serbiano
Aktivan član
- Poruka
- 1.878
Pa samo administrativne zabrane, npr.?
za sitne kredite imash admin.zabranu
za krupne - mora da ide hipoteka!
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pa samo administrativne zabrane, npr.?
tebi je berzanska kriva pokazatelj ukupnog razvoja zemlje...E pa nije, imash tu josh sijaset indikatora (da ne nabarajam)
Ali shvati da (pored toga shto ti berzu smatrash esencijom ekonomske prakse i najplacenijim poslom iako imash i gro placenijih poslova ekonomske struke) - dakle shvati da je berza chesto bazirana na ochekivanjima, da je berza centar raznoraznih mahinacija i SPEKULACIJA. Ja kad zelim da povecam vrednost svoje firme na bilansni dan 31.12, kupim par akcija na berzi, akcije usled zakona ponude i traznje skoce, i tako na taj dan moje akcije (tj kapital) vrede vishe. Dakle ja sam sam uticao na povecanje vrednosti moje firme. Ako moje akcije na dan 31.12.07 godine vrede vishe nego prethodnog, tako ce mi biti prikazano u bilansima, i svi eksterni korisnici (bankari, revizori, investitori) ce misliti da moje kapital vredi vishe nego sto je stvarno bio pre te kupovine na berzi. Tako se rade raznorazne spekulacije na berzi...i berza nije imuna na masu takvih stvari.
a dansnja berza je opala, zahvaljujuci globalnoj krizi, i oprezu investitora. Do pre dve godine ta berza je skakala ko luda, i ko se opario opario se, ko nije neka cheka sledeci krug...![]()
berza opada zbog toga sto je rezim stvorio negativno ekonomsko okruzenje i zato sto potencijalni investitori ne zele da ulazu u srbiji jer su profiti mali a rizici investicije preveliki. sve u svemu srpska privreda tj ova A.D orijentisana - puca od kako vi demokrate uzeste vlast samo tako![]()
zapravo si /shto bi rekli hrvati/ u krivu,
renesansa srpske (beogradske) berze je otpochela od kako su snage 90-ih najurene sa vlasti,
od tada se ona samo razvija, sa svim usponima i padovima.
Buduci da sam pratio berzu, mogu zakljuchiti da je berza krenula /zahvaljujuci mozda i nerealno velikim ocekivanjima/ uzlaznom putanjom i da su se u tom vremenu mnogi oparili, ko je imao srece i znanja. Onda je na red dohlo Kosovo, promet je utihnuo, svi su ochekivali da ce izbiti neki novi sukob nakon proglashenje nezavisnoti Kosova, investitori postaju oprezniji, na Zapadu u isto vreme krece finansijka kriza. Nakon proglasenja Kosova idu izbori i izbori i kriza se razbuktava na Zapadu. investitori panichno , ocekujuci najgore, prodaju svoje deonice i pada cena. mnogi se povlache, i vishe nema pochetne ekstaze. Trenutna situacij je i dalje nepovoljna...Skoro je i moskovska berza prekinula rad, jer nije mogla da dozvoli toliki pad berzanskog indexa!
Cim je dinar jak , privreda srpska je nekonkurentna i slaba automatski niko nije zainteresovan da ulaze svoj kapital u takva preduzeca sto prouzrokuje pad berzanskih indeksa.
.
moz da mantrash ti to do sutra,
ali ovakvo okruzenje je bilo i tokom uspona berze, /tja isti G17 je vodio makro politiku./
Sa druge strane, u prilog tvoje mantre ne idu i kolapsi berza u svim susednim zemljama Srbije, koji su krenuli u gotovo u isti chas. Nemoguce da i tamo sve tako loshe na makro planu da se odrazilo na berze.![]()
Citam tekst Nebojse Katica koji kaze da se trenutni sumanuti kurs dinara bazira na 3-4 milijarde spekulativnog kapitala investiranog u hartije od vrednosti , i da zahvaljujuci tim parama drzava tj rezim obara kurs i manipulise. Sobzirom da je velika kataklizma zavladala u svetskim finansijskim centrima ko zna mozda ti investitori te pare i povuku? Onda ce ovaj balon od sapunice zvani jak dinar da se istopi ko grudva snega na avgustovskom suncu.
Takodje nebojsa katic navodi da je Srbija vec danas prezaduzena zemlja. Jer dug prema trenutnom vestackom kursu dinara iznosi 65% BDP-a a zemlja je prezaduzena ako dug predje 80% . To znaci da ako bi dinar otiso na recimo 120 din za 1 euro mi bi vec bili prezaduzena zemlja i vise ne bi mogli uzeti nigde dinara kredita. U tom slucaju u Srbiji bi nastao veliki ekonomskki haos i kriza. Sve u svemu , okreni obrni, Srbija zavisi od konstantnog priliva deviza. Ako do tog priliva stane - Srbija je propala.
Za vise informacije procitati
http://www.politika.rs/pogledi/Nebojsha-Katic/NA-DVORU-KRALJA-IBIJA.sr.html