Koja graficka

Neno44

Zainteresovan član
Poruka
141
Racunar: Fujitsu Siemens SCENIC N320

Maticna ploca
Manufacturer : FUJITSU SIEMENS
Product : D1931
Version : S26361-D1931

Procesor:
Intel Pentium 4 CPU 3.20GHz
Socket 775 LGA

Graficka kartica
Manufacturer : Intel
Model : Intel(R) 82915G/GV/910GL Express Chipset Family

Ram memorija: 2GB DDR1 400MHz

Napojna kutija:Newton Power Ltd
Model:NPS-230CBA

Evo par osnovnih podataka i molio bi savjet koju graficku da uzmem za ovaj racunar.
U pitanju je low profile graficka kartica, a trenutno imam integrisanu graficku Intel(R) 82915G/GV/910GL Express Chipset Family 64MB.
Slot za graficku je PCI Express x16 pa me zanima da li moze ici graficka GDDR2 ili GDDR ili ipak mora biti samo GDDR1.
Isto tako, zanimam me koliko MB da uzmem graficku, npr. da li mogu uzeti graficku od 512 MB i zanimam me koja frekvencija mora biti graficke.
Npr. frekvencija memorije je 400 MHz, pa me zanima da li i graficka mora imati frekvenciju 400 MHz ili moze biti i veca frekvencija.
Molim ako moze sto jednostavnije objasnjenje, jer nisam neki strucnjak sto se vidi iz mog pitanja.

Vidim da nepratis hardver uopste,,mozes staviti bilo koju graficku ,nebitno je koja je memorija u pitanju sto se tice graficke moze i zadnja DDR5 memorija a RAM memorija na tvoju plocu moze samo DDR1 , , pogledaj na http://www.itsvet.com/ ,sta ima u ponudi od atijevih serija 6 i 7, imas fin izbor, samo nemoj ici na seriju 5, slabije su dosta a cene slicne, koliko para bi izdvojio da ti nesto preporucimo

Slot za graficku je PCI Express x16 pa me zanima da li moze ici graficka GDDR2 ili GDDR ili ipak mora biti samo GDDR1.
Isto tako, zanimam me koliko MB da uzmem graficku, npr. da li mogu uzeti graficku od 512 MB i zanimam me koja frekvencija mora biti graficke.
Npr. frekvencija memorije je 400 MHz, pa me zanima da li i graficka mora imati frekvenciju 400 MHz ili moze biti i veca frekvencija.
Molim ako moze sto jednostavnije objasnjenje, jer nisam neki strucnjak sto se vidi iz mog pitanja.

Ovo sto si napisao nema veze sa vezom, memorija graficke i kompjuterska memorija nemaju nista zajednicko, dobro nepratis racunare, nisam ni ja znao nekada ali davno

Poslednja izmena:
ako hoces low-profile graficku uzmi lepo ati 5450 ili ati 6570... Jel nameravas da uskoro promenis procesor? Ako bi ga promenio mogao bi da kupis jacu graficku...
Ako ne bi menjao procesor uzmi ati 5450 (oko 3000 dinara)... To ti kazem da ne bi doslo do uskog grla izmedju procesora i graficke...
Usko grlo ti je na primer kada imas mocnu graficku primer gtx 560ti amd sempron 2800+ 1.6GHz...
Usled rada na racunaru (najcesce igranje video igrica) graficka kartica ocitava puno podataka a ako je procesor slab on nemoze da ucite te sve podatke sa graficke... Onda dolazi do uskog grla...

ako hoces low-profile graficku uzmi lepo ati 5450 ili ati 6570... Jel nameravas da uskoro promenis procesor? Ako bi ga promenio mogao bi da kupis jacu graficku...
Ako ne bi menjao procesor uzmi ati 5450 (oko 3000 dinara)... To ti kazem da ne bi doslo do uskog grla izmedju procesora i graficke...
Usko grlo ti je na primer kada imas mocnu graficku primer gtx 560ti amd sempron 2800+ 1.6GHz...
Usled rada na racunaru (najcesce igranje video igrica) graficka kartica ocitava puno podataka a ako je procesor slab on nemoze da ucite te sve podatke sa graficke... Onda dolazi do uskog grla...

Koji je tebi 5450 da bude usko grlo , za procesor na 3,2ghz, ja mu preporucujem da ispod 6450 ne uzima, 5450 je dosta slabija a cena skoro ista

Koji je tebi 5450 da bude usko grlo , za procesor na 3,2ghz, ja mu preporucujem da ispod 6450 ne uzima, 5450 je dosta slabija a cena skoro ista
Izgleda da nisi lepo procitao (ili razumeo)... Rekao sam mu da uzme 5450 (moze i ta 6450) a ako hoce neku jacu 6770~6870 da mora obavezno da uzme drugi procesor...
Brate razumem ja da je to 3.20 GHz ali to je Single Core a ne Dual Core ...

Izgleda da nisi lepo procitao (ili razumeo)... Rekao sam mu da uzme 5450 (moze i ta 6450) a ako hoce neku jacu 6770~6870 da mora obavezno da uzme drugi procesor...
Brate razumem ja da je to 3.20 GHz ali to je Single Core a ne Dual Core ...

Znam,ja mislim da mu je maksimum 6570, ali to je solidna kartica za nove igre

Treba obratiti paznju na PCI Express x16 da li je 1.0 ili 2.0 (s obzirom da je starija mislim da je 1.0), jer kod jacih grafickih kartica koje su 2.0 ( a ugradjene na 1.0)su osetno slabije performanse zbog manjeg propusta

x16 v1.0 8000 MB/s (8 GB/s)
x16 v2.0 16000 MB/s (16 GB/s)
x16 v3.0 32000 MB/s (32 GB/s)

Back