Koji je naziv ove biljke?

Nije pogodila...Dzabe si je ljubila....:mrgreen:

Noni je ovo:

4445e_noni.jpg

Kazu da je jako lekovit, a li ukus mu je - grozan!

S obzirom da ja zivim u Aziji, to mi lici na drvo koje i ja imam u sred dvorista, ja ga imam jer rasre ogromno a i meni je lep i specifican izgled. Da plod mu je groznog ukusa ako nezna da se priredi. Obicno od ploda prave jednu vrstu dezerta i tada je super ! A kako se zove???- ja znam samo po njihovom jeziku, sto vam ustvari neznaci mnogo !

Imam jedno glupo pitanje, bi li takve egzote preživile i donosile plodove u našim uvjetima (tj. u saksiji pa van-unutra, ili plastenik...)? Je li se tko upuštao u takvo što?

Pa sigurno je da ponesto moze i tek kako, a vecina ne. Ponesto od vecine ne, je i iz razloga svoje velicine, tj. rastu ogromni. Ponesto sam ja licno posadio cakstavise i u Skandinaviji a i dao prijateljima i uspesno raste. Ponesto ima i plodove - vise se odnosi na povrce i prelepo i interesantno cvece !:D

Papaja ili lechosa je veoma poznato tropsko voce.

Raste u tropskom pojasu, na zeljastom stablu nekada i do par metara visine.

Velicine je dinje, pa je zato zovu "dinja sa drveta".

Papaya je veoma lekovita biljka.

Razgradjuje lako proteine iz htane sto omogucava mno lakse varenje hrane, a prepuna je antioksidanasa i vitamina A i C.

Utice ne bolju adsporpciju minerala iz hrane, a koristi se protiv malokrvnosti, celulita, zatvora i anemije...

Neki je zovu i "medicinsko cudo".

Znacajno je da je veoma nisko kaloricna i moze slobodno da se jede u neogranicenim kolicinama, bez straha od gojenja.

Od zelene lechose se pravi odlicno slatko koje lici na slatko od lubenica.

2e3-IMGP13.jpg

papaya.jpg

Poslednja izmena:
Da nije neka vrsta euforbie, kod nas su poznatije kao mlecike jer ispushtaju mlecni sok kada se prelome?? Listovi me podsecaju na euphorbia mili ali ne i cvet..neznam probaj da progooglash.
Svarozic shto ne probash? .......ovo je izuzetno otrovna vrsta....

Da nije neka vrsta euforbie, kod nas su poznatije kao mlecike jer ispushtaju mlecni sok kada se prelome?? Listovi me podsecaju na euphorbia mili ali ne i cvet..neznam probaj da progooglash.
Svarozic shto ne probash? .......ovo je izuzetno otrovna vrsta....

proguglao bih ja kad bi znao od cega da pocnem... inace biljka raste do visine oko 2m, u pocetku godisnje je rasla po jedna stabljika, a onda je pocela da se siri... ove godine je bilo preko 30 stabljika, ali su moji proredili, tako da je odtalo 10-ak da raste...

Back