Koja je borilacka vestina "naj..."

Da se ne maltretiram, lakše mi je da se citiram
"Naj" veština je ona u kojoj se ti pronađeš i koja ti najbolje leži. I kada se ceo posvetiš toj veštini ili sportu takva kombinacija daje najbolje rezultate, ali za tebe. Sve ostalo što čuješ je lično reklamiranje sebe i te BV ili BS kroz neku BV ili BS.

Znači poenta je da nađeš šta tebi leži i odgovara. Jer da je neka BV ili BS naj od naj i da je to univerzalno za sve i svakog pa svi bi to trenirali i ne bi postoajlo toliko različitih, a opet sličnih BV ili BS.

Znači šta je za tebe najbolje - nemam pojma. Jednostavno uzmeš pa probaš malo udaračke pa malo hvatačke, onda vidiš šta ti više leži, a tek onda si u stanju da izabereš neku BV ili BS.

Ovde većina ljudi trenira jednu ili dve BV, i takve ćeš savete da dobijaš. Jer oni treniraju upravo ono što im leži i odgovara, naravno to ne znači da će i tebi ta BV ili BS da odgovara. Pod pojmom odgovara ne mislim samo na tvoje psiho-fizičke predispozicije, veoma je bitno i kakv je odnos između učitelja (trenera) i tebe, kao i na odnos sa ostalim učenicima.
Kada sve ove aspekte analiziraš i opipaš na vlastitoj koži tada ćeš sam izabrati "NAJ..." borilačku veštinu. REI!!! :worth:

Cao
Koliko god to zvuci primitivno, ali ako nisi isprobao vestinau na ulici ne mozes dati nikakav sud o njoj. Vestine koje nemaju sparing kao Aikido, Hapkido, Shotokan Karate itd odmah odpadaju. Dakle vestine poput Boksa, Kik/Tai Boks-a, po neki Wing Chun ogranak (retki to rade) su vec na mnogo boljem putu i delimicno primenjive. A one vestine ili samoodbranbeni metodi koje takodje sparinguju ali to naprimer u farmericama, jaknama, naravno u patikama/obuci, ukljucujuci i strestrening itd e ti metodi najblize i najbolje obucavaju za ulicu.
Pozdrav

Cao
Koliko god to zvuci primitivno, ali ako nisi isprobao vestinau na ulici ne mozes dati nikakav sud o njoj. Vestine koje nemaju sparing kao Aikido, Hapkido, Shotokan Karate itd odmah odpadaju. Dakle vestine poput Boksa, Kik/Tai Boks-a, po neki Wing Chun ogranak (retki to rade) su vec na mnogo boljem putu i delimicno primenjive. A one vestine ili samoodbranbeni metodi koje takodje sparinguju ali to naprimer u farmericama, jaknama, naravno u patikama/obuci, ukljucujuci i strestrening itd e ti metodi najblize i najbolje obucavaju za ulicu.
Pozdrav

Slažem se sa tobom. Jer da bi razvio borbeni instikt, jednostavno moras da se boris. Što više različitih situacija, veće je i iskustvo.

Caos
Da me ovde niko ne shvati pogresno, ja recimo ne mrzim ili omalovazavam druge vestine, vec kazem zasta je koja dobra. Taekwondo je recimo lepo za gledanje, dobra za razgibanost i gipkost polaznika itd, ali je realna primenjivost jednaka 0...! Meni i Aikido predivno izgleda, i sve je to super ali to nije primenjivo. E sada metode kao Krav Maga, Elite Combat System, Alpha System, Soko Combat System, Kajukenbo, Jeet Kune Do su hibridne metode, koje su sebi zacrtale da sve sto rade rade sa najvisom primenjivoscu, nema bezsmislenih tehnika itd. Traze se najednostavniji nacini efektivne samoodbrane i to za svakoga, da moze i nerazgibani covek od 42 godine da se odbrani kao i devojka od 18 godina koja je krhke gradje itd...
Samo sto mnoge bor vestine hoce da pridobiu vise ucenika i reklamiraju se bas sa tim, "DODJITE KOD NAS, OVDE CETE NAUCITI DA SE ODBRANITE OD 3 NAORUZANA NAPADACA, NAUCITE KOD GRANDMASTERA DJOKE KAKO DA I VI POSTANETE NEPODELJIV(A)" i to je to gde lajk upadne u klopku, jer se kao prvo nikada nije potukao ili mozda i jeste ali je izvukao deblji kraj, pa mu sada ova reklama zvuci onako jao odoh na neku takvu vestinu i bicu Brus Li za 2 godine.
Pozdrav

Caos
Eto kao sto rekoh, ako vestine nemaju Sparing, Randori, Rolling ili slicno onda ne moze nikako polaznik da sazna kako da se brani protiv zivih napada, dakle kad to nije dogovoreno i iskoreografisano, vec se protivnik/partner suprostavlja i snagom i udarcima, i uzvraca a ne ceka da ti zvrsis sa tvojom tehnikom itd. Dakle za mene je to cisto gubljenje vremena trenirati nesto sto ima sirok tehnicki pojam ali je mozda 3-5 tehnika koristno. Bolje da naucim jos 20 drugih korisnih tehnika i da se sluzim sa tih 20
nego da imam 150 od kojih ne vrede cak ni 5 kako bi trebalo. Kljucna rec za sve to je ZIVAHNOST, dakle zive tehnike.
Evo i nekoliko primera jednog mnogo dobrog JKD ucitelja koji bas zastupa taj princip.

Uz sve to samo jos da treniraju u okolnostima kao na ulici, dakle od garderobe itd, do mogucih predmeta koji mogu da se nadju naprimer u diskoteci, kao stolice, case, boce, piksle itd...e onda je to mnogo dobra priprema za ulicu.

Poslednja izmena:
Caos
Eto kao sto rekoh, ako vestine nemaju Sparing, Randori, Rolling ili slicno onda ne moze nikako polaznik da sazna kako da se brani protiv zivih napada, dakle kad to nije dogovoreno i iskoreografisano, vec se protivnik/partner suprostavlja i snagom i udarcima, i uzvraca a ne ceka da ti zvrsis sa tvojom tehnikom itd. Dakle za mene je to cisto gubljenje vremena trenirati nesto sto ima sirok tehnicki pojam ali je mozda 3-5 tehnika koristno. Bolje da naucim jos 20 drugih korisnih tehnika i da se sluzim sa tih 20
nego da imam 150 od kojih ne vrede cak ni 5 kako bi trebalo
. Kljucna rec za sve to je ZIVAHNOST, dakle zive tehnike.

Uz sve to samo jos da treniraju u okolnostima kao na ulici, dakle od garderobe itd, do mogucih predmeta koji mogu da se nadju naprimer u diskoteci, kao stolice, case, boce, piksle itd...e onda je to mnogo dobra priprema za ulicu.

А шта да радие они који за све године тренирања не уче ни једну технику (као такву)?
као нпр:
?

Caos
Kako mislis sta da rade, pa neka menjaju vestinu, ako zele da se efektivno brane, sta mislis sto je Aleksandar Kostic pomesao Sistemu sa MMA-om, i uveo strestreninge i vezbe kao naprimer "stand your ground" itd...? Te vezbe postoje recimo u Krav Magi i drugim samoodbranbenim sitemima i metodama. Meni je recimo Sistema uvek bila smesna, ali sada kada je nastala ta mesavina Aleksandra Kostica pod nazivom Homo Ludens, to mi vec mnog primamljivije i bolje.
Pozdrav
P.S to je moje misljenje, ne polazem pravo na to da svako mora samnom da se slaze.

Caos
Kako mislis sta da rade, pa neka menjaju vestinu, ako zele da se efektivno brane, sta mislis sto je Aleksandar Kostic pomesao Sistemu sa MMA-om, i uveo strestreninge i vezbe kao naprimer "stand your ground" itd...? Te vezbe postoje recimo u Krav Magi i drugim samoodbranbenim sitemima i metodama. Meni je recimo Sistema uvek bila smesna, ali sada kada je nastala ta mesavina Aleksandra Kostica pod nazivom Homo Ludens, to mi vec mnog primamljivije i bolje.
Pozdrav
P.S to je moje misljenje, ne polazem pravo na to da svako mora samnom da se slaze.

Чуј, Ацу Костића поштујем као изузетног инструктора првенствено Системе... Разлоге убацивања неких вежбица из других вештина не бих да коментаришем јер онај ко је био тренирао код Аце пре „стварања хомо луденса“ зна шта је Аца мислио о тим елементима, па самим тим може да разуме и Ацине разлоге на активирању сличног рада на његовим тренинзима... (иначе сам Аца не ради ништа другачије но што је радио годинама пре стварања Хомо Луденса ;) )...
Ако ти још није јасно због чега је Аца убацио елементе о којим причаш, прочитај подебљан део цитата....
Иначе и у Системи постоје такве вежбе само се инсистира на другачијем психолошком стању него што је то случај у наведеним спортско-самоодбрамбеним дисциплинама...

Cao
Pozdrav

Sta rece ti? Karate nema sparing? O.o Inace se zove kumite. idi malo guglaj pa onda pisi :rtfm:

Cao
Kao prvo Kumite nije spring nego point fighting, ima light contact i semi contact..full contact je retkost a ima je najvise u Kyokushinu, ali i to nije full contact jer nema rucnih udaraca u glavu, dakle nije realno, da ima rucnih udaraca u galvu citav "kumite " bi drugacije izgledao...zasto mnogi Karatisti prelaze na Kik ili Thaj Boks??? Zato sto imaju full contact sparing ili jaku rucnu tehniku....!?
A to za MMA borce i samaranje nogom, hahaha lepa provala kad nadjes takvog Karatistu javi, a ako si ti taj, prijavi se na sledecem Tesla Fighting Campionshipu i pokazi...
Pozdrav

Caos
Znao sam da cete navesti njega, kao prvo on nije cist karatista, to mu je izvorna vestina, samo sto ide i na boks i na Jiu Jitsu, inace je Brazilac a ne Japanac, jedan od njegovih trenera BJJ-a se zove Joao Figueiredo, koji je inace rodjeni brat moje drugarice. ;) on ima skolu gde se predaje Karate, Jiu Jitsu, Judo i Muay Thai pa i MMA. Skola se zove APAM team Machida u gradu Belem do Parà. On je jedini, ali da je cist Shotokan Karate koristio nije, jer sa takvim neces stici daleko. Ni sa jednom cistom vestinom neces osvojiti nesto u UFC-u.
Pozdrav
Dakle da vidim cistog Karatistu, koji koristi Gedan Barai, Shuto Uke, Kokocudachi, Age Uke Dzodan...Giako Zuki, Oi Zuki itd...

Poslednja izmena:
Cao
mala ispravka, polu Japanac, mama mu je brazilianka. Japanski vrlo malo govori a ne ume da pise niti da cita japanski. A da se zove Ryoto nebi mu izgovarali ime na Braz.Portugalskom kako treba, jer se uvek prvo R u svakoj reci ili imenu ne govori odnosno se blago H govori. Recimo Royce Grejsi se govori hOis, ili Ralf, Rickson itd su hAlf, hIckson...Ronaldo,Ronaldinho,Rivaldo je sve na blago h...i onda ostatak. To pravilo im ne vazi samo za imena vec i za obicne reci.
Rapido = hApido = brzo na srpskom itd...
Pozdrav
P.S ucim braz portugalski i spanski pa zato to znam. ;)

Tigrov i petlov sistem sa jedene strane a sa druge jer je moguće u njih ugraditi koncept JKDoa a to mi se sviđa. I naravno Lohan Box 18 stilova među kojima je idiotski, bezumni, ludački, pijani,....Oni koji ga znaju nepobedivi su borci. :ok:
Za one koje žele da znaju više evo podatka koji kaže :rtfm: da se Kimura Leejev prijatelj seća da je prilikom jednog razgovora o gung fuu Brus izveo kratku demonstraciju nasrnuvši na njega kao pobesneli bik.Kažu da je prizor bio tako zastrašujući da je Kimura sa strahom pomislio da će biti zgažen i smrvljen.
Pitanje je da li je to bila gluma ili nešto dublje od toga? Istorija kaže da je još u 17 veku kao vrhunska tajna čuvan box u kojem je korišteno ponašanje ludaka,bezumnika,očajnika,idiota,pijanaca i dremljivaca. I prenošen je samo istaknutim učenicima. :per: Za vreme ustaničkog boxerskog pokreta vođe koje su znale delove ove veštine iskombinovali su sa narodnim boxom i stvorile veštinu pod nazivom "Mitski udarac" koji ih je činio nepobedivim u sukobima bez vatrenog oružija....
30 godina prošlog veka u Kini se pročuo borac koji je poznavao ovaj mitski udarac zvao se Chin Ching-chung ili Chin Tse-ch'en koji je posle pobede nad japanskim borcima otišao u Šaolin da usavrši veštinu. Tada mu je majstor Miao Hsing pokazao autentični stil Lohan Boxa. Rekao mu je da suština stila glasi: " Glava treba da se kreće poput talasa, ruke poput letećih zvezda, telo poput meke vrbove grane, a noge poput pijanice. Udarac počinje iz uma i zadaje se iz stava u kome se nalazimo. Pesnica nema fiksirano kretanje. U jednom trenutku je dugačka, u drugom je kratka, jednom visoka drugi put niska, sada udara levo a onda desno." Interesantno je pitanje kako je Lee došao do autentičnog stila. Prema nekim podacima japanska filmska ekipa koja je snimila film "Šaolin u plamenu" posetila je Šaolin i pri tome snimila demonstraciju monaha. Jedan od tih filmova je završio u Hong Kongu. Najverovatnije je da je Brus nekako došao do ovog tajnog filma i onda ga po svom običaju detaljno proučio i naučeno primenio u praksi ostalo je istorija.......:per:

Tigrov i petlov sistem sa jedene strane a sa druge jer je moguće u njih ugraditi koncept JKDoa a to mi se sviđa. I naravno Lohan Box 18 stilova među kojima je idiotski, bezumni, ludački, pijani,....Oni koji ga znaju nepobedivi su borci. :ok:
Za one koje žele da znaju više evo podatka koji kaže :rtfm: da se Kimura Leejev prijatelj seća da je prilikom jednog razgovora o gung fuu Brus izveo kratku demonstraciju nasrnuvši na njega kao pobesneli bik.Kažu da je prizor bio tako zastrašujući da je Kimura sa strahom pomislio da će biti zgažen i smrvljen.
Pitanje je da li je to bila gluma ili nešto dublje od toga? Istorija kaže da je još u 17 veku kao vrhunska tajna čuvan box u kojem je korišteno ponašanje ludaka,bezumnika,očajnika,idiota,pijanaca i dremljivaca. I prenošen je samo istaknutim učenicima. :per: Za vreme ustaničkog boxerskog pokreta vođe koje su znale delove ove veštine iskombinovali su sa narodnim boxom i stvorile veštinu pod nazivom "Mitski udarac" koji ih je činio nepobedivim u sukobima bez vatrenog oružija....
30 godina prošlog veka u Kini se pročuo borac koji je poznavao ovaj mitski udarac zvao se Chin Ching-chung ili Chin Tse-ch'en koji je posle pobede nad japanskim borcima otišao u Šaolin da usavrši veštinu. Tada mu je majstor Miao Hsing pokazao autentični stil Lohan Boxa. Rekao mu je da suština stila glasi: " Glava treba da se kreće poput talasa, ruke poput letećih zvezda, telo poput meke vrbove grane, a noge poput pijanice. Udarac počinje iz uma i zadaje se iz stava u kome se nalazimo. Pesnica nema fiksirano kretanje. U jednom trenutku je dugačka, u drugom je kratka, jednom visoka drugi put niska, sada udara levo a onda desno." Interesantno je pitanje kako je Lee došao do autentičnog stila. Prema nekim podacima japanska filmska ekipa koja je snimila film "Šaolin u plamenu" posetila je Šaolin i pri tome snimila demonstraciju monaha. Jedan od tih filmova je završio u Hong Kongu. Najverovatnije je da je Brus nekako došao do ovog tajnog filma i onda ga po svom običaju detaljno proučio i naučeno primenio u praksi ostalo je istorija.......:per:

Najveca glupost koju moze izjaviti bilo koji borac ili teoreticar borenja bilo koje borilacke vestine/sporta.

I odmah posle ovog sam znao da je i ostatak teksta teska glupost, nisam ni orao da citam do kraja, ali sam ipak procitao i uverio se......

Cim to pocne - mambo dzambo trla baba lan, misticno, magicno, tajno, tradicionalno, nepobedivo i sl, odmah znas da imas posla sa ovakvim triperom:

Cao
Ma pusti ga covek nije sav svoj...narusava ugled Brus Li-a, niti je Brus bio nadcovek niti carobnjak niti koji vrag...jednostavno je vezbao kao sasav i to je to...istrazivao je Box i evropsko Macevanje, kao i malo Dzudo i Japanski Jiu Jitsu i to je to...nikakav Shaolin niti koji djavoli. Opet se nasao neki lik da troluje...niti ima trenera nit koji djavo, prica o Wing Chunu i Jeet Kune Do-u a nikada nije otisao negde na neki trening. Takvi su mi najbolji....:dash:
Pozdrav

Back