Koji strani jezik ste učili u osnovnoj?

Što ne blejiš po hrvatskim forumima, nego si ovde na našem?
Ne smeta mi, samo pitam….
S’ obzirom na dužinu boravka u Srbiji (makar i ovde virtuelno) ja bih ti dao naše državljanstvo….
Nisi nadležan :mafijas:

1000004697.jpg

Jeste da stojim iza škole jezika i deljuje kao reklama, ali zaista mogu sa vama podeliti kako sa svojim učenicima dolazim do trenutka da progovore.
Naravno, niko ne dolazi na časove da bi se pohvalio kako perfektno govori engleski! Dolaze sa svim problemima koje ste i sami naveli u ovoj diskusiji - od loših nastavnika, nezainteresovanosti tokom školovanja, traume različitih vrsta, nemanje prilike da se jezik koristi itd itd...
Na svojim časovima polazim od stvarnih potreba polaznika. Da li im treba za posao, i koji? Da li planiraju preseljenje? Ako dolaze bez konkretnog razloga, onda se spremamo za prvi odlazak u inostranstvo, ili susret sa strancem. Uglavnom, poenta je da odmah radimo na praktičnom jeziku. Nemamo udžbenik - ja biram za svakog učenika lekcije prema njegovom nivou znanja i potrebama tako da ono što nauče na svakom času mogu odmah da primene.
E onda nastupa i drugi važan korak - redovno se vraćamo na pređeno gradivo - na svakom času obnova, i redovna velika obnova nakon 5 - 10 časova. Takođe. stalno recikliramo naučeno i tako što ih navodim da mi pričaju o sebi, šta ima novo, šta su radili za vikend.... vremenom se toliko upoznamo da mogu da mi pričaju i tračeve, brige, planove....
Tada nastupa govor! Kada znaju zašto uče određeno gradivo. Zaista smatram da je to pravi recept i da ih to motiviše da uče i napreduju.

Back