
  24. Захтевамо слободу за све религијске исповести у држави уколико оне не угрожавају њено постојање и не вређају морална осећања немачке расе. Партија, има позитиван став према хришћанству али се не везује ни за једну посебну вероисповест. Она се, унутар ње или ван, бори против јеврејског материјалистичког духа и уверена је да наша нација може бити трајно здрава само ако се заснива на принципу: опште добро изнад личног добра.
  25. У циљу спровођења овог програма ми захтевамо: стварање јаке централне власти Рајха, безусловне власти политичког централног парламента у целом Рајху и свим његовим организацијама; и формирање корпорација којима ће се спровести закони Рајха у немачким државама акоје ће бити засноване на националним поседима и делатности.

Poslednja izmena:
Ako ima nešto dobro kod Nemaca onda je bilo to što u se borili protiv komunizma. Nisu mrzeli slovene kao rasu već komuniste.
Вараш се Пољаке јесу.

Њихова "комисија" за расну чистоту је рангирала народе по расној вредности. На првом месту су Аријевци (Германи), па Нордијци и Динарци, па онда остали. Ово је из Хитлерове књиге "Моја борба".

Вараш се Пољаке јесу.

Њихова "комисија" за расну чистоту је рангирала народе по расној вредности. На првом месту су Аријевци (Германи), па Нордијци и Динарци, па онда остали. Ово је из Хитлерове књиге "Моја борба".

Naravno laž jer u knjizi Moja Borba jedino ko je bio nazvan nižom rasom su Jevreji i niko drugi. Znam pošto sam čitao tu knjigu više puta.

Naravno laž jer u knjizi Moja Borba jedino ko je bio nazvan nižom rasom su Jevreji i niko drugi. Znam pošto sam čitao tu knjigu više puta.
И данас Немци мање цене Пољаке од других Словена, мада ми није јасно зашто. Можда зато што је Пољска проширена на запад (после првог с.р.), на традиционалне немачке територије.

Пошто си више пута читао, можда се сећаш реченице чији један део гласи "...уосталом у нама је превише словенске крви.".

И данас Немци мање цене Пољаке од других Словена, мада ми није јасно зашто. Можда зато што је Пољска проширена на запад (после првог с.р.), на традиционалне немачке територије.

Пошто си више пута читао, можда се сећаш реченице чији један део гласи "...уосталом у нама је превише словенске крви.".

Da toliko da su se Nemci masovno ženili sa Poljakinjama i decu proglašavali za prave Arijevece zbog njihovog fizičkog izgleda.

225c567ec5dd87c3273be5f2309b2f3f.jpg

ja sam procitao kako se zove tema,
zato te i pitam gde si video u tekstu koji si postavio nedica i kako si uopste zakljucio da je on bio prijatelj sa pavelicem kad se ni jednom jedinom recju ne pominje (pitanje je da li su se nekad i sreli) ?
Za tebe je normalno da nediceva stampa pise o susretu Pavelic - Hitler, a u isto vreme ustase kolju Srbe u Ndh, a o tome ni reci..Nedic stiti svoga prijatelja Pavelica i ne pise o tome.

Za tebe je normalno da nediceva stampa pise o susretu Pavelic - Hitler, a u isto vreme ustase kolju Srbe u Ndh, a o tome ni reci..Nedic stiti svoga prijatelja Pavelica i ne pise o tome.
za mene je normalno da kad nekog pomenem imam i odgovor zasto to radim,
pa ja te lepo pitam u vezi sa tvojim komenatarom gde vidis u tekstu nedica a ti sad pricas nekakve bajke,
znaci nema nedica, niti mu je prijatelj pavelic , sve je po tvom tj obicaju ljubise trgovcevica, "javlja mi se" :maramica:

za mene je normalno da kad nekog pomenem imam i odgovor zasto to radim,
pa ja te lepo pitam u vezi sa tvojim komenatarom gde vidis u tekstu nedica a ti sad pricas nekakve bajke,
znaci nema nedica, niti mu je prijatelj pavelic , sve je po tvom tj obicaju ljubise trgovcevica, "javlja mi se" :maramica:
Znaci Nediceva stampa pise o susretu Hitlera i Pavelica, kao nesto pozitvno, a nepise o ustaskom klanju Srba.
Po tebi nediceva stampa i Nedic su dve razlicite stvari i nemaju veze jedna sa drugom :cepanje:
Kakvo logicno zakljucivanje :super:

Znaci Nediceva stampa pise o susretu Hitlera i Pavelica, kao nesto pozitvno, a nepise o ustaskom klanju Srba.
Po tebi nediceva stampa i Nedic su dve razlicite stvari i nemaju veze jedna sa drugom :cepanje:
Kakvo logicno zakljucivanje :super:
to je tvoje standardno razvodnjavanje price jer nemas odgovor.
nedic se pitao za to sta ce da se pise u nekim novinama taman koliko se pitao i kad ce u beogradu da padne kisa ili sneg .
nista u srbiji nije bilo nedicevo, on je mogao da nestane u jednom danu kao da ga nikad nije ni bilo, u srbiji i prakticno celoj evropi sve je bilo hitlerovo i sve je radjeno onako kako je on to hteo ,

rekao si "pisao nedic o svom prijatelju pavelicu"
u tekstu se nedic nigde ne pominje ni jednom jedinom recju , a cak ne mozes da dokazes ni jednom jedinom cinjenicom da su oni bili nekakvi prijatelji,
kao sto rekoh vec pitanje je i da li su se ikad i sreli ti "prijatelji" !

batali budalstine i vadjenje iz njih, samo jos vise tones .

to je tvoje standardno razvodnjavanje price jer nemas odgovor.
nedic se pitao za to sta ce da se pise u nekim novinama taman koliko se pitao i kad ce u beogradu da padne kisa ili sneg .
nista u srbiji nije bilo nedicevo, on je mogao da nestane u jednom danu kao da ga nikad nije ni bilo, u srbiji i prakticno celoj evropi sve je bilo hitlerovo i sve je radjeno onako kako je on to hteo ,

rekao si "pisao nedic o svom prijatelju pavelicu"
u tekstu se nedic nigde ne pominje ni jednom jedinom recju , a cak ne mozes da dokazes ni jednom jedinom cinjenicom da su oni bili nekakvi prijatelji,
kao sto rekoh vec pitanje je i da li su se ikad i sreli ti "prijatelji" !

batali budalstine i vadjenje iz njih, samo jos vise tones .
Da li si ti u zabavistu ili da trebam da ti crtam ?
Nedic je vodio svoju uvlakacku politiku prema Nemcima, novinari u Novom vremenu su imali smernice od Nedica sta i kako da pisu, a to je bilo velicanje Nemacke i njenih satelita, i opravdavanje njihovih zlocina. Bili su novinari koji su pisali, bio je koji ih je kontrolisao, nije Nedic isao u redakciju da im govori sta da pisu….
Tako da se u pomenutom tekstu o susretu Paveli i Hitler iznsosi stav nedicevog rezima tj vlada o jednoj kurtoaznoj poseti, a da se uopste nije spomenulo da u to isto vreme ustase kolju Srbe po Ndh.
Da su Nedic i Pavelic bili neprijatelji, valjda bi ga Nedic napadao sto kolje Srbe po Ndh, a ne da sakriva sve ustaske zlocine i na taj nacin da ga stiti.
Ukapirao, ili moram da idem na simple srpski ?

nije Nedic isao u redakciju da im govori sta da pisu….

Da su Nedic i Pavelic bili neprijatelji, valjda bi ga Nedic napadao
dakle da skratimo i zakljucimo ,
ono sto si napisao u prvoj poruci nema nikakve veze sa istinom.
niti je nedic pisao niti je nedic bio prijatelj sa pavelicem .
okk to si mogao da izbegnes tako sto ne pises budalstine a ne da bas u svako poruci izvrces istinu i tumacis na neki svoj nacin a da se onda vadis :maramica: .

dakle da skratimo i zakljucimo ,
ono sto si napisao u prvoj poruci nema nikakve veze sa istinom.
niti je nedic pisao niti je nedic bio prijatelj sa pavelicem .
okk to si mogao da izbegnes tako sto ne pises budalstine a ne da bas u svako poruci izvrces istinu i tumacis na neki svoj nacin a da se onda vadis :maramica: .
Da skaratimo lupetas i pises nebuloze.
Po tebi niej istina da su se sreli Pavelic i Hitler, i da Novo vreme nije pisalo o tome.
:hahaha: :hahaha: :hahaha:
Stvarno na cemu si ti ?

Da skaratimo lupetas i pises nebuloze.
Po tebi niej istina da su se sreli Pavelic i Hitler, i da Novo vreme nije pisalo o tome.
:hahaha: :hahaha: :hahaha:
Stvarno na cemu si ti ?
"pavelic i hitler " ?????:mazi:
stvarno se i ja pitam dokle ces da pises budalastine :hahaha:
pa satra te skroz ta mrznja prema srbima i srbiji,:maramica:
vidis li ti razliku izmedju onog sto si ti gore napisao i ovog dole sto sam ja napisao a ti komentarisao :cepanje::cepanje::cepanje::cepanje::cepanje::cepanje::cepanje::cepanje::cepanje:
znaci nema nedica, niti mu je prijatelj pavelic ,

opet ti baguje google translate ili samo ne primecujes razliku :cepanje:
nema nedica, niti mu je prijatelj pavelic
i
Po tebi niej istina da su se sreli
Pavelic i Hitler
:mazi:
Simple srpski za tebe. Da si ti na Nedicevem mesto, da li bi pisao o ustaskim zlocinim preko svojih novinara u Novom vremenu ili ne ?

Back