- Poruka
- 379.120
Kakvi su vasi stavovi u vezi religije ? Sta religija predstavlja za vas ?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Lično smatram da Bog/Stvoritelj postoji, jer svet i sve na njemu svakako nije nastao sam od sebe. Ali ne pripadam nijednoj religiji. Razlozi:Kulturni uticaj. Npr, ovde sam okruzena evangelistima, ali prema toj ikonografiji ne gajim nikakve emocije, nista me ne dotice. Sa druge strane, pravoslavna ikona ce uvek da ima svoj kulturni uticaj, sa njom mogu da se povezem na dubljem nivou. Religiozna nisam.
Kakvi su vasi stavovi u vezi religije ? Sta religija predstavlja za vas ?
Lično smatram da Bog/Stvoritelj postoji, jer svet i sve na njemu svakako nije nastao sam od sebe. Ali ne pripadam nijednoj religiji. Razlozi:
Pravoslavlje - odbija me orijentalna, neevropska, anadolijsko-sirijska estetika, etika i ikonografija, plus pogrešna teza da su ljudi po svojoj prirodi dobri i savršeni. Antievropeizam od 8. veka pa do kraja vremena. Naravno i cezaropapizam, tj. sprega "simfonija" crkve i države, iz čega proizilaze sveopšta autokratija i klijentelizam te nacionalistički karakter same crkve.
Katolicizam - pedofilija u crkvi, indulgencije, nepogrešivost pape (lol), plus što se na ovim prostorima katolicizam vezuje za 'rvaCtvo i Hrvate, odnosno ne možeš da u isto vreme budeš Srbin i katolik. Dopada mi se međutim estetika i činjenica da je to NADNACIONALNA crkva.
Protestantizam - ima mali milion denominacija, od onih relativno OK tipa luteranstva pa do onih šenutih američkih kultova. Užasava kalvinistička dogma da su svi predodređeni za pakao još od svog začeća, plus estetika je jako suvoparna i prazna.
Islam - jao kuku lele
Judaizam - isto, plus ekstremni etnocentrizam i verovanje da su samo jevreji pravi ljudi a ostali samo Goji
Budizam - potpuno strano i nebulozno učenje
Hinduizam - sačuvaj Bože
Šintoizam - nisam ja Japanac
Animizam, politeizam, paganizam, satanizam.... - wtf?
Ateizam/agnosticizam - praznilo
I Pravoslavlje je nad nacionalnoLično smatram da Bog/Stvoritelj postoji, jer svet i sve na njemu svakako nije nastao sam od sebe. Ali ne pripadam nijednoj religiji. Razlozi:
Pravoslavlje - odbija me orijentalna, neevropska, anadolijsko-sirijska estetika, etika i ikonografija, plus pogrešna teza da su ljudi po svojoj prirodi dobri i savršeni. Antievropeizam od 8. veka pa do kraja vremena. Naravno i cezaropapizam, tj. sprega "simfonija" crkve i države, iz čega proizilaze sveopšta autokratija i klijentelizam te nacionalistički karakter same crkve.
Katolicizam - pedofilija u crkvi, indulgencije, nepogrešivost pape (lol), plus što se na ovim prostorima katolicizam vezuje za 'rvaCtvo i Hrvate, odnosno ne možeš da u isto vreme budeš Srbin i katolik. Dopada mi se međutim estetika i činjenica da je to NADNACIONALNA crkva.
Protestantizam - ima mali milion denominacija, od onih relativno OK tipa luteranstva pa do onih šenutih američkih kultova. Užasava kalvinistička dogma da su svi predodređeni za pakao još od svog začeća, plus estetika je jako suvoparna i prazna.
Islam - jao kuku lele
Judaizam - isto, plus ekstremni etnocentrizam i verovanje da su samo jevreji pravi ljudi a ostali samo Goji
Hinduizam - sačuvaj Bože
Ja sve obratnoLično smatram da Bog/Stvoritelj postoji, jer svet i sve na njemu svakako nije nastao sam od sebe. Ali ne pripadam nijednoj religiji. Razlozi:
Islam - jao kuku lele
Hinduizam - sačuvaj Bože
Vernici su najgori smaračiPa nemam neki poseban dokle god me neki vernik ne smara.![]()
Bem li ga, imaju u Bibliji i Kuranu imperativ širenja vere i tu dolazi do za*eba jer ne kapiraju da taj imperativ ne važi za druge.Vernici su najgori smarači
Ima divnih misionara koji šire veru prosto sobomBem li ga, imaju u Bibliji i Kuranu imperativ širenja vere i tu dolazi do za*eba jer ne kapiraju da taj imperativ ne važi za druge.
Zar nije dovoljno samo reći, tu i tu u to i to vreme imamo predavanja iz te i te vere i delimo besplatno literaturu? I to je to. Ko je zainteresovan sam će doći. A ne konkvistadori, krstaši, misionari, progoni jeretika, ubijanje nevernika i ostala smaranja..Ima divnih misionara koji šire veru prosto sobom
A ima... Well... You know
Stav los. Relikt proslosti na kome mnogi mesetare, zaradjuju lovu i disciplinuju verujuc (relativno glup) narod ili ga militarizuju za politicke potrebe.Kakvi su vasi stavovi u vezi religije ? Sta religija predstavlja za vas ?
Nije. Baš potpuno suprotno.I Pravoslavlje je nad nacionalno
PerunOnaj ko ti da dusu i onaj ko ti je uzme nazad taj stvoritelj i vera u njega sto jos uvek hodamo po zemlji.
Православна вера је над национална, а православне цркве су националне.Nije. Baš potpuno suprotno.
Лол каква гомила будалаштина. Шта уопште значи "антиевропеизам"? Православне државе су махом све у Европи. Нису у Африци.Lično smatram da Bog/Stvoritelj postoji, jer svet i sve na njemu svakako nije nastao sam od sebe. Ali ne pripadam nijednoj religiji. Razlozi: