Koga više cenite?

Koga više cenite, vi lično, proroka koji je toliko dobar da može da sve predvidi šta će biti u sledećih 5000 godina, ali neće da priča šta će biti sutra ili za godinu?
Ili proroka koji po nešto ubode, a često prorokuje šta će biti sutra i do sledeće godine?

Да био неко био пророк, мора да прориче, а прорицање подразумева вербално исказивање пророчанстава. Дакле, тај први човек и није пророк, из угла било које особе осим њега самог. А кад неко трипује да је нешто, и само он то види, онда му се дају пилулице :-D

Da li oba proroka imaju razloga za ono što čine?Ili što ne žele da čine?

То мораш питати њих :-D

Kako tumačite te razloge?

Не знам, нисам пророк ;)

Lexy lady, mudraca smo ubacili cisto da bi napravili razliku
izmedju proroka koji prica i koji cuti, ne moramo da ga zovemo
mudrac, moze da bude i kolaboracionista.
Zanimljiva demagogija, rekla bih.
Zašto je na ceni onaj koji ćuti?
Zato što je mudar.
Zašto je mudar?
Zato što ćuti.
:shock:
Ako kazes da o takvim ljudima ne znas mnogo, zasto
kazes da je to egoisticno proseravanje, da to nije covek,
da je cutanje nerazumno i da to nije u prirodi ljudi.
Mislim da sam razloge više nego jasno objasnila u prethodnom postu. A o, kako napisah, svecima i mudracima (ne bih baš rekla da spadaju u kategoriju ljudi, čak ni ovi drugi) ne znam mnogo jer mi moje skromne mogućnosti kao ljudskom biću to ne dozvoljavaju. Ne znam čak ni da li postoje. Tvrdim da ne znaš ni ti :) ni Kojica, ni Tužni Patak...
Onaj koji zadobije znanje o delovanju sudbine, samim tim dobija i znanje
o tome da u tocak sudbine ne sme dirati.
Prema logici ove rečenice, ti si prorok?

kako mogu da donesem sood o prorokovom stavu........ako ne kaže šta će biti...ni sootra...na osnovu čega je prorok....isto je po zakonu verovatnoće i sa ovim to ponekad ponešto tačno predvidi.... to je samo verovatnoća.....i šta sad...
ako neko nešto čini....verovatno da ima razloga za to....i ...onda...šta ćemo da zaljoočimo.......na osnovu čega se dolazi do sponznaje da je to baš tako.....sigoorno ne na osnovu prorokovanja.......pre sam za neke egzaktinije metode........spoznaja nije znanje...nego saznanje..............

Veličina poštovanja je srazmjerna procijenjenoj seksualnoj podobnosti objekta poštovanja...
Jedini smisao intelekta, a opet vezano za temu, je u potvrdi/ garanciji za dobar i dugovječan seks...
Navedeni podaci za dvojicu pomenutih proroka su u smislu poštovanja potpuno irelevantni... jedino je moguće govoriti o nekom vještačkom poštovanju izvedenom na bazi nekih vještačkih kriterijuma... a inače ne postoji nijedan prirodni kriterijum na osnovu kojeg bi, u ovom slučaju, jednog cijenio više od drugog... mrak...

Pitanje prosto, a put ka spoznaji....

Koga više cenite, vi lično, proroka koji je toliko dobar da može da sve predvidi šta će biti u sledećih 5000 godina, ali neće da priča šta će biti sutra ili za godinu?
Ili proroka koji po nešto ubode, a često prorokuje šta će biti sutra i do sledeće godine?

Ma, svako od nas je pomalo "prorok", nekad sa manje a nekad sa jos manje uspeha

Ovaj komentar kao da je zalutao na ovu temu ... :wink:
Zašto, kakve ovo veze ima sa prorocima ?

@tema - više cenim onog koji više zna.
Tema nijesu proroci nego koga više cijenimo od te dvojice proroka... dakle, tema je o cenjenosti...

Ceniti = poštovati
Svako upoređivanje/ rangiranje pa i ovo koga više cijenimo/ poštujemo nužno podrazumjeva/ pretpostavlja postojanje nekih kriterijuma...
Pričati o tome koga više cijenimo/ poštujemo van prethodno definisanih kriterijuma je potpuno operisano od smisla...
Seksualna podobnost je vrsta kriterijuma... koju nazivam prirodnim kriterijumom jer vjerujem da duboko u sebi ljudi upravo na to misle kad pričaju o cenjenosti/ poštovanju...

Kriterijum ,,ko više zna" lako može biti doveden do apsurdnosti jer postoji niz prilično bezvrijednih/ beskorisnih znanja...

Ne slažem se. Prorok koji ponešto ubode, prvo, nije prorok. I ja mogu ponešto da ubodem. Verovatnoća je takva.

Ali sama činjenica da ćuti kazuje da je pomiren sa sudbinom i da je ne dovodi u pitanje, nema duh i ne ceni svoju sposobnost. Sebičan je. Jedino što ga može objasniti jeste da nije čovek.

Posmatrati pasivno svet, propadanje ili uzdizanje, znati više od ostalih, a ćutati o tome..... obično egoistično proseravanje. Iz ugla tumačenja postupaka te osobe.
Naravno, postojale bi možda situacije kada bi obelodanjivanje nekih budućih događaja ugrozilo veliki broj ljudi, ili neke više ciljeve, da ne lupam, normalno je ćutati u tom slučaju..... ako imaš stado koje ti veruje. Ali odabrati ćutanje kao trajno rešenje za višak čula je, u najmanju ruku, besmisleno.

ajd da okrenemo.recimo da postoji takav covek koji moze da predvidi sve.i recimo da se oseca odgovornim da spreci lose dogadjaje. i spreci ih. ali, promenjen krug uzrok posledica dovode do jos gorih posledica. ili ne dovede do gorih, vec samo drugacijih.
ili da pojednostavim. ako bi mogla da predvidis sve greske koje si napravila u zivotu, da li bi postupila drugacije? i da li bi bila bolji covek da si predupredila svoje greske? da li bila uspesnija? pametnija?
da li postoji belo bez crnog? da li postoji dobro bez zla?

kako bi od grubog bloka kamena nastao plemeniti oblik bez dleta, i ruke koja ga drzi? pa cak i ako ne verujes u boga, i da je on ta ruka, i da sve ima svoj smisao, sve ako verujes samo u zakone prirode...kakav bi to bio svet u kome se desavaju samo predvidive, samo dobre stvari? i ko je taj ko bi odredio sta je dobro? sta treba spreciti, sta ne?

Kad bi prorok mudrac rekao šta će biti osobi, onda bi osoba kojoj je rekao takodje bila prorok koji komunicira (sa kim ili sa čim to je nebitno)......

Jedan potpuno sagledava (za apsolutiste nek bude "većim delom" ) uzroke koji dovode do takvog razvoja stvari, a drugome je to samo jedna od mogućih , ali verovatnijih varijanti....

Može li se očekivati da mudrac sve razume , ali ne razume kako akt saopštenja budućnosti utiče na njegovog učenika i u kojoj meri je menja.....?

Pitanje prosto, a put ka spoznaji....

Mislim da prorokovanje nije put ka spoznaji, već možda način da se zadovolji radoznalost, bilo opravdano ili ne.

Prava spoznaja je nešto što si sam doživeo, pa o tome možeš govoriti iz iskustva ili što je doživeo neko kome veruješ.

To je kao ona poznata razlika između znanja o nečemu i poznanja nečega. Može se pročitati puno šire kod Berđajeva.

Ljudi se često bave proricanjem, tako da je sve jedno, da li je neko nešto prorekao ovako ili onako, i pošto proricanje budućnosti definitivno postoji, mislim da takva titula može da se ceni, što da ne, ako posluži u korisne svrhe.

Mislim da prorokovanje nije put ka spoznaji, već možda način da se zadovolji radoznalost, bilo opravdano ili ne.

Prava spoznaja je nešto što si sam doživeo, pa o tome možeš govoriti iz iskustva ili što je doživeo neko kome veruješ.

To je kao ona poznata razlika između znanja o nečemu i poznanja nečega. Može se pročitati puno šire kod Berđajeva.

Ljudi se često bave proricanjem, tako da je sve jedno, da li je neko nešto prorekao ovako ili onako, i pošto proricanje budućnosti definitivno postoji, mislim da takva titula može da se ceni, što da ne, ako posluži u korisne svrhe.
Uglavnom se slažem s ovim, naročito sa prve dve (boldovane) rečenice. :wink:

Kad bi prorok mudrac rekao šta će biti osobi, onda bi osoba kojoj je rekao takodje bila prorok koji komunicira (sa kim ili sa čim to je nebitno)......

Jedan potpuno sagledava (za apsolutiste nek bude "većim delom" ) uzroke koji dovode do takvog razvoja stvari, a drugome je to samo jedna od mogućih , ali verovatnijih varijanti....

Može li se očekivati da mudrac sve razume , ali ne razume kako akt saopštenja budućnosti utiče na njegovog učenika i u kojoj meri je menja.....?
Sad je jasnije šta si hteo da kažeš, mada ja ostajem pri svom odgovoru. Znači, biram onog koji sagledava uzroke koji dovode do takvog razvoja stvari.

Odgovor na poslednje pitanje je ne, po mom mišljenju, jer jedno isključuje drugo. Ako ne razume ono što je ovde nazvano "aktom saopštenja ...", onda ne razume sve.

Back