Koje su nacionalnosti bili 12 velikih apostola i apostol Pavle?

Meliot

Elita
Poruka
23.250
Koje su nacionalnosti bili 12 velikih apostola i apostol Pavle? Pod velikim apostolima ne mislim na Judu koji je izdao Gospoda Isusa Hrista, nego na njegovu zamenu Svetog apostola Mateja. Znam da su dosta malih apostola od kojih su neki otpali od vere bili Grci, možda su bili i drugih nacionalnosti, ali ovde mislim samo na velike apostole. Koje su nacionalnosti bili najznačajniji apostoli u hriščanstvu?

Poslednja izmena:
Ali glupo to, nebitno što je softverski. Softverski dozvoliš svakome moderatoru na svakoj temi da inteveniše, pravopisne greške i to slično. A nek postoji interni dogovor mešu vama da svako svoju oblast uređuje, banuje korisnika ako je na toj temi bezobrazan...
bolje je ovako...da se ne mešaju jedni drugima u rad...

12 apostola je verovatno zbog 12 plemena Izraela...svaki predstavlja po jedno pleme...prvobitna ideja je verovatno bila da se napravi nova religija za Jevreje ali kad to nije ispalo kako treba počeli su sledbenici da šire ideju u okviru Rimskog carstva...
Ja mislim da se nije ni znalo koje iz kog plemena kod većine Jevreja nakon Egipatskog i Vavilonskog ropstva. Mislim ali nemam pojma zaista. A 12 apostola svakako simbolizuju 12 plemena Izrailja.

Teško je to sad utvrditi jer u to doba niko nije dobijao pisana dokumenta. Sigurno je bilo i mešanih brakova.
U to doba je Rimska imperija vodila detaljne i kvalitetne popise, na latinskom jeziku a najviše zbog ubiranja poreza.
Ko je imao rimsko građanstvo bio je beležen kao Rimljanin. Deo apostola su bili imućni ljudi i verovatno bili rimskog građanstva.

Govorili mahom aramejski. Nađeni su brojni dokumenti na aramejskom. Jevreji su uglavnom tada govroili aramejski. Aramejci su se uglavnom stopili sa drugim narodima.

1698136643596.jpeg

Ima ih i danas i uglavnom su staroverci.

Nije lako odgovoriti na to u stvari pitanje identiteta. Ono što je sigurno je da su sebe smatrali Hebrejima a što je u stvari verska odrednica. opet u Bibliji se često pominje narod Izrailja koji obuhvata sve te da kažemo etničke grupe.

Koje su nacionalnosti bili 12 velikih apostola i apostol Pavle? Pod velikim apostolima ne mislim na Judu koji je izdao Gospoda Isusa Hrista, nego na njegovu zamenu Svetog apostola Mateja.
Замена није био апостол Матеја. У питању је био апостол МатИја, који се помиње само једном у Новом Завету и то на том месту где је изабран уместо Јуде.
Ajoj pa guglaj.
Дохалкидонци су хришћани, не зову се они староверци.
Православље је старије од њих, не могу дохалкидонци бити староверци.

Back