Koje vjere je bio Buda?

Pominje i Brahmu i demona Maru koji ga je kušao:

104-105. Self-conquest is far better then the conquest of others. Not even a god, an angel, Mara or Brahma can turn into defeat the victory of a person who is self-subdued and ever restrained in conduct.

Ispada da je budizam sekta hinduizma. :think:

Pa razvio se u Indiji. Inace hinduizam je komplikovana religija da tako kazem. Oni mogu da veruju u jednoga boga, u vise bogova ili da ne veruju ni u jednog,to je njihov izbor. Hinduizam bi bio kao neka vrsta multireligije, mesavine svih religija Indije. Mozda lupam.

Hinduizam i budizam su slicni u nekim stvarima. Npr. reinkarnacija, pa i nirvana.

Inace,sto se tice Bude, interesantan tip. Recenice su mu cesto mudre, uvek govori kako se treba boriti sa zeljama. Kod nas bi se to nazvalo strastima.

Pa razvio se u Indiji. Inace hinduizam je komplikovana religija da tako kazem. Oni mogu da veruju u jednoga boga, u vise bogova ili da ne veruju ni u jednog,to je njihov izbor. Hinduizam bi bio kao neka vrsta multireligije, mesavine svih religija Indije. Mozda lupam.

Hinduizam i budizam su slicni u nekim stvarima. Npr. reinkarnacija, pa i nirvana.

Inace,sto se tice Bude, interesantan tip. Recenice su mu cesto mudre, uvek govori kako se treba boriti sa zeljama. Kod nas bi se to nazvalo strastima.
Buda je ogroman dio svog učenja preuzeo iz hinduizma.

Buda je ogroman dio svog učenja preuzeo iz hinduizma.

Pa da, skoro sve. Samo sto je bitna razlika u tome sto Buda smatra da bog ili bogovi nisu potrebni. Vec sam rekao da je hinduizam komplikovana religija gde postoje neki koji veruju da ima samo jedan Bog, drugi da ih ima vise, treci da nema bogova, mogli bi se nazvati ateistima. E pa budisti su neka vrsta tih trecih.

Da li ste citali Ep o Gilgamesu? Pisan je 2600 godina p.n.e.. Ako jeste da li ste primetili koliko slicnih recenica ima sa Biblijom. Nisam nikakav strucnjak po pitanju religije, ali to me kopka vec neko vreme...

Mislis pre svega na Potop?
Ako mislis na to, onda bi trebalo da znas da se taj sveopsti potop spominje ne samo u Epu i Bibliji, vec skoro svuda u svetu, kod Maja, Inka, Aboridzana itd. Postoj mogucnost da se zaista taj Potop desio cim ga u svim krajevima sveta spominju. Drugi pak tvrde da je to ostalo od praistorije, to se valjda zove arhetip, ne razumem se bas u to.

Po meni se taj Potop desio ako ga vec svi drevni narodi u svetu opisuju.

OTIŠAO SAM DO SLATKOVODNOG MORA,
PRIBAVIO DRVO I SMOLU, NAPRAVIO PLAN LAĐE I NACRTAO GA.
SVA MOJA SVOJTA, JAKI I SLABI, LATIŠE SE POSLA.
U MESECU VELIKOG ŠAMAŠA BEŠE ZAVRŠENA LAĐA.
SVE ŠTO SAM POSEDOVAO NATOVARIO SAM,
NATOVARIO SAM I SREBRO, I ZLATO,
I ŽIVOTNO SEME SVAKE VRSTE.
CELU SVOJU PORODICU
I NAJBLIŽU RODBINU UKRCAO SAM NA LAĐU.
VELIKU STOKU I MALE ŽIVOTINJE DOGNAO SAM U NJU.
ZANATLIJE SVIH VEŠTINA PUSTIO SAM DA UĐU.
BOG MI JE DAO ODREĐEN ROK:
'UVEČE, KAD VLADARI TAME PUSTE STRAHOVITU KIŠU,
UĐI U LAĐU I ZABRAVI VRATA!'
KAD DOĐE TO VREME, VLADARI TAME PUSTIŠE STRAHOVITU KIŠU.
GLEDAO SAM NEVREME, BILO JE STRAŠNO!
UŠAO SAM U LAĐU I ZABRAVIO VRATA.
OGROMNU SAM BARKU PREPUSTIO KORMILARU.
KAD JE JUTRO OSVANULO,
PODIŽE SE CRNO OBLAČJE KAO GAVRANI.
BESNELI SU SVI ZLI DUSI, SVETLOST SE PRETVORILA U TAMU.
JUŽNI VETAR JE TUTNJAO,
VODE SU BUČEĆI HUJALE I VEĆ DOSTIGLE PLANINE,
SRUČILE SE NA SVE LJUDE.
BRAT BRATA NIJE VIŠE PREPOZNAVAO.
I SAMI SE BOGOVI UPLAŠIŠE POTOPA,
POBEGOŠE I POPEŠE SE NA ANUOV BREG BOGOVA.
ŠĆUĆURENI KAO PSI GURAHU SE MEĐU SOBOM.
IŠTAR VIČE KAO ŽENA U TEŠKOM POROĐAJU,
ZAVIJA LEPI GLAS DIVNE BOGINJE:
'LEPA ZEMLJA PROŠLIH VREMENA POSTALA JE BLATO,
JER SAM JA RĐAVO SAVETOVALA U SKUPŠTINI BOGOVA!
KAKO SAM SAMO MOGLA U SKUPŠTINI BOGOVA
DA DAM TAKO RĐAVU ZAPOVEST?
KAKO SAM SAMO MOGLA DA UNIŠTIM SVE SVOJE LJUDE?
KAO U METEŽU BITKE ODNELA IH JE POPLAVA.
ZAR SAM ZATO DALA DA SE LJUDI RAĐAJU
DA SADA KAO RIBLJE LEGLO ISPUNJAVAJU MORE!?'
I SVI BOGOVI PLAČU S NJOM, POGNUTI SEDE BOGOVI I PLAČU.
MUKA NJENIH BOLI ZATVARA IM USTA.
ŠEST DANA I ŠEST NOĆI POTOCIMA JE PADALA KIŠA.
SEDMOG DANA POPUSTI POTOP, BILA JE TIŠINA KAO POSLE BITKE.
MORE SE SMIRILO, A ZLOKOBNA OLUJA STIŠALA.
POSMATRAO SAM VREME, SASVIM SE STIŠALO.
SVI SU SE LJUDI PRETVORILI U BLATO.
PUSTO I JEDNOLIČNO BILO JE TLO ZEMLJE.
OTVORIO SAM OKNO I SVETLOST MI JE OBASJALA LICE.
PAO SAM NIČICE, SEO SAM I PLAKAO,
PLAKAO SAM I SUZE SU MI TEKLE NIZ LICE.
POGLEDAO SAM NA DALEKU VODENU PUSTINJU.
GLASNO SAM JADIKOVAO, JER SU POGINULI SVI LJUDI.
POSLE DVANAEST DVOSTRUKIH SATI DIŽE SE JEDNO OSTRVO.
LAĐA JE PLOVILA PREMA BRDU NISIR.
NASELA JE I ČVRSTO OSTALA NA NJEMU.
ŠEST DANA DRŽAO JE BREG LAĐU
I NIJE JOJ VIŠE DAO DA SE ZALJULJA.
KAD NASTADE SEDMI DAN, UZEH GOLUBA I PUSTIH GA.
GOLUB ODE I OPET SE VRATI.
NIJE NAŠAO MESTO GDE BI SE ZAUSTAVIO I ZATO SE VRATIO.
UZEH LASTAVICU I PUSTIH JE. LASTAVICA ODLETE I VRATI SE.
NIJE NAŠLA MESTA GDE BI SE ZAUSTAVILA I ZATO SE VRATILA.
UZEH GAVRANA I PUSTIH GA.
GAVRAN ODLETE, VIDE KAKO VODA PRESUŠUJE,
ČEPRKA, ŽDERE I GRAKĆE I NE VRATI SE VIŠE.
TADA SAM IH SVE PUSTIO NAPOLJE, NA SVE ČETIRI STRANE
I PRINEO JAGNJE KAO ŽRTVU,
ŽRTVENO ZRNEVLJE PROSUO SAM NA VRHU BRDA,
SPALIO SAM KEDROVO DRVO I MIRTU.
BOGOVI SU UDISALI MIRIS.
UGODNO SE DIZAO MIRIS BOGOVIMA U NOZDRVE

Gotovo indeticno pise u Bibliji :D Ili su prepisavali jedni od drugih ili nisu, ali postoje i druga slicna ''svedocanstva'

Kad smo vec oko religije, paznju mi privuklo to sto kaze da su bogovi plakali i urlali. Posto hriscanka vera, a i Jevreji su govorili, da su ti bogovi drugih naroda ustvari demoni koji su se tako predstavljali. Kad ovako sagledamo sa religijske strane, demoni su plakali i urlali jer je unistena zemlja sa svim ljudima. U Biblije pise da cu cak ti demoni opstili sa ljudima tj. sa zenama. Izgubili su lepe zene sa seksanje i sad placu :D
I to da su se uplasili. Sto bi se bogovi plasili? Nelogicno. Samo demoni mogu da se plase, pre svega Boga i Njegove moci.

Teško je u današnje vreme uopšte shvatiti prilike od pre 2500 godina u Indiji.

Indija je u Budino vreme bila centar duhovnosti. Sve je mnogo duhovnih učitelja koji su javno na
forumima iznosili svoje učenje i sučeljavali mišljenja. Svako ko je osećao potrebu za duhovnim
razvojem, gledao je da izabere najboljeg učitelja, pa tako i Sidarta. Prvo učenje je savladao u
potpunosti i intelektualno i iskustveno, ali i dalje nije bio zadovoljan pa je potražio drugog učitelja.
Kada je i drugo učenje savladao, a kako boljeg učitelja nije bilo, rešio je da odgovore na pitanja
koja ga i dalje muče nađe sam.
Šest godina nakon odlaska od kuće doživeo je probuđenje.

''Debata (kathođđa ili vivāda) je formalna diskusija između dvojice ili više ljudi koji zastupaju suprotstavljena gledišta, a koja se događa na javnom mestu. Za razliku od starog i srednjovekovnog hrišćanstva, indijsko društvo je oduvek bilo veoma tolerantno prema religijskim pitanjima. Stavovi za i protiv različitih učenja iznošeni su tokom javnih debata i diskusija, a ostalima je ostavljano na volju da sami procene šta je za njih prihvatljivo, a šta nije. Tipiṭaka i drugi izvori nam daju dobru sliku o tome kako su te debate izgledale. Ako neko na po treći put legitimno postavljeno pitanje ne bi dao odgovor, smatralo se da je poražen (MN 35). Očekivalo se da učesnici u debati koriste priznate argumente i pridržavaju se opšteprihvaćenih procedura. Odgovarati na pitanje postavljanjem drugog pitanja, menjanje teme rasprave ili ismevanje onoga ko pita smatrale se neprimerenim. Slično tome, vikati na oponenta, upadati mu u reč ili dobacivati sa strane takođe nije bilo dozvoljeno (AN III.67; MN 95). Učitelj koji bi odbranio svoje stavove u debati zadobio bi čast i poštovanje, dok bi poraženi otišao ponižen. Imamo opis učesnika u debati koji je "ostao bez reči, oborene glave, oborenog pogleda, izgubljen, nesposoban da odgovori", dok ga publika "sa svih strana zasipa salvama izrugivanja i podsmeha" (AN III.64). Proći sa "jednim krilom odsečenim" (opakkhim karoti, A.I1,88) u debati bi moglo značiti da je učitelj izgubio svoj ugled, učenike i dobrotvore. Neodređene teologije i izmaštane teorije brzo su bile podvrgnute hladnom razumu, logičkom preispitivanju i zahtevima za dokazima. ''

Šravasti Dhammika

Tekst o debatama sam postavila, tek da steknete utisak koliko se u Budino vreme moglo
govoriti o nekoj veri. U to vreme cenilo se iskustvo. Učitelji koji su živeli filozofiju koju
zastupaju u debatama su prolazili bolje jer su znali o čemu govore. Nije ih bilo moguće
zbuniti, kao one koji su samo na intelektualnom nivou savladali neko učenje.

Back