Ko su pripadnici srednje klase u Srbiji

• Začetnik teme Začetnik teme Droid
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Da li imate DRŽAVNI fakultet i govorite jedan strani jezik?

• Da imam oboje

• Samo jedno od ta dva

• Nemam ni jedno

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Nisi u pravu, svako ko radi "van" Srbije, mislim na net, je izuzetno nezavisan. A to da su vodinstalateri i pekari siromašni... pa ni to nije tačno.

Naprotiv.

Svako ko je prinuđen da radi, a pogotovo da radi van svog ličnog gazdinstva je zavisniji od najsiromašnijeg sirotana, bilo to u Srbiji ili koekude.
Ustvari, to je stvar više neke lične perspektive i unutrašnjeg doživljaja stvari na ovom svetu varljivom i obmanjujućem.
Ne bih zamarao temu tim aspektima.

To da su svi vodoinstalateri ili svi pekari siromašni nisam ni rekao ja, nego ti.
Neki su siromašniji, a neki bogatiji.
Uglavnom neko pravilo je da su u boljem položaju oni koji rade za sebe, nego oni koji rade za gazdu.

Zavisniji je od siromašnog vodoinstalatera ili pekara.

Naprotiv.

Svako ko je prinuđen da radi, a pogotovo da radi van svog ličnog gazdinstva je zavisniji od najsiromašnijeg sirotana, bilo to u Srbiji ili koekude.
Ustvari, to je stvar više neke lične perspektive i unutrašnjeg doživljaja stvari na ovom svetu varljivom i obmanjujućem.
Ne bih zamarao temu tim aspektima.

To da su svi vodoinstalateri ili svi pekari siromašni nisam ni rekao ja, nego ti.
Neki su siromašniji, a neki bogatiji.
Uglavnom neko pravilo je da su u boljem položaju oni koji rade za sebe, nego oni koji rade za gazdu.

Oh ne, to si ti napisao. A kako misliš da neko ko živi u stanu ima svoje gazdinstvo? Recimo, tom nekom ko radi na netu, upravo je net gazdinstvo (ako ne gledamo bukvalno na obradivu zemlju).
Vodoinstalater može d aradi u firmi ili d aje zaposlen kod "gazde". Dok neki IT-jevac sedi u svom stanu/kući i radi za sebe. Verujem da si čuo za frilensere?

Oh ne, to si ti napisao. A kako misliš da neko ko živi u stanu ima svoje gazdinstvo? Recimo, tom nekom ko radi na netu, upravo je net gazdinstvo (ako ne gledamo bukvalno na obradivu zemlju).
Vodoinstalater može d aradi u firmi ili d aje zaposlen kod "gazde". Dok neki IT-jevac sedi u svom stanu/kući i radi za sebe. Verujem da si čuo za frilensere?

Oh, naravno da sam napisao i čak dodatno pojasnio.

Siromašnih vodoinstalatera i pekara zacelo ima više nego bogatih.

Nijedan IT-jevac ne radi za sebe već za mušteriju koja ga plaća i od koje zavisi više nego pekar ili vodoinstalater od svojih mušterija.

Gazdinstvo je u glavi.

To te čini pripadnikom staleža i kad nemaš stan ni materijalnu imovinu, a ne iznos nadnice.

I pekar, kao i vodoinstalater rade za svoje mušterijea, jedino što su ograničeni na malo područje u svom reonu, dok bilo koji frilenser nema ni jedno takvo ograničenje. Nisu za poređenje, ni po mogućnostima, ni slobodama (tržišta) ni naplati svog rada, ni školi. Jednostavno je sve na strani onih koji imaju veću ponudu i potražnju. Čak i da imaju jednake prihode, nisu ista klasa, a o tome je ovde reč.

I pekar, kao i vodoinstalater rade za svoje mušterijea, jedino što su ograničeni na malo područje u svom reonu, dok bilo koji frilenser nema ni jedno takvo ograničenje. Nisu za poređenje, ni po mogućnostima, ni slobodama (tržišta) ni naplati svog rada, ni školi. Jednostavno je sve na strani onih koji imaju veću ponudu i potražnju. Čak i da imaju jednake prihode, nisu ista klasa, a o tome je ovde reč.

Ljudi se dele na gazde i nadničare.

To su dve klase.

Srednji stalež je nešto između ta dva stanja i ono što je bitno vezano za temu nije ni obrazovanje ni poznavanje jezika, nego lični dignitet koji ti ili rodi mama ili ne.

Pare tu nisu tema.

Tarzan je bio lord u džungli, ako me razumeš šta hoću da izhiperbolišem.

Srednji stalež je varka za naničare da pomisle kako su zahvaljujući svojim nadarenostima i cirkuzantskim veštinama uspeli da se odlepe od svoje nadničarske kaste i postanu nobles.

Međutim, surova istina je da postoje pravo na rad i pravo na plen i to zna svaki onaj srednjak koji je pomislio da se uskurči pred predatorom.

Tarzan je bio majmunoliki čovek, zaostao u govoru i ponašanju, ako ko me razumeš. Lordovskog porekla, ali zakržljalog ponašanja.
Srednji stalež obuhvata, kako ih ti zoveš, i gazde i nadničare. Mada te zezam za nadničare, oni nemaju dovoljno škola da bi bili srednji stalež, čak i kad imaju dovoljno novca.

Back