Koji je događaj najviše promenio istoriju Evrope?

Koji je događaj najviše promenio istoriju Evrope?

• Ukupno glasova
    18
  • Anketa je zatvorena .
Protiv turcadije, razume se.
Zašto ti misliš da bih ja bio na turskoj strani da živim u ono doba? To što sam protiv današnjeg trulog zapada ne znači da bih bio protiv zapada od pre 338 godina, a uz turadiju. Upravo moji preci su se u ta vremena borili u mletačkoj službi protiv Turaka. Jedan moj predak je poginuo u borbi protiv Turaka u Avgustu 1693, a njegov sin je učestvovao u bici kod Sinja protiv Turaka 1715. u kojoj je posekao nekoliko Turaka zbog čega je nakon bitke odlikovan od strane mletačkih vlasti.

Zašto ti misliš da bih ja bio na turskoj strani da živim u ono doba?
Zato sto su pravoslavnima vazda bili drazi turski turbani nego papine mitre. ;) To je uostalom izjavio zadnji romejski car , pa mu je sin zavrsio u sultanovom haremu (karma).
Plus, i ti se vise bojis nekakvog unijacenja i pokatolicavanja nego bolesti, gladi ili smrti.

Uostalom, i car Putin je izjavio sledece:

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=11&dd=23&nav_category=78&nav_id=1621747

Zato sto su pravoslavnima vazda bili drazi turski turbani nego papine mitre. ;) To je uostalom izjavio zadnji romejski car , pa mu je sin zavrsio u sultanovom haremu (karma).
Plus, i ti se vise bojis nekakvog unijacenja i pokatolicavanja nego bolesti, gladi ili smrti.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=11&dd=23&nav_category=78&nav_id=1621747
Ama, čoveče jesi li ti ograničen? Ja sam potomak ljudi koji su borili u mletačkoj službi protiv Turaka i koji su bili na mletačkom platnom spisku, oni su Turk ubijali a i Turci njih. 1683 i ranije i kasnije Srbi kao narod su naginjali Austriji i Mlatačkoj Republici znači zapadu, jer su u njima videli saveznike za oslobođenje od Turaka. U to doba Srbi nisu imali negativna iskustva za zapadnom kao u zadnjih 100 godina.

To ti je sve do odnosa katolika i Turaka prema nama. Rimokatolički sektaši su pokušavali da nas istrebe kad god su imali priliku, za razliku od Turaka sa kojima se mogao napraviti neki dogovor. Uzgred, tebi kao sektašu zalutalom u Zemun nije lako, ali ne brini, biće ti još teže :whistling:

Istocnjaci su prvi poceli kada su oterali Karla Velikog iz Nikeje jer navodno nije dobro citao simbol vere.

Takodje je i 4. krstaski pohod posledica ovoga:

https://en.wikipedia.org/wiki/Massacre_of_the_Latins

Prema tome istocnjaci, ako sejete zlo, onda cete i znjeti zlo.

Naravno, zato što su katolici uvek bili sektaši, pa su tako i tretirani. Uzgred, istok se nije širio ognjem i mačem za razliku od zapada, a što se zla tiče, ti pojma nemaš šta je to, ali ne znači da nećeš i da saznaš :kafa:

Poslednja izmena:
Atentat u Sarajevu.On je promenio istorija citavog sveta.Da nije on bio,sada jos bi postojali Rusko carstvo i AU carstvo,ne bi se desili oba svetska rata,za komunizam bi se pisalo jedino u filosofskim i ekonomskim trudova,globalizam ne bi postojao.....itd.

P.S. Takodje KiM bi bio jos srpski.
U svemu sto si odlicno napisao,najmanje je vazan status K i M. Sve ostalo je tacno......

I ''pravo''slavci su za katolike neopaganska sekta zderaca na groblju, pa?

Pa da, ali oni nisu u pravu jer su sami promenili kanone i dogme u njihovu korist, dok pravoslavlje nije menjalo ništa. Takvu priču kad čujem, zvuči mi isto kao i ono kad nam Hrvati zameraju na zločinima. Ma nemoj, oni su našli da glume moralnu vertikalu? E, isto tako i katolici, neće sigurno o veri da mi priča pedofilska stoka.

Istorija Evrope je vrlo bogata, od praistorije do današnjih dana. No, koji je događaj najviše izmenio istoriju Evrope?
Anketa je jako ograničena pristupom i izborima. Implicira kako samo ratovi dovode do promjena, što ne odgovara stvarnosti. Recimo, moj prvi izbor događaja koji je najviše promijenio povijest Europe pada na izum tiska, a ne na bilo kakve ratne sukobe. Drugi izbor mi opet ne bi bio rat, nego recimo, epidemija kuge u 14. i kasnije u 15. stoljeću. Tek bih na treće mjesto stavio ratni sukob i to onaj kojeg nisi postavio, a jako je bitan. Pad Carigrada 1453. godine, koji je znatno pridonio pojavi i razvoju humanizma i reneseanse u zapadnoj Europi.

Istorija Evrope je vrlo bogata, od praistorije do današnjih dana. No, koji je događaj najviše izmenio istoriju Evrope?

Istoriju Evrope su najviše izmenila dva događaja. Po meni su to Francuska revolucija (1789-1799) i II Svetski rat (1939-1945).
A istoriju Srba su najviše izmenila, takođe dva događaja, i to: oslobođenje od kolonista, 1878. i 1918. godine i pad pod jugoslovenski komunizam 1945. godine.

Anketa je jako ograničena pristupom i izborima. Implicira kako samo ratovi dovode do promjena, što ne odgovara stvarnosti. Recimo, moj prvi izbor događaja koji je najviše promijenio povijest Europe pada na izum tiska, a ne na bilo kakve ratne sukobe. Drugi izbor mi opet ne bi bio rat, nego recimo, epidemija kuge u 14. i kasnije u 15. stoljeću. Tek bih na treće mjesto stavio ratni sukob i to onaj kojeg nisi postavio, a jako je bitan. Pad Carigrada 1453. godine, koji je znatno pridonio pojavi i razvoju humanizma i reneseanse u zapadnoj Europi.
Renesansa je promjenila Evropu. Crna smrt je predvodila, odnosno je uzrok početka renesanse, izum tiska, je među ostalim, kao i Kolumbova putovanaj sastavni dio te renesance, isto kao i Francuska revolucija. Humanizam te sloboda (politička, vjerska...) su najveća tekovina, iako svi vide samo umjetnost kao dostignuće renesanse.

Back