Koji internet browser koristite????

Koji internet browser koristite?

• Chrome

• Opera

• Mozilla

• Safari

• Internet Explorer

• Maxthon

• Neki drugi......

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Danas mi je prijatelj uradio reinstalaciju sistema i instalirao operu i google chrome do sada sam koristio samo mozillu i nekako sam navikao na nju pa pitam sta je najbolje za jednog jos uvek pocetnika sa minimumom poznavanja rada racunara.
Da li da ponovo instaliram mozillu (to jedino i znam) ili da koristim google chrome i kako na istom da podesim da mi prilikom pokretanja otvara stranicu koju ja odaberem

Ja za to nisam ni cuo :eek: Znam samo za Chromium ;)

Ima...:D

chrplus.jpg

Koji browser koristim? Hmm...

Da li da odgovorim kratko, ili da obrazložim zašto koristim ono što koristim?

Hajde da napišem zašto nešto koristim, jer možda će nekome koristiti ovo iskustvo.

Ove godine sam koristio intenzivno "SRWare Iron" (što je ustvari Google Chrome).

Instalirani su skoro svi dodaci (extensions) kao i kod Firefox-a (koji su trenutno dostupni), kao npr. ADBlock Plus; Flashblock; SpeedDial; Search Preview; WOT...

ISTINA JE da je Chrome/Iron brz (BRŽI od Firefox-a)...

ALI

- Ne postoji mogućnost da imate multi-row (Firefox ima addon "Tab Mix Plus" koji ovo omogućava).
- Nema Tabs groups (Firefox ima addon "TabGroupsManager", što znači da imate tabs kategorije).
- Nema feature "scrool tabs" (možda postoji extension za Chrome, ali opet Firefox ima add-on "Tab Mix Plus").

S obzirom da se često događa (kada istražujem neki predmet) da otvorim ogroman broj tabs (na stotine)...

jednostavno Firefox NE MOŽE DA SE ZAMENI sa Google Chrome!

Očigledno je da će Google Chrome u sledećoj godini premašiti (po broju korisnika) i Firefox i Internet Explorer (Operu ionako koristi jako mali procenat ~1%), a to znači da dolaze teški dani za Firefox i developere-e kvalitentnih add-ons. Prava bi šteta bila da "Tab Mix Plus" i "TabGroupsManager" prestanu da postoje...

umesto da CEO Firefox-a, plati lepo ova dva developer-a (da odvoji neki minijaturni procenat od zarade sa Google search) i da implementiraju da ta dva add-ons budu integralni deo novog Firefox-a, reklamirajući ga kao...

BEST Student/Professional Browser (za istraživanje)...

koji može lako da barata sa hiljadama tabova (Gigabajtima memorije)!

Tako bi zadržali studente i profesionalce (geek)... što bi značilo da bi zadržali intelektualni deo populacije...

i što je najvažnije Google bi i dalje nastavio da plaća Firefox-u (jer žele da imaju informacije od te grupe ljudi)...

znači Firefox bi mogao da preživi u bliskoj i daljoj budućnosti iako Google-u sve manje treba Firefox kao izvor informacija.

Ne znam kako razmišljaju odgovorni ljudi u Mozilli...

- zar će trošiti uzaludno snagu da pokušaju da pariraju Google Chrome po pukoj brzini i izgledu (to se sada ne može stići)...
- zar nije bolje da svi studenti & professionals u USA (i svetu) koriste Firefox a da obični korisnici (kojima ne treba stotone i hiljade otvorenih tabova), koriste brži Browser (Google Chrome)?
- zar pošto poto juriti mlađe, brže, lepše... a zanemariti vrednosti zrelosti (vernost, pouzdanost, stabilnost, iskustvo)?

Nadam se iskreno da Google Chrome ekspanzija neće uništiti (za mene) još uvek najbolji Browser na svetu...

Open Source Firefox!

Bilo bi dobro da se podsetimo malo istorije kako smo uopšte dobili Firefox... mr. monopol man je hteo i taj kolač da pojede (da preuzme internet) i Netscape je pustio source code u slobodu...

šteta što ne cenimo ovaj blagoslov (čini mi se da je to bio neprocenljiv dar slobode koje je čovečanstvo dobilo, slobodan pristup informacijama)...i zar će sada svi pristati da budu posmatrani 24/7 preko Google Chrome-a?

Izgleda da komocija (kao i krediti) ipak buši gde burgija neće.

Dakle, Google Chrome je budućnost...

a šta je sa ostalim velikim igračima?

- Internet Explorer neka ostane za eBank (OK).
Naravno uvek će biti dobar procenat ljudi koji će koristiti IE (vešto reklamiranje buduće verzije), iako Microsoft neće NIKADA uložiti toliko svoj trud u Browser kao Google ili Mozilla (njima je to pitanje života ili smrti).

- A Opera?
Dok ne omoguće da extensions dodirne sistemski deo, nema ništa od funkcionalnih dodataka (kao npr. spomenuti "Tab Mix Plus"), već samo neke spoljašnje nebitne stvari (satovi, podsetnici i tome slično), a sve to postoji i nevezano za Browser.

Znači, Opera NIKAD neće biti kao Firefox (a ni kao Google Chrome).

BTW prešao sam na SRWare Iron (Chrome) u vreme kada je Firefox izbacio 4 verziju...

red je da se vratim na funkcionalnost koja ne postoji nigde više!

Firefox, God bless you!

Poslednja izmena:
Однедавно преко Хромеа а сад и преко Сафарија не могу да приступам одређеним сајтовима. Једино могу преко Фајерфокса. Што се то дешава? Има ли још неки интернет прегледач да предложите. Какав је Интернет Експлорер?

Back