Koje zimske gume planirate da kupite

Ja mislim da je bolje da sve 4 budu iste iz prakticnih razloga. I sam znas da se ne trose sve gume ravnomerno i onda se rade kombinacije: ako ti se prednja leva najvise trosi, a zadnja desna najmanje, onda im zamenis mesta, i tako kompenzujes i pravis ravnotezu, a to nece nikako biti izvodljivo sa 2+2, posto po zakonima vecine drzava na istoj osovini moraju biti isti tockovi i iste gume.

Ja mislim da je bolje da sve 4 budu iste iz prakticnih razloga. I sam znas da se ne trose sve gume ravnomerno i onda se rade kombinacije: ako ti se prednja leva najvise trosi, a zadnja desna najmanje, onda im zamenis mesta, i tako kompenzujes i pravis ravnotezu, a to nece nikako biti izvodljivo sa 2+2, posto po zakonima vecine drzava na istoj osovini moraju biti isti tockovi i iste gume.

Ako ti se prednje vise trose,onda imas neki luft,nesto ti nije dobro sa trapom.

Realno, koji ce ti q lanci za 4motion? Neces razbiti diferencijal sigurno.

a sta cu sa nasom policijom?za nijh zakon je zakon da bi te kaznili a u zakon nema neka stavka za ove automobili bez obzira sto ih ima sve vise i vise na nasim putevima,ipak cu ja kupiti lancevi i nositi samo brinem da posle jos neke zakonske dopune morati ugraditi kuku i nositi opremu u auto prikolicu

a sta cu sa nasom policijom?za nijh zakon je zakon da bi te kaznili a u zakon nema neka stavka za ove automobili bez obzira sto ih ima sve vise i vise na nasim putevima,ipak cu ja kupiti lancevi i nositi samo brinem da posle jos neke zakonske dopune morati ugraditi kuku i nositi opremu u auto prikolicu

koliko je meni poznato moras imati identicne gume na istoj osovini..ne moras imati sve 4 iste ..dovoljno je 2 + 2..s obzirom da imas 4motion..pozeljno je imati 4 iste gume ..medjutim bitno je da se te gume ne razlikuju po obimu..tj da nemas jednu vecu jednu manju gumu..lanci su zakonom obavezni..s druge strane po snegu i ledu valja znati voziti a to nije voznja koja se praktikuje po beogradu /novom sadu npr..ovde prema kopaoniku se redovno slece s puta usled umisljenosti vozaca..ljudi misle da ako imaju opaku makinu mogu da po snegu/ledu teraju kao da je suvo..

Dobra zimska guma
traje šest sezona

21397823794cecf10b97408.jpg

Iako po Zakonu o bezbednosti u saobraćaju svako vozilo još od prvog novembra mora imati barem dve zimske gume (ukoliko je šara na postojećim manja od četiri milimetra), mnogi građani čekaju „prvi sneg” da bi opremili svog četvorotočkaša za zimu. Zbog toga se prava potražnja za povoljnijim zimskim gumama tek očekuje.
Visoke, praktično prolećne temperature uz već uobičajenu nemaštinu naveli su veliki broj vlasnika automobila da i ovoga puta zaobiđe zakon, makar na njegovom početku.

- Vozači uglavnom kupuju po dve zimske gume i stavljaju ih na prednje točkove. Međutim, događa se da te gume budu većeg prečnika od letnjih, pa samim tim dovode na istoj kilometraži do manjeg broja obrtaja prednjih točkova u odnosu na zadnje. Usled toga kod novijih vozila često se pali ABS senzor koji meri broj obrtaja točkova i dovodi u zabunu samog vozača. Zato je preporuka da se uzimaju sve četiri zimske gume – objašnjava Milan Ivanić, šef servisa "Beoauto".

Zimska guma podrazumeva šaru dubine od najmanje četiri milimetara. Stručnjaci procenjuju da kvalitetna guma može da traje čak šest godina.

- Izdržljivost gume zavisi pre svega od njenog kvaliteta, a zatim i od težine vozila, broja pređenih kilometara ili vrste kolovoza na kojem se koriste - ističe Ivanić.

Pošto cena prati kvalitet proizvoda i u slučaju guma, za prosečnog građanina veliki broj svetski priznatih pneumatika je praktično nedostižan.

- Posmatrano i sa finansijske strane, više se isplati kupiti kvalitetnu gumu za više novca nego svake godine plaćati jeftiniju, a nekvalitetnu gumu. Za sada se najviše traže „Tigar“ pneumatici pošto imaju najpovoljniju cenu, a koliko-toliko su izdržljivi. Međutim, problem je što se tek sa hladnijim vremenom očekuje prava navala, a već se oseća nestašica „Tigrovih“ guma - kaže Ivanić.

Međutim, u fabrici „Tigar tajers” uveravaju da su ove godine već oborili rekord u proizvodnji guma.

- „Tigar” gume proizvodimo još od jula i do sada smo domaće tržište snabdeli sa više od milion pneumatika što je za 60 odsto više nego prethodne godine. Trenutno ove gume proizvodimo u manjem obimu pošto se već spremamo za letnju sezonu, ali ukoliko se sa hladnijim danima poveća potražnja za zimskim gumama, nastavićemo da ih pravimo - priča Dragan Nikolić, regionalni direktor „Tigar tajersa”.

Taktika čekanja temperaturnog minusa za promenu guma nije baš najbezbednija, pošto letnji pneumatici gube na kvalitetu već kada se temperatura spusti ispod sedam stepeni Celzijusovih, kažu u Auto-moto savezu Srbije.

- Već tada letnje gume izgube elastičnost, stvrdnu se, pa postanu gotovo plastične. U tom slučaju ne prijanjaju ni lepo za kolovoz, što može da bude vrlo rizično - objašnjavaju u AMSS.

Cene zimskih guma kod najvećih distributera

- Tigar 3.893 - 4.687 - 5.023
- Sava 4.352 - 4.763 - 5.543
- Goodrich 5.523 - 5.599 - 5.987
- Michelin 6.151 - 6.360 - 7.740

*cene su izražene u dinarima, a u obzir su uzete tri najtraženije dimenzije guma za tipska vozila: Punto, Volkswagen i Ford.

Izvor: B92

A ja mogao da kupim 4 ganc nove gume M+S DOT 3410 Kleber 155/70*13 za Seicento po ceni od 2900 din za komad i pricam sa kokoskom i ona kaze da ne brinem ima tih guma koliko hocu i sad da ih ja ne bih vukao ona mi jos kaze da ce mi doneti za nedelju dana kad.......:dash:
Prodala ona tih 6 guma a stigla nova cena od 4200!!!!!
Da je postenja i obraza -sad bi ona meni dala po 2900 koje mi je obecala!

Goodyear Dunlop upozorava na
značaj zimskih guma

14137goodyearultragripp.jpg

U Evropi je u nekim regijama već pao sneg, i evropski centar srednjoročnih vremenskih prognoza već prognozira još veću hladnoću. Prema podacima istraživanja Goodyear Dunlop, bez obzira na takve prognoze, Evropa je podeljena na zemlje u kojima vozači prelaze na zimske gume i na zemlje u kojima vozači misle da bez toga mogu da prođu. Prema sprovedenom istraživanju, više od polovine vozača iz Francuske i Belgije, dve trećine španaca i tri četvrtine britanaca priznaje da neće prelaziti na zimske gume.

Prema saopštenju Toma Delforža (Tom Delforge), direktora za odnose s javnošću evropskog sektora Goodyear Dunlop, u nekim zemljama je korišćenje zimskih guma zakonski regulisano, dok se u nekim zemljama zna da bez zimskih guma nije moguće voziti. Zimske gume poboljšavaju prijanjanje i skraćuju kočioni put pri niskim temperaturama na površini pokrivenoj snegom i ledom. Proizvođači guma preporučuju da se letnje gume menjanju zimskim, kada temperatura padne ispod 7˚C.

U istraživanju sprovedenom u septembru učestvovalo je 3500 vozača iz Belgije, Francuske, Nemačke, Italije, Poljske, Španije i Velike Britanije. Pokazalo se da mnogi vozači imaju potpuno pogrešne predstave o zimskim gumama, jer je u zimskim uslovima daleko efikasniji mali sedan sa zimskim gumama od snažnog automobila sa letnjim.

Kompaniju najviše zabrinjava nedostatak znanja vozača o tome kako gume utiču na bezbednost kretanja. Prema Delforžu Evropa je podeljena na one koji znaju značaj guma za bezbednost i na one koji ne znaju. Ne izneneđuje da vlada Velike Britanije stimuliše korišćenje zimskih guma u ovoj godini, dok vlada Nemačke pooštrava pravila koja se tiču zimskih guma.

U svojstvu dokaza efikasnosti zimskih guma Goodyear Dunlop ukazuje na rezultate testova zimskih guma, sporvedenih u Evropi i Velikoj Britaniji. Prema rezultatima testova Auto Express, gume Goodyear UltraGrip 7+ skraćuju kočioni put za 25 metara pri kretanju po snegu, u poređenju sa letnjim gumama. Zimske gume brendova Goodyear i Dunlop dobile su visoke ocene na testovima i pobednici su u 17 od 27 objavljenih rezultata testova u Evropi i Velikoj Britaniji.

Izvor: AutoPortal

Dobra zimska guma
traje šest sezona

21397823794cecf10b97408.jpg

Iako po Zakonu o bezbednosti u saobraćaju svako vozilo još od prvog novembra mora imati barem dve zimske gume (ukoliko je šara na postojećim manja od četiri milimetra), mnogi građani čekaju „prvi sneg” da bi opremili svog četvorotočkaša za zimu. Zbog toga se prava potražnja za povoljnijim zimskim gumama tek očekuje.
Visoke, praktično prolećne temperature uz već uobičajenu nemaštinu naveli su veliki broj vlasnika automobila da i ovoga puta zaobiđe zakon, makar na njegovom početku.

- Vozači uglavnom kupuju po dve zimske gume i stavljaju ih na prednje točkove. Međutim, događa se da te gume budu većeg prečnika od letnjih, pa samim tim dovode na istoj kilometraži do manjeg broja obrtaja prednjih točkova u odnosu na zadnje. Usled toga kod novijih vozila često se pali ABS senzor koji meri broj obrtaja točkova i dovodi u zabunu samog vozača. Zato je preporuka da se uzimaju sve četiri zimske gume – objašnjava Milan Ivanić, šef servisa "Beoauto".

Zimska guma podrazumeva šaru dubine od najmanje četiri milimetara. Stručnjaci procenjuju da kvalitetna guma može da traje čak šest godina.

- Izdržljivost gume zavisi pre svega od njenog kvaliteta, a zatim i od težine vozila, broja pređenih kilometara ili vrste kolovoza na kojem se koriste - ističe Ivanić.

Pošto cena prati kvalitet proizvoda i u slučaju guma, za prosečnog građanina veliki broj svetski priznatih pneumatika je praktično nedostižan.

- Posmatrano i sa finansijske strane, više se isplati kupiti kvalitetnu gumu za više novca nego svake godine plaćati jeftiniju, a nekvalitetnu gumu. Za sada se najviše traže „Tigar“ pneumatici pošto imaju najpovoljniju cenu, a koliko-toliko su izdržljivi. Međutim, problem je što se tek sa hladnijim vremenom očekuje prava navala, a već se oseća nestašica „Tigrovih“ guma - kaže Ivanić.

Međutim, u fabrici „Tigar tajers” uveravaju da su ove godine već oborili rekord u proizvodnji guma.

- „Tigar” gume proizvodimo još od jula i do sada smo domaće tržište snabdeli sa više od milion pneumatika što je za 60 odsto više nego prethodne godine. Trenutno ove gume proizvodimo u manjem obimu pošto se već spremamo za letnju sezonu, ali ukoliko se sa hladnijim danima poveća potražnja za zimskim gumama, nastavićemo da ih pravimo - priča Dragan Nikolić, regionalni direktor „Tigar tajersa”.

Taktika čekanja temperaturnog minusa za promenu guma nije baš najbezbednija, pošto letnji pneumatici gube na kvalitetu već kada se temperatura spusti ispod sedam stepeni Celzijusovih, kažu u Auto-moto savezu Srbije.

- Već tada letnje gume izgube elastičnost, stvrdnu se, pa postanu gotovo plastične. U tom slučaju ne prijanjaju ni lepo za kolovoz, što može da bude vrlo rizično - objašnjavaju u AMSS.

Cene zimskih guma kod najvećih distributera

- Tigar 3.893 - 4.687 - 5.023
- Sava 4.352 - 4.763 - 5.543
- Goodrich 5.523 - 5.599 - 5.987
- Michelin 6.151 - 6.360 - 7.740

*cene su izražene u dinarima, a u obzir su uzete tri najtraženije dimenzije guma za tipska vozila: Punto, Volkswagen i Ford.

Izvor: B92

ovo je glupost. zimska guma traje maks 3 godine

Back