- Poruka
- 7.249
Mislim da je svako od vas, bar jednom, video i čitao članak sa nekog bloga.
Blog je skraćenica od web blog što znači onlajn dnevnik.
Najpoznatiji bloger na svetu je Fredrik Bakman, koji je posle romana „ Čovek po imenu Uve“ postao i pisac i napisao, do sada, devet knjiga.
Davne 2003.godine kada sam otvorila svoj prvi blog, zaista sam vodila neku vrstu onlajn dnevnika, i ne samo ja, već i blogeri koji su tada pisali na toj blog platformi.
Vremenom je svako od nas pronašao svoju „nišu“, temu o kojoj će pisati na svom blogu.
Danas imamo blogove o deci, roditeljstvu i porodici, modne blogove, "kuvarske" blogove na kojima blogeri pišu recepte za slane i slatke đakonije.
Tu su i blogovi posvećeni putovanjima, knjiški blogovi na kojima možete da čitate prikaze knjiga, pesme i prozu.
Pišem na dva bloga. Oba su blog „svaštare“. Na jednom, pored prikaza knjiga radim i intervjue sa zanimljivim sagovornicima, pišem o životnim temama i imam kategoriju „lično“ na kojoj iznosim svoje stavove vezane za aktuelne i manje aktuelne događaje.
U mom drugom blogu „kriju“ se moje pripovetke, mini novele, lična iskustva i još ponešto.
Koje su prednosti i mane bloga i pisanja na blogu
Prvo ću spomenuti mane: „ prazan papir“ tj nedostatak inspiracije.
Velika očekivanja kada otvarate svoj blog. Očekujete da ćete odmah zarađivati novac kao bloger. Treba da prođe dosta vremena kako bi vas neko od vlasnika net portala primetio i ponudio vam da plaća vaše tekstove na portalu.
Jedna od nedoumica kada je blog u pitanju je razmišljanje na kojoj blog platformi želite da pišete.
Blogger com ili WordPress, i da li da odmah kupite domen i hosting?
Za blogere početnike preporučujem da pišu na nekoj besplatnoj platformi, a tek kasnije da kupe domen i hosting, ukoliko žele da imaju veći broj pratilaca i da vode svoj blog profesionalno.
Ja već godinama pišem na free platformi WordPress-a i zadovoljna sam.
Kratko vreme sam imala blog sa domenom i hostingom, ali sam radila autocenzuru, ne želeći da neki moj članak napravi neprijatnost provajderu. Tu mislim pre svega na političke teme o kojima, povremeno, pišem.
Prednosti blogovanja su, na prvom mestu upoznavanje i druženje sa drugim blogerima.
Možete da usavršite svoje pisanje i možda napišete jednu, dve ili više knjiga.
Kada ste aktivni bloger postoji mogućnost da zaradite kao copywritter, što znači da promovišete neke proizvode i usluge.
Takođe možete da pišete za neki portal posvećen umetnosti, putovanjima i sl.
Da li imate svoj blog i o čemu pišete?
Šta mislite o blogu i blogerima?
Foto: Pixabay.com