gost 183655
Veoma poznat
- Poruka
- 11.300
mene istok ne privlaci.
mislim, zivim na istoku...manastiri, crkve, hramovi i to je to. mi bar u tome ne oskudevamo.
nema tu neke razlike, zar ne?
Hej pa nije bas tako ako govorimo o Istanbulu, verujem da postoje neki gradovi na svetu koji se ne mogu zaobici jer su kamen temeljac civilizacije kojoj pripadamo, u te gradove spadaju Jerusalim, Atina, Rim, Istanbul, Pariz, London i Njujork...postoji puno lepsih i mozda interesantnijih mesta na svetu ali smatram da pobrojane gradove valja videti makar jednom u zivotu.
Pisala sam rad o Konstantinopolju zapravo o Konstantinu pa sam obradila i njegov grad. Prelepa legenda o nastanku, brojni mitovi (poneki su cak i istiniti) o relikvijama (na primer krst na kome je razapet Isus, trnova kruna, pokrov, ikona Bogorodice koja je spasila Carigrad, ruka Jovana Krstitelja...itd), prelepi spomenici pocev od Aja Sofije, Konstatinovih utvdjenja, obeliska, akvaduta, hipodroma (interesantno je da je Carigrad u doba Justinijana imao 1 000 000 stanovnika). Mase otomanskih spomenika kao i najlepsi polozaj grada koji se moze zamisliti...do pola mosta Evropa od polovine Azija...Naravno da imamo i mi manastire i crkve ali Carigrad je bio grad u koji smo gledali i ciju smo umetnost percipirali...