Koje drvo da posadim?

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.640
Interesuje me koje drvo preporučujete za peskovito tlo, da prilično brzo raste, listopadno. Da naraste veliko ali ne preveliko. Dakle ne bih hrast, platan i drveće tog tipa.

Neko ispod kojeg može jednog dana da se stavi klupica...ili na koje može da se okači ljuljaška :)

Takođe mi treba jedno sa severne strane, blizu prozora i tu bih svakako neko koje nema suviše bujnu krošnju, zbog svetlosti i da raste tu do nekih 5m možda...

Mislila sam tu brezu, lepo šuška lišće pri povetarcu, lepo je belo stablo ali iz nekog razloga ne odgovara joj tu zemljište...

Ne bih ta mala ukrasna drvca, ne bih ni četinare, njih imam na drugim mestima.

Unapred hvala 💐

Interesuje me koje drvo preporučujete za peskovito tlo, da prilično brzo raste, listopadno. Da naraste veliko ali ne preveliko. Dakle ne bih hrast, platan i drveće tog tipa.

Neko ispod kojeg može jednog dana da se stavi klupica...ili na koje može da se okači ljuljaška :)

Takođe mi treba jedno sa severne strane, blizu prozora i tu bih svakako neko koje nema suviše bujnu krošnju, zbog svetlosti i da raste tu do nekih 5m možda...

Mislila sam tu brezu, lepo šuška lišće pri povetarcu, lepo je belo stablo ali iz nekog razloga ne odgovara joj tu zemljište...

Unapred hvala ?
loptasti bagrem

drvo-za-hlad1.jpg

Unapred hvala 💐

Ja bih ti preporučila da ipak konsultuješ neko stručno lice, moj brat je prošle godine morao da iseče 2 trešnje jer je korenje počelo da mu potkopava temelj kuće.

Neko koje nema takvo korenje...

loptasti bagrem
Лепо изгледа али то само ако има воље и времена да се бориш са младицама багрема око дрвета.
Багрем има врло отпоран и продоран корен и довољно је да комадић остане у земљи, можеш очекивати да крене ново дрво.

Ја бих типовао на кестен, питоми, самооплодни.

Da naraste veliko ali ne preveliko
Већину дрвећа можеш држати у жељеној величини ако га орезујеш.

Иначе, мислим да бреза не пружа толику заштиту од сунца и расте прилично у висину, не толико у ширину.

Пауловнија?

Лепо изгледа али то само ако има воље и времена да се бориш са младицама багрема око дрвета.
Багрем има врло отпоран и продоран корен и довољно је да комадић остане у земљи, можеш очекивати да крене ново дрво.

Ја бих типовао на кестен, питоми, самооплодни.
volim bagrem, i miris i izgled i ukus ali sem toga sto kazes to mi je bas malo drvce...
Pitomi kesten naraste koliko?

Песковито земљиште је одлично за пауловнију, само...
Пауловнија тражи да се заштити од свега и свачега док не одрвени, а то је неких 1-2 године.
Тражи доста воде у тим првим периодима.
И слично багрему, развија јак коренски систем, па треба пазити и о близини куће и о могућности да се касније уклони.

Песковито земљиште је одлично за пауловнију, само...
Пауловнија тражи да се заштити од свега и свачега док не одрвени, а то је неких 1-2 године.
Тражи доста воде у тим првим периодима.
И слично багрему, развија јак коренски систем, па треба пазити и о близини куће и о могућности да се касније уклони.
to mi nije problem ako posadim dalje od kuce...

konkretno trazim 2 vrste...jedno dalje od kuce, za ljuljasku jednog dana :)
i jedno blizu kuce :)

Paulovniju sam i ja gledala ali mislim da se mogu naci dva tipa
Не само два. Пауловнија се данас може наћи и у формама за хладније пределе, песковите пределе, за дрвну индустрију, за гориво, за украсе и као медоносно дрво.
Има доста врста.

moram da vidim sta ima u ponudi u rasadnicima u okolini...sada mi je palo na pamet da je postarina verovatno prilicno visoka ako se salje iz daleka :think:

a drugo pitanje je...koliko stare sadnice vredi kupovati?

judino drvo kada sam kupovala bila je bukvalno grancica od oko pola metra...sada posle 2 godine tu je na nekih ni metar sa vise grana...

da li vredi kupiti odmah vece? mozda je snaznije ali se i teze prilagodi?

Albicija..
Predivno i dekorativno ..
Ali proveri da li raste brzo ..

1652257006846.png

1652257049990.png

moram da vidim sta ima u ponudi u rasadnicima u okolini...sada mi je palo na pamet da je postarina verovatno prilicno visoka ako se salje iz daleka :think:

judino drvo kada sam kupovala bila je bukvalno grancica od oko pola metra...sada posle 2 godine tu je na nekih ni metar sa vise grana...

Mislim da zavisi od sadnice.
Neke se ne prime ako su velike.
Sećam se , donela sam dva čempresa , bili su oko 1,5 metra..Jedan se primio , drugi nije.

pa jeste...previse toga za razmisliti...i zbog korena i zbog velicine i namene...

kod mene su tako zeznuli pa su zasadili dva badema suvise bizu...sada su to stabla oko 3-4 m a kad tad morace jedno da ide negde...

onda bor star sigurno jedno 40 godina, ogroman...na ni 1m od temelja...morala sam da menjam izgradnju kuce da ga ne bih dirala...

prilicno dobro treba da se razmisli koje drvo i gde saditi...

Peskovito?
El ima kamenja nekog i to?

Smokvu, nar ili sličan žbun
0 kamenja...

smokve imam 5 kom

Peskovito?
El ima kampanja nekog i to?

Smokvu, nar ili sličan

Da, veće sadnice .

pa jeste...previse toga za razmisliti...i zbog korena i zbog velicine i namene...

ko mene su tako zeznuli pa su zasadili dva badema suvise bizu...sada su to stabla oko 3-4 m a kad tad morace jedno da ide negde...

onda bor star sigurno jedno 40 godina, ogroman...na ni 1m od temelja...morala sam da menjam izgradnju kuce da ga ne bih dirala...

prilicno dobro treba da se razmisli koje drvo i gde saditi...
Da..I posavetovati se sa nekim ko se bolje razume..

Back