Koji kompjuter izabrati?

• Začetnik teme Začetnik teme Ribar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ribar

Poznat
Poruka
9.164
Postoji tema ali je zaključana.

Moj je lap-top na izdisaju. Moram da kupim nov komp.

Namena: pisanje i učešće na forumu. Tu i tamo ponešto nacrtam u Paint-u. Ništa više. Nikakve igrice, ništa što traži brzinu.

Polazim gotovo od nule: da li ponovo uzeti lap-top ili desktop? Da li uzeti najjeftinije (što mi finansijski najbolje odgovara!) ili nešto skuplje? Da li preći na Linux?

Nisam stručnjak pa bi svaka preporuka trebalo da sadrži i objašnjenje. :)

Pazi bolje uzmi ipak malo jaci laptop (ne mislim one za igrice) da bi mogao da te traje godinama. Ipak se vremenom kupe stvari, programi traze sve vise i vise memorije i sl.
Sto se tice Linuxa... Ako si navikao na Windows nastavi. Meni je trabalo pola godina da se naviknem na iphone (i jos uvek se lakse snalazim na Androidima) tako da... Posto nemas 20 godina kada se sve uci i prihvata oko noci ostani na onome sto vec koristis.

Desktop varijanta uvek, moze da se kupi i za 15.000 dinara nov PC.

Za kvalitetnu tastaturu za pisanje treba razmisliti sa kojim dugmicima uzeti.

Ja koristim ovu tastaturu sa crvenim prekidačima jer mi odgovara kvalitet.

Ova tastatura ima flat keys koji podsećaju na laptop.

Linux ne, osim ako nije cilj da se uči.

Sad, ako se uzima Desktop varijanta, ja bih najiskrenije preporučio da se uzme nešto bolje napajanje makar sa oznakom Bronze 80. U većini gotovih i jeftinih konfiguracija stavljaju jeftina MS napajanja koja ne prelaze 100W.

Jedini razlog da se uzima Laptop, koji je uvek skuplja varijanta, jeste u tome što postoji fleksibilnost. Lično ne preporučujem laptop.

Pozdrav i srećna kupovina! :bye:

Šta fali trenutnom laptopu,kako je na izdisaju? Možda bi najbolje da uzmeš nov laptop,najjeftiniji ti dodje oko 25 hiljada
https://www.gigatron.rs/laptop_racu...YXc49aZByfiPAou0sDd5DiNE92c0DfVsaAh-QEALw_wcB
https://www.winwin.rs/laptop-i-tablet-racunari/laptop-notebook-racunari.html

Dok će ti komp ispasti više,najjeftinije gotovo kućište bez monitora ti je malo ispod 20 hiljade,pa dodatno kupuješ monitor oko najmanje 7 hiljade,pa odvojeno kupuješ miš,i zvučnjaci.
Posle to sve moraš da povežeš,ako ne znaš,mora drugi.
Laptop ti je jednostavnije rešenje. Ili zameni hard disk tom trenutnom laptopu,a možda je samo star operativni sistem.

"Ili zameni hard disk tom trenutnom laptopu,a možda je samo star operativni sistem. "

Tesko da ce novi raditi bolje od starog ;)
Novi OS je pravljen za nov hardver sto znaci da ce kljakavo da radi na starom.

edit:
naravno uvek moze Linux sa nekim lightweight desktopom, recimo XFCE i sve pet

Za to što ti treba svaki je dobar
Jedino gledaj RAM - što više to bolje,
ali i tu ne preteruj.
PS: Zahteve za večim RAM-om postaviće samo ove nove igrice.

PPS: Važno:
Dokupi eksternu tastaturu (5-10€).
I lakše za rad i čuvaš tastaturu notebook-a.

Obavezno ga jednom dnevno isključi iz struje
dok se baterija skoro potpuno ne isprazni.
Ovo je najčešća greška.
Ako je stalno ujključen u struju stvori se neka vrsta skrame
u bateriji i on nezna koliki je stvarni kapacitet baterije.

Poslednja izmena:

Namena: pisanje i učešće na forumu. Tu i tamo ponešto nacrtam u Paint-u. Ništa više. Nikakve igrice, ništa što traži brzinu.

Polazim gotovo od nule: da li ponovo uzeti lap-top ili desktop? Da li uzeti najjeftinije (što mi finansijski najbolje odgovara!) ili nešto skuplje? Da li preći na Linux?

Da se okusam ja u savetovanju...

Ako odneses na servis kod nekog dobrog servisera laptopova da ti proveri da li ti je sve na izdisaju ili samo neki deo , baterija, vga, mb ili sta moze da bude...
To moze da mozda resi problem..
Ali ako je usporenje zbog novih zahteva weba razlog, onda ti treba noviji ali ne preskup lap top...
Zasto lap top...
Zato sto ti ne treba nista zahtevno , a da budes mobilan, jer mislim da ti je to bitnije...da imas slobodu lakog nosenja onog sto ti komp pruza i treba ti...
Tebi je totalno nebitno 5000 gore dole, ako ti to ne donosi veci shok ili akomodaciju u nekom duzem vremenu..
Zato se bira ono sto ces moci da brzo doucis i da imas od koga...
Koliko god to bilo ili novo ili staro..

Znaci ako si win korisnik, nova verzija win koja nije tu zbog tvoje obesti nego zato sto noviji hardware zahteva zbog lenjosti industrije noviji win da bi pravio manje problema, ce biti malo razlicita od stare verzije..
Ti ne juris novo , ti pratis novo, a juris da ti novosti ne budu previse i prenagle..

Da su baterije bolje, i bolje napravljene da mogu lako da se menjaju, ja bih ti cak i nesto lakse preporucio, tipa netbook.
Ovako je najmanje trzanja ako skocis na noviji laptop koji je relativno mali potrosac (nekad su atom procesori bili znak da to hoces)
A ako te vuce desktop, zbog necega, onda postoje i tu laganije verzije, tipa box pc , koji su jeftiniji , ali ne poznajem to trziste..
Na zalost nema svaki TV mogucnost da se lako poveze na taj pc box, ali neki tv mogu jer imaju VGA ulaz..
Onda ti bukvalno Tv sluzi kao monitor, doda se spreda tastatura i mis i to je to...

Poslednja izmena:
Desktop te vezuje za mesto, sto i stolicu. Laptop izneseš u dvorište, na terasu ili se izvališ u fotelju. Bilo koji nov će raditi to što ti treba a u okviru iste cene svi su slični. Odredi gornju granicu para i drži se toga. Naravno, što duža garancija.

Hvala svima na odgovorima! :)

Pročitao sam sve, pregledao internet, razgovarao sa mojim serviserom. Nekako se izdvojio ovaj: HP 250 G6 2SX60EA

Cena 32 490 dinara.

Opis:
Procesor: Intel® Celeron® Dual Core Processor N3350 1.1GHz Turbo boost do 2.4GHz, Intel® Smart Cache 2MB
Ram memorija: 4GB DDR3L
Hard disk: 128GB SSD M.2
Grafička kartica: Intel® HD Graphics
Mrežna: LAN 10/100/1000 Mbps, WiFi DualBand 802.11 a/b/g/n/ac
Audio: HD audio sa integrisanim stereo zvučnicima i mikrofonom
Ekran: 15.6" LED HD (1366x768) Anti Glare
Ostalo: 1xUSB 2.0, 2xUSB 3.1, HP HD webcam, card reader, HDMI, bluetooth 4.0, VGA
Baterija: 3 cell
Tastatura sa numeričkim padom
Operativni sistem: FreeDos
Garantni rok 24 meseca

Ne znam šta znači "Tastatura sa numeričkim padom" i OS FreeDos.

Šta mislite o njemu?

Tastatura sa num padom ti ne znaci nista...jer tebi kucanje brojaka ne znaci nista.... to je onaj deo na obicnim tastaturama sa /*-+0123456789
Tebi znaci velicina ekrana, koji je ovde 15, sto je meni cudno , ali ja sam neznalica totalna...
Freedos ti isto tako ne znaci nista...ispod 24meseca i onako ne mogu, tako da su i to mogli da ne napisu...

- - - - - - - - - -

Nesto da pitam, jel moguce da ovi nasi u Srbiji toliko deru ?

https://www.mikronis.hr/hp-250-g6-i...5-6-hd-intel-hd-graphics-500-p-n-2sx60ea.aspx

- - - - - - - - - -

Opa kuna porasla u odnosu na dinar....nije vise 12....sad je 15...

Desktop ti je jeftiniji za iste performanse, ja sam skoro imao istu situaciju gde sam se lomio ali sam na kraju uzeo laptop jer ga ipak nosam tu i tamo, ali ako si siguran da će da ti stoji kući uređaj, uzmi desktop.

Ovo je uvek na kraju pitanje namene, ako te zanima da li da kupiš jeftin ili skup, pitanje je zapravo šta ti radiš na njemu - ako ćeš da igraš candy crush to može svaki komp da ti pruži.

Moj primer: ja sam gledao laptop i targetirao neki od 110k, mnogo lep, izrada, performanse itd. međutim kad sam prespavao, shvatio sam da ja trenutno nemam razloga da kupujem bilo kakav jači laptop jer je meni maksimalni domet upotrebe microsoft office. Tako da sam na kraju uzeo neki od 65k čisto da ne uzmem najjeftniji, i nisam se pokajao. Kad budem hteo, i ako budem hteo da igram igrice opet u životu, verovatno ću uzimati desktop.

Pazi bolje uzmi ipak malo jaci laptop (ne mislim one za igrice) da bi mogao da te traje godinama. Ipak se vremenom kupe stvari, programi traze sve vise i vise memorije i sl.
Sto se tice Linuxa... Ako si navikao na Windows nastavi. Meni je trabalo pola godina da se naviknem na iphone (i jos uvek se lakse snalazim na Androidima) tako da... Posto nemas 20 godina kada se sve uci i prihvata oko noci ostani na onome sto vec koristis.
Po kpojoj logici ce latop d nadzivi desktop..?Uglavno m losije resena hladjenja, kad bilo sta treba da menjas-ugradjujes novi hard disk, BILO STA, ako nisi poznavalac materije-nema sanse tako lako da sam to uradis...kod desktopa-sasvim suprotno!Pri tom za pare koje ce dati za laptop nize klase-uzece dosta jaci desktop...+komfornija tastatura, veci ekran, itd, itd...Ako mobilnost/prenosivost bnije prioritet-ne vidim NIJEDAN razllog za + laptopu...

- - - - - - - - - -

Pročitao sam sve, pregledao internet, razgovarao sa mojim serviserom. Nekako se izdvojio ovaj: HP 250 G6 2SX60EA

Cena 32 490 dinara.

Opis:
Procesor: Intel® Celeron® Dual Core Processor N3350 1.1GHz Turbo boost do 2.4GHz, Intel® Smart Cache 2MB
Ostalo: 1xUSB 2.0, 2xUSB 3.1, HP HD webcam, card reader, HDMI, bluetooth 4.0, VGA
Garantni rok 24 meseca

Šta mislite o njemu?

Uzmi desktop nemo da se zezash! Ne kazem da je nuzno losiji taj laptop...ali...pogledaj moju prethodnu poruku da se ne ponavjam...i obrati paznju-uzmi KVALITETNO napajanje-to je ono sto ljudi grese na cemu stede...a ono je SRCE celog sistema...neki komp sa 4 jezgra+ SSD od 128 GB + neki hard disk 1-2 Tb, 4 ili 8 Gb RAMa, neko solidno kucste i hladjenje i Bog da te vidi! Ryzen je za tebe prava stvar...zato sto neces grafiku koristiti dovoljno a ovo ce ti vise nego dibro odradjivati posao...

Po kpojoj logici ce latop d nadzivi desktop..?Uglavno m losije resena hladjenja, kad bilo sta treba da menjas-ugradjujes novi hard disk, BILO STA, ako nisi poznavalac materije-nema sanse tako lako da sam to uradis...kod desktopa-sasvim suprotno!Pri tom za pare koje ce dati za laptop nize klase-uzece dosta jaci desktop...+komfornija tastatura, veci ekran, itd, itd...Ako mobilnost/prenosivost bnije prioritet-ne vidim NIJEDAN razllog za + laptopu...

Sve tačno, glavna prednost laptopa je prenosivost, što nekim ljudima igra bitnu ulogu (meni takođe), inače je desktop bolje rešenje.

Za to što ti treba svaki je dobar
Jedino gledaj RAM - što više to bolje,
ali i tu ne preteruj.
PS: Zahteve za večim RAM-om postaviće samo ove nove igrice.

PPS: Važno:
Dokupi eksternu tastaturu (5-10€).
I lakše za rad i čuvaš tastaturu notebook-a.

Obavezno ga jednom dnevno isključi iz struje
dok se baterija skoro potpuno ne isprazni.
Ovo je najčešća greška.
Ako je stalno ujključen u struju stvori se neka vrsta skrame
u bateriji i on nezna koliki je stvarni kapacitet baterije.

Kako mozes da iznosi takve neistine...Evo npr. Photoshop je program kome NIKAD nije previse RAMa..Znaci tako loopash gluposti za medalju...

Ni ovo za bateriju nije tačno, ako prazniš bateriju do kraja pa je puniš, trošiš te njene cikluse punjenja koji su joj predefinisani i posle čega je za kantu...Istina je da ne valja da stoji u struji stalno, ali koliko sam ja gledao, dugoročno da ga stalno puniš/prazniš ili da ga stalno držiš utaknutog, rezultat je manje više isti, njoj rok trajanja istekne pa istekne...

Par saveta pre kupovine.

- Kupi desktop jer ce biti mocniji, jefiniji i manje ce se grejati.
- Nove komponente nece hteti da rade na starim sistemima i moraces da predjes na windows 10.
- 4gb rama ti je minimum minimuma, sve aplikacije ce u buducnosti zahtevati sve vise rama. Idealno je da uzmes 8 giga i bices miran par godina.
- Nove grafike u vecini slucajeva nemaju vga prikljucak, tako da uzmi to u obzir ako imas stari monitor.
- Kupi masinu sa ssd diskom jer ce ti raditi pc mnogo brze
- Kad kupujes procesor gledaj da ima barem 2 kora i 2 treda. idealno bi bilo kad bi uzeo kvad kor sa brzinama barem 2.9 gigaherca.

Ispod ovih standarda nema poente kupovati kompjuter, za godinu dve neces moci nista da radis na njemu.

- - - - - - - - - -

Koliko je bitan ram samo pazi ovu cinjenicu da ja sada imam inastaliran 64 bitni win 10 i imam dva taba u gugl hromu i trenutno mi racunar koristi 2,7 gb ram memorije.
Pretrazivaci jedu memoriju kao nista. Da imam instaliran jos antivirus umesto ovog majkrosoftovog otisao bih na 3 giga mekano. 4 giga rama ce uskoro biti nedovoljno.

Cena 32 490 dinara.

Opis:
Garantni rok 24 meseca

Šta mislite o njemu?

Auuu pa ja bi se sa ovim procesorom obesio..biraj neki drugi laptop,molim te..sve je tu ok,ali taj procesor..
Ako treba,preporučiću ti drugi,ali beži dalje od tog.

Back