Koje zimske gume planirate da kupite

Pa ja razmisljam o kupovini polovnih guma, ali sigurno necu takve kupiti ako ne budu u vrlo dobrom stanju. Bitno mi je da guma bude zdrava i da mogu na nju da se oslonim, a ne da razmisljam dal ce puci negde u voznji.

Te Wintere su sasvim solidne gume i ja cu njih kupiti ako ne nadjem dobre polovne. Jedino ih treba bas pazljivo koristiti na vecim temperaturama od predvidjenih zato sto su veoma mekane i brzo se izlizu. Al zato su i dobre zimi, posto zbog mekoce ostaju gipke i elasticne na niskim temeraturama. Uostalom, po novom zakonu i necemo moci da ih vozimo u letnjem periodu, tako da je to sto sam napisao zanemarljivo :)

Ako ima neke ruske ili kineske,a da su bas jeftine,e takve bih kupio.
Imao sam neke kineske jednom GTR,tako se zvale,na snegu su bile ekstra,ali na kisi katastrofa,nije mi jasno kako,ali su se tako ponasale,i sara im je bila nepoderiva.

kada guma ima dosta plastike u sebi,teze se troshi.na suvom je ok,ali na kishi proklizava...bolje da se guma puno troshi,ali da auto stane na vreme.o koncu konca-jeftinije

Kupio sam Good Year Ultra Grip 7+
Nasao sam ih po stvarno povoljnoj ceni za tu klasu gume, razmisljao sta da radim, posto nemam nijednu....ebiga, trosak je veliki. Da li kupiti jeftinije, da li traziti i dalje....i na kraju sam prelomio i uzeo, jer se bojim da ce uskoro nastati velika navala, a onda ce se povecati cene i verovatno biti manjka nekih dimenzija guma.
Trenutno jos uvek ima popusta i placanja na rate, pa ko planira, bolje da to uradi sto pre

Pa sto ih onda zovu univerzalne koji djavo? I sta to znaci brzo istrose? Ja ne predjem vise od 10 000 godisnje, nekad ni pola od toga.

Откуд ја знам зашто им је таква ознака.
А трошење не зависи од километраже (тј. зависи, али као и код осталих гума), већ се јако трошење јавља ако нпр. идеш лети на море, а возиш дању, кад је асфалт врућ.
Један одлазак и повратак с мора, у зависности од тога да ли возиш дању или ноћу, може да направи велику разлику у трошењу ових гума.
Мој пријатељ, кад је имао овакве гуме, возио је до Грчке само ноћу...

Има, то су M+S гуме, али оне се врло брзо истроше кад их волзиш по врућем асфалту, буквално их оставиш по путу...

M+S je oznaka za Mud and Snow, koje ima svaka zimska guma
On treba da trazi All Season gume, mada ja mislim da to nije dobro resenje, jer niti imas zimsku, niti letnju gumu

Aha, jel mozes da malo prosiris ovo sto si zadnje rekao? Sta to znaci da nisu adekvatne ni za zimu ni za leto? Jesi li imao takve? Kakve su iskustva?

Letnja guma se lose ponasa ispod 10C, a zimska iznad 10C
Na primer, letnja na 0C postaje previse tvrda, ne prijanja za podlogu, shara joj nije prilagodjena da se ukopava u sneg, materijal se ne "lepi" za led, kliza ......zimska bi na 20C suvise omeksala, lose bi se upravljalo, pravila bi preveliko trenje, prebrzo bi se habala, povecala bi ti se potrosnja
All season su kompromis izmedju letnje i zimske gume, pa niti su dobre za leto, niti su idealne za zimu.
Mnogo je bolje imati komplet letnjih i zimskih guma, jer tako se manje trose, duze traju i siguran si u svako doba

Najgore gume su All season! Za sva godisnja doba! Ne valjaju ni zimi, ni leti. A koliko sam razumeo, bice dozvoljeno imati ih na kolima tokom cele godine, al bolje da neko proveri, nisam 100% siguran.

Inace, za ljude koji bas i ne voze mnogo auto i uglavnom ga voze po gradu, i ako je to neki slabiji auto, mislim na performanse, onda mozda to i nije taklo losa ideja, ali treba covek uvek da bude svestan toga da nema bas dobar grip sa takvom gumom i bice u redu.

Na primer, letnja na 0C postaje previse tvrda, ne prijanja za podlogu, shara joj nije prilagodjena da se ukopava u sneg, materijal se ne "lepi" za led, kliza ......zimska bi na 20C suvise omeksala, lose bi se upravljalo, pravila bi preveliko trenje, prebrzo bi se habala, povecala bi ti se potrosnja
All season su kompromis izmedju letnje i zimske gume, pa niti su dobre za leto, niti su idealne za zimu.
Mnogo je bolje imati komplet letnjih i zimskih guma, jer tako se manje trose, duze traju i siguran si u svako doba

Da samo racunaj sa tim,da ako puno ne prelazis,ispucaju gume od stajanja.
Imaju one svoj rok trajanja.

Sve je tacno sto si rekao, samo je granica 7C stepeni. Ja sam imao do prosle zime Michelin Alpine i te gume su bile odlicne za sneg a fenomenalne za kisu, ja nisam verovao kako hvataju po mokrom. Al zato sam proslog leta otisao na more sa njima, i mogu da kazem da uopste nije prijatno ukociti pri malo vecim brzinama, bas se oseti kako se gume klizaju i trose.

Sve je tacno sto si rekao, samo je granica 7C stepeni. Ja sam imao do prosle zime Michelin Alpine i te gume su bile odlicne za sneg a fenomenalne za kisu, ja nisam verovao kako hvataju po mokrom. Al zato sam proslog leta otisao na more sa njima, i mogu da kazem da uopste nije prijatno ukociti pri malo vecim brzinama, bas se oseti kako se gume klizaju i trose.

Ej ljudi sve mislim da se pocinjete zafrkavati,gde iskopa tih sedam stepeni,pa moze napolju biti sedam,a da je sunce i asfalt ima npr. 15,ma hajde citava nauka.
Vecina nas vozi prosecno,bez prevelikog jurcanja,kakav grip,kakve gluposti...

Back