Kod Ogulina kokarde i majice kojima se veliča Republika Srpska: Trojac priveden i ekspresno kažnjen!

to onaj ustasa? Pavicevic? Odlican primer, i kakav Crnogorski rasni tip, vecina Srba je na ovaj ili onaj nacin iz CG ;)

Vladika Vasilije u pismu mletackom duzdu 1757. g:

“Venecijanska republika zove nas Crnogorce Slovenima (Šćavunima), mi to nijesmo, mi smo đeca drevnih roditelja razboritih i punih hrabrosti. Sto su potvrdili privilegijama i potvrdama veliki kraljevi i carevi kao: Aleksandar Veliki, Car Dioklecijan, Konstantin prvi car hrišćanski, Leopold car rimski, i Petar Veliki car Rusije!"

IMG_4747.jpg

🦅🇲🇪🏔️

Vladika Vasilije u pismu mletackom duzdu 1757. g:

“Venecijanska republika zove nas Crnogorce Slovenima (Šćavunima), mi to nijesmo, mi smo đeca drevnih roditelja razboritih i punih hrabrosti. Sto su potvrdili privilegijama i potvrdama veliki kraljevi i carevi kao: Aleksandar Veliki, Car Dioklecijan, Konstantin prvi car hrišćanski, Leopold car rimski, i Petar Veliki car Rusije!"

Pogledajte prilog 1671060
🦅🇲🇪🏔️
Владика Василије
1750-1766
(владао заједно са владиком Савом)
vasilije.jpg

Владика Василије у посвети своје Историје о Црној Гори грофу Воронцову, руском државнику, написа:
Налазећи се при најсветијем двору Његовог Императорског Величанства, ја смирени пастир словенско-српског чрногорскога народа, очекујући најмилостивији отпуст у своју отаџбину и одлазак духовном стаду, узех смјелост овај опис положаја и ранијих владалаца черногорске земље и с прилогом о царевима српским и деспотима, ко су они и откуда су они били, поднијети Вашој грофовској светлости као трудољубивом и за стране народе заинтересованом министру.

Историја о Црној Гори - дјело

Владика Василије посвећује, у Историји о Црној Гори доста пажње српском царству, па наводи:

За велике гријехове наше, а особито за убиство младога цара Уроша, Бог се разгњевио и допуштио те су Турци завладали готово цијелијем српскијем царством.

Црна Гора насељена је већином досељеницима, који у ове горе добјежаше послије пропасти царства српскога. Свако племе памти и свога родоначелника који се је преселио у Црну Гору; свако племе има, у народном предању, своју историју; свако прича кад су се доселили у Црну Гору његови стари, ко су они били, одакле су доселили.

Владика Василије у својој 'Оди Немањи' вели:

Сербски свети краљи вастаните,
Цару Христу молбу сатворите,
Мухамедску вјеру изложите,
От вашего отачества иждените!
Христијанском цару помогните,
Отчество ваше обновите!
Архијереји сербски не лезите,
Но всу ношт Бога молите,
Царско сербско паки ваставити,
Правдоју и благочествијим прославити

Владика Василије
1750-1766
(владао заједно са владиком Савом)
vasilije.jpg

Владика Василије у посвети своје Историје о Црној Гори грофу Воронцову, руском државнику, написа:
Налазећи се при најсветијем двору Његовог Императорског Величанства, ја смирени пастир словенско-српског чрногорскога народа, очекујући најмилостивији отпуст у своју отаџбину и одлазак духовном стаду, узех смјелост овај опис положаја и ранијих владалаца черногорске земље и с прилогом о царевима српским и деспотима, ко су они и откуда су они били, поднијети Вашој грофовској светлости као трудољубивом и за стране народе заинтересованом министру.

Историја о Црној Гори - дјело

Владика Василије посвећује, у Историји о Црној Гори доста пажње српском царству, па наводи:

За велике гријехове наше, а особито за убиство младога цара Уроша, Бог се разгњевио и допуштио те су Турци завладали готово цијелијем српскијем царством.

Црна Гора насељена је већином досељеницима, који у ове горе добјежаше послије пропасти царства српскога. Свако племе памти и свога родоначелника који се је преселио у Црну Гору; свако племе има, у народном предању, своју историју; свако прича кад су се доселили у Црну Гору његови стари, ко су они били, одакле су доселили.

Владика Василије у својој 'Оди Немањи' вели:

Сербски свети краљи вастаните,
Цару Христу молбу сатворите,
Мухамедску вјеру изложите,
От вашего отачества иждените!
Христијанском цару помогните,
Отчество ваше обновите!
Архијереји сербски не лезите,
Но всу ношт Бога молите,
Царско сербско паки ваставити,
Правдоју и благочествијим прославити

122690159_4880221838656467_6558912632654358246_n.jpg

pa dobro to je tacno, i nigde ne pominje da Crnogorci nisu Srbi, misli na Srbiju.
A pazi ovo
Краљ Никола
1860-1918
Једна жеља преовлађиваше све друге: да ми је цијело прикупљено Српство загрлити, да ми је све његове непријатеље спржити!

nikola2.jpg

Дјела

Саглашавање с посланичким предлогом уздизања земље у ранг краљевства:

Господо народни посланици!

Свјестан славне улоге ових наших страна у историји српскога народа за вријеме моћних краљева и господара негдашње Зете, колијевке славних Немањића; и свјестан доцније улоге наше отаџбине, ја одобравам предлог Народне скупштине да се обнови старо краљевско дојстојанство мојој држави; одобравам тим прије што видим у жељи представништва мога драгог народа будну свијест наше прошлости; а народ који има лијепу прошлост и који је прожет и одушевљен свијешћу своје прошлости, тај народ може с поуздањем гледати у све бољу и сјајнију будућност.

Та будна свијест драгога ми народа, као што је водила и његове синове по крвавим бојиштима, тако је и мене пратила и потпомагала у мом раду с унутрашњим препородом Црне Горе; и ја у овом свечаном часу, са очинским задовољством и поносом признајем да је заслуга мога народа у истој мјери колико и моја, што је Црна Гора под заштитом свемогућег Бога и братске нам Русије заузела мјесто међу културним народима.

Имајући народ способан за просвјету и државни живот, тако готов да уложи све своје силе за част и углед своје отаџбине, и тако одан мени и моме дому, што је скупа допринијело значају и угледу који данас ужива Црна Гора у свијету, ја примам краљевско достојанство које проширеној Црној Гори припада по историјском праву и по њеним сопственим заслугама, будући тврдо убијеђен да ће све велесиле са благовољењем поздравити поред једне краљевине у српском Подунављу ову другу у српском Приморју, као једну залогу више за културни напредак и мир на овој граници између Истока и Запада, а Словенство и сви Срби као једно више јемство за опстанак и бољу будућност српскога племена.

Нека свемогући Бог благослови ово наше дјело!

Нека живи и све више напредује мила наша отаџбина Црна Гора!

Цетиње,

pa dobro to je tacno, i nigde ne pominje da Crnogorci nisu Srbi, misli na Srbiju.
A pazi ovo
Краљ Никола
1860-1918
Једна жеља преовлађиваше све друге: да ми је цијело прикупљено Српство загрлити, да ми је све његове непријатеље спржити!

nikola2.jpg

Дјела

Саглашавање с посланичким предлогом уздизања земље у ранг краљевства:

Свјестан славне улоге ових наших страна у историји српскога народа за вријеме моћних краљева и господара негдашње Зете, колијевке славних Немањића; и свјестан доцније улоге наше отаџбине, ја одобравам предлог Народне скупштине да се обнови старо краљевско дојстојанство мојој држави; одобравам тим прије што видим у жељи представништва мога драгог народа будну свијест наше прошлости; а народ који има лијепу прошлост и који је прожет и одушевљен свијешћу своје прошлости, тај народ може с поуздањем гледати у све бољу и сјајнију будућност.

Та будна свијест драгога ми народа, као што је водила и његове синове по крвавим бојиштима, тако је и мене пратила и потпомагала у мом раду с унутрашњим препородом Црне Горе; и ја у овом свечаном часу, са очинским задовољством и поносом признајем да је заслуга мога народа у истој мјери колико и моја, што је Црна Гора под заштитом свемогућег Бога и братске нам Русије заузела мјесто међу културним народима.

Имајући народ способан за просвјету и државни живот, тако готов да уложи све своје силе за част и углед своје отаџбине, и тако одан мени и моме дому, што је скупа допринијело значају и угледу који данас ужива Црна Гора у свијету, ја примам краљевско достојанство које проширеној Црној Гори припада по историјском праву и по њеним сопственим заслугама, будући тврдо убијеђен да ће све велесиле са благовољењем поздравити поред једне краљевине у српском Подунављу ову другу у српском Приморју, као једну залогу више за културни напредак и мир на овој граници између Истока и Запада, а Словенство и сви Срби као једно више јемство за опстанак и бољу будућност српскога племена.

Нека свемогући Бог благослови ово наше дјело!

Нека живи и све више напредује мила наша отаџбина Црна Гора!

Цетиње,

Crnogorci i crnogorska plemena kao poseban etnicki tip je uveliko prihvaceno u srpskoj nauci od pocetka 20. vijeka

,,Crnogorska plemena - na njih je odavna izdeljena ova pokrajina - su male zasebne etnicke celine, ili bar nose izvesna etnicka obelezja po kojima ih jedno od drugog odlikujemo. Pored ostaloga, medju njima postoje izvesne razlike i u jezickim crtama."

- Filolog dr Mihailo Stevanovic, 1931. g.

Screen Shot 2024-01-25 at 4.09.23 AM.png

Crnogorci i crnogorska plemena kao poseban etnicki tip je uveliko prihvaceno u srpskoj nauci od pocetka 20. vijeka

,,Crnogorska plemena - na njih je odavna izdeljena ova pokrajina - su male zasebne etnicke celine, ili bar nose izvesna etnicka obelezja po kojima ih jedno od drugog odlikujemo. Pored ostaloga, medju njima postoje izvesne razlike i u jezickim crtama."

- Filolog dr Mihailo Stevanovic, 1931. g.

Pogledajte prilog 1671065
ipak su moji postovi stariji ;) i ne citiram ustase

ipak su moji postovi stariji ;)

"U slavu Crnogoraca svojim svetinjama svedočila, a više od svega ta ista republika je govorila i izdala hiljade sertifikata u slavu vernosti, tačnosti i vrednosti crnogorske nacije."

- Vladika Vasilije mletackom duzdu 1757. g. 🦅 🇲🇪 ⛰️

Screen Shot 2024-01-25 at 6.18.15 PM.png

Crnogorska nacija jos starija, ojha!

Kod Ogulina kokarde i majice kojima se veliča Republika Srpska: Trojac priveden i ekspresno kažnjen!​

Odmah su odvedeni na sud gdje su novčano kažneni, prvi s 1600 eura, dvojica s po 1100 eura

Zbog isticanja nedozvoljenih i uvredljivih simbola policija je privela trojicu muškaraca na nadležni sud koji im je odredio novčane kazne, jednom od 1600 eura, a dvojici muškaraca po 1100 eura. Incident se dogodio na području Ogulina u vrijeme obilježavanja Božića po julijanskom kalendaru. Neslužbeno doznajemo da je prvi muškarac kažnjen zbog nošenja kokarde, a dvojica zbog majice na kojoj su veličali Republiku Srpsku, jedna ju je nosio, a drugi ga je uslikao i to objavio na Facebooku.

Pogledajte prilog 1670505

https://www.jutarnji.hr/vijesti/crn...-trojac-priveden-i-ekspresno-kaznjen-15541602

Bravo Hrvatska! Tako i treba u Crnu Goru 🇲🇪 🇪🇺🦅🇭🇷
Da, i u Srbiji bi trebalo tako, ako neko istakne recimo crnogorski simbol, odma hapšenje.Ili recimo neki hrvatski simbol, možda čak i jezik.

Poslednja izmena:
ti Njegosa citao nisi, i kako niste gde je rodjen Carnojevic? gde je rodjen Stefan Nemanja? Crnogorci su regionalna, ne ethnicka odrednica. I Crnogorci su u staroj CG, ne u Boki, Primorju, staroj Hercegovini ili Brdima.
Pogledajte prilog 1670923
a i da ne pricamo 2/3 CG ima poreklo sa Kosova i Hercegovine
Tko su ti Chrobati? :mrgreen:

Легитимно ликвидиран окупаторски заповедник на територији коју је окупирао.
А да је био бедник, то се слажем :)
Ne postoji nešto što bi se zvalo "legitimno likvidiranje". Nitko nema nikome pravo oduzeto život. U to da je takvo što u redu mogu vjerovati samo moralne nakaze i psihopati. :kafa:

Izbjeglica, nije on iz crnogorskijeh plemena ka mi Crnogorci.

"Crna Gora ne haje ni za Nemanje, ni za Murate, pa ni za Bonaparte; svi oni biše pa i preminuše, i mač svoj o Crnogorce đekoji opitaše, pa nestaše, a Crna Gora ostade do vijeka i strašnoga Suda u svojoj volji i slobodi"

- Njegos 🇲🇪 🦅 ⛰️

Nemanja je okupator Crne Gore ka Murat!
Само што ово НИСУ Његошеве речи :lol:

Ne postoji nešto što bi se zvalo "legitimno likvidiranje". Nitko nema nikome pravo oduzeto život. U to da je takvo što u redu mogu vjerovati samo moralne nakaze i psihopati. :kafa:
То можда код вас што сте навикли да љубите окупаторску чизму.
Слободарски народи своје окупаторе скраћују за главу.

То можда код вас што сте навикли да љубите окупаторску чизму.
Слободарски народи своје окупаторе скраћују за главу.
Ostao vam je taj atavistički i nasilnički despocijsko-orijentalni gen. Nikad civilizacija od vas na taj način. :(

Volim i kokardu, volim i Srpsku, ali kad se živi u zemlji u kojoj nisi dominantan, treba voditi računa kako tvoji postupci pomažu ili odmažu tvojoj zajednici. Srpska zajednica je posle katastrofe 1995. izgradila u Hrvatskoj ne tako lošu poziciju, i nije pametno činiti stvari koje mogu vratiti stanje u neko ranije vreme.

Sa Hrvatskom je situacija, uvek bila, pa i sad, da nektirički usvajaju trendove iz Evrope, pa i tetošenje manjina, pa i demokratiju, pa i korupciju, i antirusijanstvo, šta god... Na vlasti i u opoziciji dominantni su posttitoisti, kojima su glavni neprijatelji neoustaše. U toj konstelaciji, srpksa zajednica predvođena Pupovcem i SPC u Hrvatskoj, solidno se pozicionirala. Ili barem bolje nego u odnosu na neko ranije vreme. Ne treba sad razni mamlazi da to kvare.

Poslednja izmena:

Back