Ko su Malesori?Da li je prezime Mazarak malesorsko ?Koje je poreklo ovog prezimena?Pozdrav Dragan

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Малисори су Шиптари католичке и муслиманске вјероисповијести, који живе уз албанску границу, у потезу од Рожаја до Улциња. Оно што је Формица "заборавио" је да су итекако били лојални турским властима (и учествовали у свакој великој и малој војној експедицији против Црне Горе), а постали су присни с књазом/краљем Николом искључиво због својих националних интереса, то јест кад је и слијепцу постало јасно да ће се турска царевина распасти као кула од карата. Има и међу њима оних са српским (то је оно што србомрз Формица са "Кафе дел Монтенегро" неће ни да напише, а камоли помисли, иако је то истина) поријеклом, јер су се Кучи, Пипери и (мањим дијелом) Морачани (у једном краћем периоду) орођавали са њима. Себе сматрају истим са својим рођацима у сјеверној Албанији (овдје не знам зашто се спомиње јужна Албанија, јер дефинитивно испада из контекста), јер познајем њих довољан број (а и поводом тога сам имао врло често културну полемику поводом тога). Колико људи зна да је за вријеме тзв. Божићне побуне одред од 300 Малисора с леђа ударио српским снагама које су кренуле да гуше побуну ? Баш "јуначки", и баш карактеристично за њихов појам чојства, јунаштва и правила ратовања. Сви су били из Тузи и околине. Зато и не чуди ово што сад раде. Мазерак може бити и горанско презиме, или чак и турско. Али, у обзир се може узети и неки цинцарски коријен. Ни ја нијесам сигуран по том питању. Истражуј мало етимологију тог презимена од људи који се баве породичним историјама. Могуће да ћеш нешто ископати.
Nijesam zna za to. Izgleda da su odavno bili jedna od zadnjih odbrana dinastije Petrovic. Ovo samo dokazuje da su Crnogorci i Malisori najbratskiji narodi danas u CG. Mene je cast sto zivim u istu drzavu sa Malisorima.... Колико људи зна да је за вријеме тзв. Божићне побуне одред од 300 Малисора с леђа ударио српским снагама које су кренуле да гуше побуну ? ...
Малисори су Шиптари католичке и муслиманске вјероисповијести, који живе уз албанску границу, у потезу од Рожаја до Улциња. Оно што је Формица "заборавио" је да су итекако били лојални турским властима (и учествовали у свакој великој и малој војној експедицији против Црне Горе).
Nijesam zna za to. Izgleda da su odavno bili jedna od zadnjih odbrana dinastije Petrovic. Ovo samo dokazuje da su Crnogorci i Malisori najbratskiji narodi danas u CG. Mene je cast sto zivim u istu drzavu sa Malisorima.
P.S. Treba citat 'Primjere cojstva i junastva' Marka Miljanova. Uglavnom je pisa o Malisorima (mada je i sam polu Crnogorac polu Malisor).
Nijesam zna za to. Izgleda da su odavno bili jedna od zadnjih odbrana dinastije Petrovic. Ovo samo dokazuje da su Crnogorci i Malisori najbratskiji narodi danas u CG. Mene je cast sto zivim u istu drzavu sa Malisorima.
P.S. Treba citat 'Primjere cojstva i junastva' Marka Miljanova. Uglavnom je pisa o Malisorima (mada je i sam polu Crnogorac polu Malisor).
Bas me interesuje posto kazes da imas srodstva sa Malisorima da ispricas nesto o njima, poput recimo njihovim plemenima,porijeklu i obicajima. Samo da napomenem da jedan dio Sandzaklija (oko 15-20%) vodi korijene upravo od Malisora,posebno na Pesteru i Rozajama.
Evo primjer od muskih nosnji na Pesteru (ranije su ih zvali ljutim Arnautima,sada se deklarisu kao Bosnjaci).
![]()
http://www.montenegrina.net/pages/p...vijek/prva_pohara_plemena_kuca_m_miljanov.htmТо те бит' описали стари Грци и Римјани, јер је арбанашки почетак тамо неђе био; а ја да и' поменем штогој мало од садашњега обичаја, који се мене допада, ка од простога, ненаученога и бесуднога народа, да је бољи и боље одржа своје, но други народи који су такво васпитање имали и оволико вјекова туђи цареви и освајачи свијета међу њима пијавице метали, да и' обичаје промијене, и да и' распашу и по своме калапу удесе, ка друге народе који се на'оде у свјетску историју, те су се калапили и промјењивали себе и све своје. Но. Аpбанас. при свему нападу сила, остаде при своме непромјенљив, ни распасан, но му, јено, стари језик и пушка с којијема се родио. Ово даје мислима да јест нешто у та' народ боље и постојаније од другога, који се не даде промијенит' онолико вјекова оноликијем силама и промјенама. Али ја, ка што реко', нећу, и не могу, стару бразду дражит'; но да и се примакнем прагу садашњега обичаја који је мали одломак, може бит, од њи'нога старога обичаја; па ако је и мали ови њи'н обичај, о којему ћу ја рећ', нека послужи примјеру њи'нога вишега обичаја.
Mark Miljanov potice iz pleme Kuqi , popularni pesnik, vojskovođa i zapovednik.. On je napisao dosta za : " ЖИВОТ И ОБИЧАЈИ АРБАНАСА ":
Kratko :
http://www.montenegrina.net/pages/p...vijek/prva_pohara_plemena_kuca_m_miljanov.htm
http://forum.krstarica.com/showthread.php/413704-Pleme-Kuči/page3
I zasto Malesori se zovu a ne Planinci ?
http://translate.google.com/#sq|sr|Malesor
Malisori su mahom katolici i to iz plemena Hoti, Grude i nešto Klimenata se ubraja u tu skupinu. Ono malo muslimanskog pučanstva među njima naseljava uglavnom Rugovsku klisuru i kraj oko Plava.
Slavenizirani Albanci oko Rožaja i na Pešteri više se ne mogu smatrati Malisorima....
malo mi pojasni ovaj deo ,malo je kontradiktoran ???
Malisori su mahom katolici i to iz plemena Hoti, Grude i nešto Klimenata se ubraja u tu skupinu. Ono malo muslimanskog pučanstva među njima naseljava uglavnom Rugovsku klisuru i kraj oko Plava.
Slavenizirani Albanci oko Rožaja i na Pešteri više se ne mogu smatrati Malisorima....
Stanovništvo Pešteri i desne obale Ibra u Rožaju su po poreklu Albanci koji su vremenom preuzeli srpski jezik, a zaboravili albanski....
Nisu svi stanovnici Rozaja i Pestera porijeklom iz Albanije ali ima takvih.
Takodje Malisora medju Sandzackim Bosnjacima moze se naci u okolini Berana (Bihorskom kraju) zatim Novog Pazara,Sjenice itd ali u manjem broju.
Ko sto rekoh nekih 15 do 20% Sandzaklija cine Malisori.
Btw svoj jezik nikad a ni sad nisu zvali niti zovu Srpskim.
Malisori si na albanskom Brđani i pretežno su hrišćani.
Poznati su kao najbolji vojnici i vjekovima su ratovali protiv Turaka a sa Crnogorcima su vazda živjeli u slozi i pomagali jedni drugima.
Crnogorci ih poštuju jer su vrlo hrabri i pravi junaci a i ljudi od riječi.
Malisor te nikad neće prevariti ili zajebati a ako mu se zamjeriš, onda se dobro čuvaj njega.
Oni su vrlo jednostavni i pošteni i zato se brzo uvrijede ako im se nanese neka nepravda.
Po mentalitetu su slični Crnogorcima. Sve će ti dati ali nikad ga nesmiješ uvrijediti kao čovjeka.
Nisu svi stanovnici Rozaja i Pestera porijeklom iz Albanije ali ima takvih.
Takodje Malisora medju Sandzackim Bosnjacima moze se naci u okolini Berana (Bihorskom kraju) zatim Novog Pazara,Sjenice itd ali u manjem broju.
Ko sto rekoh nekih 15 do 20% Sandzaklija cine Malisori.
Btw svoj jezik nikad a ni sad nisu zvali niti zovu Srpskim.
I gledamoE, vidiš ti bihorski bošnjaci imaju jasnu svoju genezu i većina od njih (primer Adrovići iz Vrbice) znaju da su pravoslavnog porijekla. Upravo su ženidbene veze poislamljenih Kuča iz Rožaja i Pešteri doveli do toga da se na pešteri danas govori srpski/bošnjački....U vrijeme prodora Karađorđa do Sjenice u I srpskom ustanku tu se govorilo ISKLJUČIVO albanskim jezikom. Jedini pravi (genetski) slavenski muslimani (koji se sada nazivaju Bošnjaci) su oni koji žive u Petnjici, okolini Bijelog Polja, Prijepolja, Priboja i Pljevalja. Ostali muslimani u Sandžaku (srpskom i crnogorskom) u Plavu, Gusinju, Rožaju, Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici su albanskog ili srpsko-albanskog porijekla koji su do skora bili dvojezično stanovništvo ili su koristili isključivo albanski jezik u svojim porodicama. O tome pišu i sami Albanci...![]()
I gledamo
Ne moraš meni ništa da objašnjavaš, Arberi, ja to dobro znam...Znaju i pravi Bošnjaci iz Bosne, koji ih ni malo ne cijene....
Evo slučaj porodice Dacić iz Rožaja. Tamo postoji ogromno selo Dacići, koga naseljavaju Dacići-Albanci, poreklom od katolika Lek Dace iz Klimenata, koji je dosavsi u Rožaje primio islam. Oni Dacići koji su prešli u Rožaje i pomešali se sa poislamljenim Kučima, već u sledećoj generaciji su postali Bošnjaci i najstrašnije mrze Daciće-Albance...