Kognitivna premetačina – mentalni trik koji će vam pomoći da zaspite

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
384.560
Dr Luk Boduin, profesor kognitivne psihologije na Univerzitetu u Britanskoj Kolumbiji, tehniku „kognitivne premetačine“ osmislio je još 2009. godine, boreći se sa vlastitim problemima nesanice.

Kognitivna premetačina obično uključuje mentalno dočaravanje nasumičnih, bezličnih i emocionalno neutralnih reči. Za svako slovo reči koje nasumično odaberete, razmišljate o što više reči koje počinju na slova te reči u trajanju od pet do osam sekundi, pre nego što pređete na sledeće slovo, objašnjava prof. Boduin.
Za reč „klavir“, na primer, možete nabrajati: „Kruška, krokodil, kosa, krug... leto, lišće, lav, letenje... avion, akrobata, alat....“, i tako dalje.

Iako ova tehnika možda ne zvuči smirujuće, ona „odvraća misli od vaših problema i obaveza i pomaže vam da uđete u opuštenije stanje uma
Da biste vežbali kognitivnu premetačinu, nije potreban određeni broj reči ili vreme. Reči koje izaberete za svako slovo takođe ne moraju biti logički povezane
Ljudi obično kažu da im uspeva da utonu u san u roku od pet do 15 minuta, dok kod nekih može da potraje duže, posebno ako su pod velikim stresom ili skloni preteranom razmišljanju
nesanica_muskarac_u_krevetu_budan_413x620.jpg

Ne znam da li imam pravu nesanicu. Kasno odlazim u krevet i relativno brzo zaspem. Tokom dana mogu duže da spavam.

Dosta davno mi je jedna apotekarka rekla da to nije nesanica. Naime, tražila sam da kupim neko sredstvo za spavanje na biljnoj bazi.

I pamtim da mi je rekla da je prava nesanica ona kod koje ljudi ne mogu da zaspu i ne spavaju. Nesanica ometa njihovo funkcionisanje u svakodnevnom životu.

Ali, ja sam očajna što ne mogu ranije da odem na spavanje. Mislim da će se to promeniti dolaskom pravog proleća i leta..tada volim da se budim ranije.

Kognitivna premetačina obično uključuje mentalno dočaravanje nasumičnih, bezličnih i emocionalno neutralnih reči. Za svako slovo reči koje nasumično odaberete, razmišljate o što više reči koje počinju na slova te reči u trajanju od pet do osam sekundi, pre nego što pređete na sledeće slovo, objašnjava prof. Boduin.
Za reč „klavir“, na primer, možete nabrajati: „Kruška, krokodil, kosa, krug... leto, lišće, lav, letenje... avion, akrobata, alat....“, i tako dalje.

Ta kognitivna premetačina je verovatno dobra. Ja pre spavanja razmišljam o novoj priči koju hoću da napišem..i brže utonem u san.

Back