Ko voli pivo?

IMG_20240622_142903.jpg

Dodao bih da postoji jos jedan stil koji nisi ovde naveo: Stout i Porter. Neki kazu da su to "tehnicka" piva tj da nisu poseban stil ali se u vecini sveta tretitraju kao posebna kategorija piva. Tu spadaju Guinnes, Killkeny i moj favorit O hara's, recimo.

Srpska piva su daleko, daleko od svetske popularnosti odnosno to je preterivanje I kategorije. Prosnjuraj malo po svetu pa pokusaj negde da nadjes srpsko pivo, tesko. Srpski brend je sljivovica, po tome ljubitelji kapljice znaju za Srbiju, po pivu je sem samih Srba niko drugi ne zna.
Slažem se u potpunosti. Srpsko pivo, mislim na zanatsko Crafft pivo je tek u povoju. I sjajnih piva ima. Kada bi hteli. mogli bi od toga da napravimo brend srpskog piva. Hteo bih da naglasim nešto što se kod nas intezivno koristi. Pa ako neko čita ovo da obrati pažnju. Na deklaraciji srpskih piva ako piše proizvedeno od kukuruzne krupice, pa čak sada piše ječmeni slad i kukuruzna krupica. Dalje od tog piva. Razlog je što iz kukuruza ne može da se izvodju metil alkohol prilikom fementacije. Tako da metil alkohol ostaje u pivu. I onda sledi povraćanje, glavobolja, mamurluk. Kada pijete pravo pivo od ječmenog slada. Nema tih neželjenih efekata :)

Pale Ale mi ima čudan ukus
U pitanju su citrusni hmeljovi. Postoje razni stilovi piva. Potrebno je pronaći onaj stil koji se vama dopada. Preporuka je da ako prvi put probate neka od tih piva. PALE ALE...itd. Da zapravo krenete od nekog zanatskog lagera. Pa onda ALE, pa PALE AEL, pa IPA: Zatim probate neko piva od Jelen, Lav, Nektar, Zaječarsko,. I vedećete ogromnu razliku.... A takodje, pronaćićete odogovarajuči stil koji vam odgovoara.

Ala su ga naši pokvarili. Doneli smo original Staropramen iz Češke. I poredili sa ovim našim,. Razlika je kao yugo i mercedes- Isto je i sa Hajnikenom. Ne znam kako su Česi pristali na to da se mulja sa njihovim pivom ovde kod nas. Tamo u Češkoj su veoma strogi i zahtevaju da se pivo toči na odredjenim temperaturama...itd. A ovde kod nas, naši ga uništitše.

Back