Kocenje brzinom motorom

Umri_muski

Legenda
Poruka
72.787
Gledam filmove gde otkazuju kocnice i izginuse silni ljudi...
A secam se onog vozaca autobusa sto se niz Nemanjinu pozrtvovano sjurio i zakucao u zgradu zeljeznicke stanice i poginuo...
Pa da pitam sta je najbolja taktika i koliko pomaze kocenje motorom, tj u brzini i malom gasu, u oba slucaja i nizbrdici.
Ukljucujuci da radi rucna i da ne radi rucna.

Sme li se uopste u velikoj brzini prebacivati na mali prenos, prvu?

Gledam filmove gde otkazuju kocnice i izginuse silni ljudi...
A secam se onog vozaca autobusa sto se niz Nemanjinu pozrtvovano sjurio i zakucao u zgradu zeljeznicke stanice i poginuo...
Pa da pitam sta je najbolja taktika i koliko pomaze kocenje motorom, tj u brzini i malom gasu, u oba slucaja i nizbrdici.
Ukljucujuci da radi rucna i da ne radi rucna.

Sme li se uopste u velikoj brzini prebacivati na mali prenos, prvu?

На 120 сигурно нећеш моћи да пребациш у први а тешко и у другу већ у трећу, мада ти при великој брзини неће помоћи ни да убациш у рикверц.

Smes da ubacujes u prvu,samo sto kod vecine automobila ces jako tesko ubaciti,mada nema smisla to raditi.Jedino kod BMW-a recimo to ide lakse,mozes da ubacis u prvu npr. sa 50 na sat,blokirace ti zadnji tockovi,i ukocice dosta auto.A ovo klasicno kocenje motorom naravno da pomaze,zavisi koji auto je u pitanju,a i cuvas kocnice takvom voznjom.

Smes da ubacujes u prvu,samo sto kod vecine automobila ces jako tesko ubaciti,mada nema smisla to raditi.Jedino kod BMW-a recimo to ide lakse,mozes da ubacis u prvu npr. sa 50 na sat,blokirace ti zadnji tockovi,i ukocice dosta auto.A ovo klasicno kocenje motorom naravno da pomaze,zavisi koji auto je u pitanju,a i cuvas kocnice takvom voznjom.

То највише зависи од мењача. Моторно кочење не може никако блокирати точкове. А колико ће помоћи моторно кочење то зависи од снаге мотора и тежине возила.

A za spasavanje glave, ko sisa auto ili kamion ili bus?

Ne znam zasto je onaj bus ostao bez ikakve mogucnosti kocenja, osim kocnica, znaci i motorno i rucna, pa me i to zanima?
A i onaj sto je na okretnici 28, na zvezdari izgazio studente...isto bez kocnica....?

A za spasavanje glave, ko sisa auto ili kamion ili bus?

Ne znam zasto je onaj bus ostao bez ikakve mogucnosti kocenja, osim kocnica, znaci i motorno i rucna, pa me i to zanima?
A i onaj sto je na okretnici 28, na zvezdari izgazio studente...isto bez kocnica....?

Не знам да ли бус има ручну, али ако су му отказале кочнице на низбрдици моторно кочење може само да ублажи убрзавање на низбрдици, никако да га заустави или евентуално успори.

То највише зависи од мењача. Моторно кочење не може никако блокирати точкове. А колико ће помоћи моторно кочење то зависи од снаге мотора и тежине возила.

Moze,meni su jednom blokirali zadnji kada sam pri 80 prebacio u prvu :eek: i to na Samari :eek:

Moze,meni su jednom blokirali zadnji kada sam pri 80 prebacio u prvu :eek: i to na Samari :eek:

Ако се није ништа сјебало. онда су вероватно прокизали точкови. Исто као на снегу низбрдо када се ауто залети, точкови се окрећу али мањом брзином него што ауто иде. Ако ме разумеш они се и даље окрећу али не блокирају...

Кад' ће то да буде да са 80км/час, пребациш у прву?
Пробај поново па провери у коју си брзину убацио. Нема теорије да са 80км/час убациш ни у другу а камоли у прву!
ПС: Ради личне безбедности за ту врсту манипулације, предлажем ти да погонске точкове подигнеш на ,,клоцнове'' (одвојиш од тла), добро осигураш возило да не склизне са клоцнова, па пробај.
А онда нас извести јеси ли успео или не!

A sto ne moze da ubaci u prvu ili drugu?
Pogotovo u drugu jer vecina automobila moze da ide drugom tih 80 a neki cak i vise.
Npr. nekada davno Schirocko 1,8 je drugom popkazivao 120 km/h i sta je njemu da se ubaci na 80 u drugu?
Ja sam na 90 na Puntu ubacio u drugu da bih bolje zakocio i to je pomoglo samo tako kod kocenja a i dok sam divljao koristio sam menjac za kocenje pored kocnica tj uz kocnice.
Razmislite malo sta pisete.
To sto vi vozite kao penzosi pa i ne znate da auto moze da razvuce prvom i 60 km/h a drugom i oko 100 km/h je vasa licna stvar ali ko zna da vozi itekako moze da ubaci u drugu na 80 jer dovoljno je da se stisne kvacilo i mozes da ubacis u brzinu koju god hoces i dovoljno je da pustis kvacilo.
U tim americkim filmovima su mahom automatski menjaci i tu nema ubacivanja pa se zato i skrse mada sam se i ja x puta zapitao kad vidim da imaju manuelni menjac zasto ne ubace u brzinu koja je manja i sam menjac nece dsozvoliti da auto ide tom nekom velikom brzinom.
Ali filmovi trpe svakakve gluposti.

Pogotovo u drugu jer vecina automobila moze da ide drugom tih 80 a neki cak i vise.
Npr. nekada davno Schirocko 1,8 je drugom popkazivao 120 km/h i sta je njemu da se ubaci na 80 u drugu?
Ja sam na 90 na Puntu ubacio u drugu da bih bolje zakocio i to je pomoglo samo tako kod kocenja a i dok sam divljao koristio sam menjac za kocenje pored kocnica tj uz kocnice.
To sto vi vozite kao penzosi pa i ne znate da auto moze da razvuce prvom i 60 km/h a drugom i oko 100 km/h je vasa licna stvar ali ko zna da vozi itekako moze da ubaci u drugu na 80 jer dovoljno je da se stisne kvacilo i mozes da ubacis u brzinu koju god hoces i dovoljno je da pustis kvacilo.
U tim americkim filmovima su mahom automatski menjaci i tu nema ubacivanja pa se zato i skrse mada sam se i ja x puta zapitao kad vidim da imaju manuelni menjac zasto ne ubace u brzinu koja je manja i sam menjac nece dsozvoliti da auto ide tom nekom velikom brzinom.

Јеси ти сигуран да је казаљка била на 90 кад си убацивао у другу?

druze,probano vise puta na BMW-u...ides 50 na sat,stisnes kvacilo da padnu obrtaji,ubacis u prvu i pustis kvacilo...tockovi zablokiraju na 2-3s kao rucnu da si podigao

Spustamo se sa brega,dobrih 5-6 km,drugar na kocnicu legao a auto u leru.Ja mu kazem covece ubaci u brzinu i doziraj kocnicom.
Kaze on meni ti ces da i kazes vozim vec 10 godina.Toliko su mu se usijale pakne da smo se jedva zaustavili.

Ti Dule rece da benzinac ne moze 100 drugom ;) Ja sam Passatom izvlacio oko 110 drugom, ali km sat sigurno nije tacan. Uvek kocim motorom, bez obzira kojom brzinom se krecem. Manje se habaju kocnice i brze se usporava. Motorno kocenje ne steti, osim u tim eksremnim slucajevima, kad blokiraju tockovi, kad se prilikom ubacivanje u nizu motor vrti iznad blokade, npr. na 7-8k rpm.

druze,probano vise puta na BMW-u...ides 50 na sat,stisnes kvacilo da padnu obrtaji,ubacis u prvu i pustis kvacilo...tockovi zablokiraju na 2-3s kao rucnu da si podigao

Разумем шта причаш, само хоћу да ти кажем да точкови не блокирају. Ако ми не верујеш стисни коћницу и убаци у прву и видећеш да се мотор угаси у року од одмах а не 2-3 секунде. Нема логике да блокира, већ да сила мотора смањи број обртаја точкова него што реално иде. То ти је зато код бембаре и ладе јер су задња вуча и не трпе велики отпор, зато су на кочницама већи предњи дискови него задњи. Нисмо се разумели.

То је проста ствар. Бензинци имају више обртаја и могу мањом брзином да извуку више али им је и манја компресија односно моторно кочење, док дизели не могу. Ја сам возио Вектру бензинца исто другом 120 за опкладу, док дизел не може једва пола од тога.
Аутобуси и камиони, немају шансе да зауставе возило при тим брзинама моторним кочењем. Овај лик је зато и питао, а амерички филмови и то немају везе, јер они већином возе аутоматик и нема моторног кочења ни секунде док и код мануелних ти неће помоћи да се зауставиш већ само да помогнеш ножној кочниици. То знам да знаш.

- - - - - - - - - -

Ako se bas bas pretera hoce da se raspadne lamela. Npr ako bi na 150 ubacio u drugu.

- - - - - - - - - -

A sto se tice autobusa, gradski su uglavnom automatici.

Физички је немогуће убацити на 150 у другу, јер се зупчаници окрећу превише брзо да би могао да уклопиш у брзину. Чак и да успеш, мењач би пукао а ламела пролиза ако не може да поднесе оптерећење

- - - - - - - - - -

Кад кажем немогуће, мислим на обичне аутомобиле а не на спортске и моторе.

Back