Ko su Malesori?

Malisor ili Malesor u prijevodu znači gorštak. radi se o albanskim plemenima uz granicu Crne Gore. Po vjeroispovjesti su uglavnom rimokatolički hrišćani mada ima popriličan broj muhamedanaca. U vrijeme vladavine knjaza, kasnije kralja Nikole I digli su ustanak s ciljem oslobođenja od Turaka i ujedinjenju sa Crnom Gorom. Sebe ne smatraju u nacionlnom smislu isto sa Albancima iz južne Albanije a najvjerovatnije su pripadnici albanizovanih slovena. Za to prezime ne znam, nekako mi djeluje previše tursko.

Малисори су Шиптари католичке и муслиманске вјероисповијести, који живе уз албанску границу, у потезу од Рожаја до Улциња. Оно што је Формица "заборавио" је да су итекако били лојални турским властима (и учествовали у свакој великој и малој војној експедицији против Црне Горе), а постали су присни с књазом/краљем Николом искључиво због својих националних интереса, то јест кад је и слијепцу постало јасно да ће се турска царевина распасти као кула од карата. Има и међу њима оних са српским (то је оно што србомрз Формица са "Кафе дел Монтенегро" неће ни да напише, а камоли помисли, иако је то истина) поријеклом, јер су се Кучи, Пипери и (мањим дијелом) Морачани (у једном краћем периоду) орођавали са њима. Себе сматрају истим са својим рођацима у сјеверној Албанији (овдје не знам зашто се спомиње јужна Албанија, јер дефинитивно испада из контекста), јер познајем њих довољан број (а и поводом тога сам имао врло често културну полемику поводом тога). Колико људи зна да је за вријеме тзв. Божићне побуне одред од 300 Малисора с леђа ударио српским снагама које су кренуле да гуше побуну ? Баш "јуначки", и баш карактеристично за њихов појам чојства, јунаштва и правила ратовања. Сви су били из Тузи и околине. Зато и не чуди ово што сад раде. Мазерак може бити и горанско презиме, или чак и турско. Али, у обзир се може узети и неки цинцарски коријен. Ни ја нијесам сигуран по том питању. Истражуј мало етимологију тог презимена од људи који се баве породичним историјама. Могуће да ћеш нешто ископати.

Малисори су Шиптари католичке и муслиманске вјероисповијести, који живе уз албанску границу, у потезу од Рожаја до Улциња. Оно што је Формица "заборавио" је да су итекако били лојални турским властима (и учествовали у свакој великој и малој војној експедицији против Црне Горе), а постали су присни с књазом/краљем Николом искључиво због својих националних интереса, то јест кад је и слијепцу постало јасно да ће се турска царевина распасти као кула од карата. Има и међу њима оних са српским (то је оно што србомрз Формица са "Кафе дел Монтенегро" неће ни да напише, а камоли помисли, иако је то истина) поријеклом, јер су се Кучи, Пипери и (мањим дијелом) Морачани (у једном краћем периоду) орођавали са њима. Себе сматрају истим са својим рођацима у сјеверној Албанији (овдје не знам зашто се спомиње јужна Албанија, јер дефинитивно испада из контекста), јер познајем њих довољан број (а и поводом тога сам имао врло често културну полемику поводом тога). Колико људи зна да је за вријеме тзв. Божићне побуне одред од 300 Малисора с леђа ударио српским снагама које су кренуле да гуше побуну ? Баш "јуначки", и баш карактеристично за њихов појам чојства, јунаштва и правила ратовања. Сви су били из Тузи и околине. Зато и не чуди ово што сад раде. Мазерак може бити и горанско презиме, или чак и турско. Али, у обзир се може узети и неки цинцарски коријен. Ни ја нијесам сигуран по том питању. Истражуј мало етимологију тог презимена од људи који се баве породичним историјама. Могуће да ћеш нешто ископати.

Него, шта ти све знаш о Божићној побуни?

... Колико људи зна да је за вријеме тзв. Божићне побуне одред од 300 Малисора с леђа ударио српским снагама које су кренуле да гуше побуну ? ...
Nijesam zna za to. Izgleda da su odavno bili jedna od zadnjih odbrana dinastije Petrovic. Ovo samo dokazuje da su Crnogorci i Malisori najbratskiji narodi danas u CG. Mene je cast sto zivim u istu drzavu sa Malisorima.

P.S. Treba citat 'Primjere cojstva i junastva' Marka Miljanova. Uglavnom je pisa o Malisorima (mada je i sam polu Crnogorac polu Malisor).

Малисори су Шиптари католичке и муслиманске вјероисповијести, који живе уз албанску границу, у потезу од Рожаја до Улциња. Оно што је Формица "заборавио" је да су итекако били лојални турским властима (и учествовали у свакој великој и малој војној експедицији против Црне Горе).

Odlomak iz knjige "Istorija o Černoj Gori" Vladike Vasilija Petrovića

Odlomak iz knjige "Istorija o Černoj Gori", od Vladike Vasilija Petrovića, koja je objavljena u Moskvi 1754 god.
Na tako malo prostora, toliko toga kazuje o nekim strahovitim događanjima u Crnoj Gori od prije 300 god.

=====================

...Послије тога, 1711, године онај велики господар чија је успомена вјечито достојна хвале, цар Петар Први, самодржац сверуски, чувши о славним и храбрим подвизима црногорског народа, изволио им је послати своје повеље, хвалећи њихову вјерност и постојаност, подстичући у њима усрдност према хришћанској вјери да узму оружје у помоћ Његовом Величанству против варвара Турака. Овако је Велики Господар писао и другим хришћанским народима, и нико се не одважи да дигне оружје против Порте Отоманске, сем једини Црногорци, под вођством свог митрополита Данила Шћепчевића од Његуша Петровића. Он је заиста имао славне војсковође, а то су: први од Његуша његов рођен брат дук < војвода > Радуле Петровић, са својим синовцем сердаром Савом Петровићем, сердар Вук Радоњић, Вучета Радоњић, кнез Марко Богдановић, војвода и губернатор Вукота Вукашиновић, кнез Којица Николић, војвода Вук Мићуновић, кнез Станко Ковачевић, кнез Вукосав Ивановић, Вуксан Милић, кнез Петар Вучетић, војвода Никола Мартиновић, кнез Станоје Мартиновић, кнез Иван Вулетић, кнез Мартин Брајић, кнез Лука Махина, кнез Никола Побор, губернатор Никола Лазаревић, сердар Вук Мирковић, војвода Вук Раданов Паштровић, војвода Машан Бољевић, војвода Илија Дупила, кнез Никола Клисић, кнез Вук Булановић <Вулановић> кнез Михајло Ивановић, кнез Стефан Вуловић, војвода Вук Ђурашковић, кнез Вулиша Ражунатовић < Ражнатовић > , кнез Иван Љуботиња, кнез Вук Вујовић, Никола Свјетлоћа, војвода Бошко Стјепановић < Шћепановић >, Вук Радовић, кнез Пилета Радуловић, кнез Раде Гвозденовић, војвода Мијушко Пљешивчевић, војвода Јездимир Бљелопављић, војвода Ћетко Пилетић Пипер, војвода и губернатор Радоња Дрекаловић, војвода Милош Васојевић, војвода Милош Братоножић, војвода Ђон Стале Климент. Смјело и с великом вољом пођоше с оружјем у руци против Порте Отоманске и побјеђиваху варваре, због чега Порта по закључењу мира с Русијом одлучи да пошаље велику војску на Црну Гору под вођством сераскера Ахмет-паше, који са 60 хиљада турске војске нападе Црну Гору 1712. године, али је од Црногораца била потпуно разбијена. Послије ове побједе Отоманска Порта је одлучила да за своје добро од Црногораца тражи мир али они, пошто обећаше испунити високо допуштење Његовог Величанства цара Петра Великог и заповијести за то немаху, вјерност своју отказати <не> покушаше и мир непријатељима одбише. На то Отоманска Порта 1714. године посла више од 100 хиљада војске на Црну Гору, под вођством везира Думан-паше Ћупрелића <Нуман-паше Ћуприлића>. Црногорци од својих савезника Срба, турских поданика, бјеху остављени, а поред тога Турцима заједно на Црногорце пођоше у рат Херцеговци, којима Турци никад не дозвољавају да носе оружје, осим кад иду у рат против Црне Горе. Везир Ћупрелић је храбрости лукаво претпоставио превару кроз разна обећања, кад су већ Црногорци примили вијест о закључењу мира с Турцима цара Петра Великог, чија је блажена и вјечито достојна хвале успомена, тако да су били вољни склопити мир, црногорски главари повјероваше његовом <везировом> заклињању, не бјеху на опрезу да <не> иду у турски логор, и њих људи ка броју нечасном невјером затвори у тамницу. Потом са свих страна изненада ударише на Црну Гору, која није очекивала напад, пети дио земље огњу и мачу предадоше, и много народа заробише, а горе поменуте главаре објесише. Затим, 1716. године, двије босанске и херцеговачке паше, Ченгићи, с бегом Љубовићем, с другим околним пашама и силном војском, нападоше Црногорце. Уз божију пак помоћ црногорским оружјем бијаху побијеђени и побијени, а паше с бегом Љубовићем и другим старешинама, људи, заробљени, те им свима главе посјекоше. Опет, 1717. и 1718. године, ратоваху против Албаније Млечићи, нападајући градове Интивери <Бар> и Ољцин <Улцињ>, и замолише митрополита Данила Петровића за помоћ, те им он даде пет хиљада и пет стотина људи. Ови сачуваше топове и друго млетачко оружје од албанског паше, који с јаком војском нападе војску млетачку, али Црногорци Турке одбише и растјераше, што су Млечићи писмено, што и до данас постоји, посвједочили и захвалили митрополиту Данилу. А кад им није нужда, Млечићи заборављају прво <пређашње> добро које су им Црногорци учинили. Затим, 1727. године Ченгић Бећир-паша с великом војском нападе Црну Гору, али његова војска би до ногу потучена, а он се с малим бројем <војске> срећно бјежањем спасао, захваљујући брзини својих коња. Касније је погинуо од царске руске војске код Очакова. Затим, 1732. године, Топал Осман-паша, кога је султан Махомет < Мехмед > Пети поставио за беглербега чинит-девера, то јест за генералног инспектора Македоније, Албаније и Босне, по доласку у Албанију покуша да опроба срећу против народа црногорских и посла приличан број Македоњана < Македонаца >, Албанеза < Албанаца> и Бошњака на Пиперску провинцију, гдје их Пипери уз помоћ Куча све побише. Чудо се прича да су ови хришћани на почетку те битке видјели пред собом човјека на бијелом коњу, сличног великомученику Ђорђу, и он је први Турке устрашио, те сам Осман Топал-паша из тврђаве Подгорице побјеже у Албанију, а касније је погинуо у бици са Персијанцима. Опет, 1739. године, везир Ходаверди-паша Махмутбеговић са осам паша и многобројном војском удари на кућу војводе Дрекаловића, и 7 година ратоваше, послије је <турска војска> од наше војске била потучена, а старешине и 70 највиђенијих Турака, који се бјеху затворили у једној кули, живи су спаљени. Још је 1750. године турска војска, која се састојала од Бошњака и Херцеговаца, изненада ударила на границу црногорску, али је од малог броја наше војске била потучена...

==================

Kad je nabrajao crnogorske vojskovođe, Vladika Vasilije Petrović je često, umjesto prezimena upotrijebljavao nazive plemena, kao što vidimo, učestvovala su u zajedničkoj borbi vjerovatno sva crnogorska plemena.
Što je posebno interesantno, navodi da su se sa Crnogorcima zajedno borili i Malisori (Albanci) tj Klimenti.
I to prije 300 god !
Ja nešto ne vidim, da Vladika Vasilije kaže da su Srbi branili Crnu Goru, nego ih naprotiv, pominje u negativnom smislu.
Ovo nisu, naravno, prvi bojevi Crnogoraca protiv Turaka, nego sam odabrao ovaj odlomak, jer je vrlo dramatičan i intezivan!
Da podsjetim, I Srpski Ustanaka bio 100 god kasnije.

Najnoviji crnogorski premijer je Malisor Igor Lukšić...dakle šiptar. Uskoro se može očekivati rušenje crkvice na Rumiji i sve ostalo što ide uz to...dakle vrlo brzo vidimo se u građanskom ratu.

Nijesam zna za to. Izgleda da su odavno bili jedna od zadnjih odbrana dinastije Petrovic. Ovo samo dokazuje da su Crnogorci i Malisori najbratskiji narodi danas u CG. Mene je cast sto zivim u istu drzavu sa Malisorima.

P.S. Treba citat 'Primjere cojstva i junastva' Marka Miljanova. Uglavnom je pisa o Malisorima (mada je i sam polu Crnogorac polu Malisor).

Bas me interesuje posto kazes da imas srodstva sa Malisorima da ispricas nesto o njima, poput recimo njihovim plemenima,porijeklu i obicajima. Samo da napomenem da jedan dio Sandzaklija (oko 15-20%) vodi korijene upravo od Malisora,posebno na Pesteru.

Evo primjer od muskih nosnji na Pesteru (ranije su ih zvali ljutim Arnautima,sada se deklarisu kao Bosnjaci).

nosnja%20muski.jpg

Poslednja izmena:

nindza ,bio je srbin .

Bas me interesuje posto kazes da imas srodstva sa Malisorima da ispricas nesto o njima, poput recimo njihovim plemenima,porijeklu i obicajima. Samo da napomenem da jedan dio Sandzaklija (oko 15-20%) vodi korijene upravo od Malisora,posebno na Pesteru i Rozajama.

Evo primjer od muskih nosnji na Pesteru (ranije su ih zvali ljutim Arnautima,sada se deklarisu kao Bosnjaci).

nosnja%20muski.jpg

pa naravno ,kao i svaki crnogorac koji nije srbin .

Mark Miljanov potice iz pleme Kuqi , popularni pesnik, vojskovođa i zapovednik.. On je napisao dosta za : " ЖИВОТ И ОБИЧАЈИ АРБАНАСА ":

Kratko :
То те бит' описали стари Грци и Римјани, јер је арбанашки почетак тамо неђе био; а ја да и' поменем штогој мало од садашњега обичаја, који се мене допада, ка од простога, ненаученога и бесуднога народа, да је бољи и боље одржа своје, но други народи који су такво васпитање имали и оволико вјекова туђи цареви и освајачи свијета међу њима пијавице метали, да и' обичаје промијене, и да и' распашу и по своме калапу удесе, ка друге народе који се на'оде у свјетску историју, те су се калапили и промјењивали себе и све своје. Но. Аpбанас. при свему нападу сила, остаде при своме непромјенљив, ни распасан, но му, јено, стари језик и пушка с којијема се родио. Ово даје мислима да јест нешто у та' народ боље и постојаније од другога, који се не даде промијенит' онолико вјекова оноликијем силама и промјенама. Али ја, ка што реко', нећу, и не могу, стару бразду дражит'; но да и се примакнем прагу садашњега обичаја који је мали одломак, може бит, од њи'нога старога обичаја; па ако је и мали ови њи'н обичај, о којему ћу ја рећ', нека послужи примјеру њи'нога вишега обичаја.
http://www.montenegrina.net/pages/p...vijek/prva_pohara_plemena_kuca_m_miljanov.htm

Malisori su mahom katolici i to iz plemena Hoti, Grude i nešto Klimenata se ubraja u tu skupinu. Ono malo muslimanskog pučanstva među njima naseljava uglavnom Rugovsku klisuru i kraj oko Plava.
Slavenizirani Albanci oko Rožaja i na Pešteri više se ne mogu smatrati Malisorima....

Malisori su mahom katolici i to iz plemena Hoti, Grude i nešto Klimenata se ubraja u tu skupinu. Ono malo muslimanskog pučanstva među njima naseljava uglavnom Rugovsku klisuru i kraj oko Plava.
Slavenizirani Albanci oko Rožaja i na Pešteri više se ne mogu smatrati Malisorima....

Malisori si na albanskom Brđani i pretežno su hrišćani.
Poznati su kao najbolji vojnici i vjekovima su ratovali protiv Turaka a sa Crnogorcima su vazda živjeli u slozi i pomagali jedni drugima.
Crnogorci ih poštuju jer su vrlo hrabri i pravi junaci a i ljudi od riječi.
Malisor te nikad neće prevariti ili zajebati a ako mu se zamjeriš, onda se dobro čuvaj njega.
Oni su vrlo jednostavni i pošteni i zato se brzo uvrijede ako im se nanese neka nepravda.
Po mentalitetu su slični Crnogorcima. Sve će ti dati ali nikad ga nesmiješ uvrijediti kao čovjeka.

Stanovništvo Pešteri i desne obale Ibra u Rožaju su po poreklu Albanci koji su vremenom preuzeli srpski jezik, a zaboravili albanski....

Nisu svi stanovnici Rozaja i Pestera porijeklom iz Albanije ali ima takvih.
Takodje Malisora medju Sandzackim Bosnjacima moze se naci u okolini Berana (Bihorskom kraju) zatim Novog Pazara,Sjenice itd ali u manjem broju.
Ko sto rekoh nekih 15 do 20% Sandzaklija cine Malisori.
Btw svoj jezik nikad a ni sad nisu zvali niti zovu Srpskim.

Poslednja izmena:
Takodje Malisora medju Sandzackim Bosnjacima moze se naci u okolini Berana (Bihorskom kraju) zatim Novog Pazara,Sjenice itd ali u manjem broju.

mogu ga zvati kako hoce .al pricaju srpski.

Malisori si na albanskom Brđani i pretežno su hrišćani.
Poznati su kao najbolji vojnici i vjekovima su ratovali protiv Turaka a sa Crnogorcima su vazda živjeli u slozi i pomagali jedni drugima.
Crnogorci ih poštuju jer su vrlo hrabri i pravi junaci a i ljudi od riječi.
Malisor te nikad neće prevariti ili zajebati a ako mu se zamjeriš, onda se dobro čuvaj njega.
Oni su vrlo jednostavni i pošteni i zato se brzo uvrijede ako im se nanese neka nepravda.
Po mentalitetu su slični Crnogorcima. Sve će ti dati ali nikad ga nesmiješ uvrijediti kao čovjeka.

bajkovito,al nesto je i tacno...danas crnogorci imaju sasvim drugaciji mentalitet nego nekad ,a bogami i sistem vrednosti.Ne svi naravno

E, vidiš ti bihorski bošnjaci imaju jasnu svoju genezu i većina od njih (primer Adrovići iz Vrbice) znaju da su pravoslavnog porijekla. Upravo su ženidbene veze poislamljenih Kuča iz Rožaja i Pešteri doveli do toga da se na pešteri danas govori srpski/bošnjački....U vrijeme prodora Karađorđa do Sjenice u I srpskom ustanku tu se govorilo ISKLJUČIVO albanskim jezikom. Jedini pravi (genetski) slavenski muslimani (koji se sada nazivaju Bošnjaci) su oni koji žive u Petnjici, okolini Bijelog Polja, Prijepolja, Priboja i Pljevalja. Ostali muslimani u Sandžaku (srpskom i crnogorskom) u Plavu, Gusinju, Rožaju, Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici su albanskog ili srpsko-albanskog porijekla koji su do skora bili dvojezično stanovništvo ili su koristili isključivo albanski jezik u svojim porodicama. O tome pišu i sami Albanci...z:cry:

E, vidiš ti bihorski bošnjaci imaju jasnu svoju genezu i većina od njih (primer Adrovići iz Vrbice) znaju da su pravoslavnog porijekla. Upravo su ženidbene veze poislamljenih Kuča iz Rožaja i Pešteri doveli do toga da se na pešteri danas govori srpski/bošnjački....U vrijeme prodora Karađorđa do Sjenice u I srpskom ustanku tu se govorilo ISKLJUČIVO albanskim jezikom. Jedini pravi (genetski) slavenski muslimani (koji se sada nazivaju Bošnjaci) su oni koji žive u Petnjici, okolini Bijelog Polja, Prijepolja, Priboja i Pljevalja. Ostali muslimani u Sandžaku (srpskom i crnogorskom) u Plavu, Gusinju, Rožaju, Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici su albanskog ili srpsko-albanskog porijekla koji su do skora bili dvojezično stanovništvo ili su koristili isključivo albanski jezik u svojim porodicama. O tome pišu i sami Albanci...z:cry:
I gledamo z:mrgreen:

Ne moraš meni ništa da objašnjavaš, Arberi, ja to dobro znam...Znaju i pravi Bošnjaci iz Bosne, koji ih ni malo ne cijene....
Evo slučaj porodice Dacić iz Rožaja. Tamo postoji ogromno selo Dacići, koga naseljavaju Dacići-Albanci, poreklom od katolika Lek Dace iz Klimenata, koji je dosavsi u Rožaje primio islam. Oni Dacići koji su prešli u Rožaje i pomešali se sa poislamljenim Kučima, već u sledećoj generaciji su postali Bošnjaci i najstrašnije mrze Daciće-Albance...

Ne moraš meni ništa da objašnjavaš, Arberi, ja to dobro znam...Znaju i pravi Bošnjaci iz Bosne, koji ih ni malo ne cijene....
Evo slučaj porodice Dacić iz Rožaja. Tamo postoji ogromno selo Dacići, koga naseljavaju Dacići-Albanci, poreklom od katolika Lek Dace iz Klimenata, koji je dosavsi u Rožaje primio islam. Oni Dacići koji su prešli u Rožaje i pomešali se sa poislamljenim Kučima, već u sledećoj generaciji su postali Bošnjaci i najstrašnije mrze Daciće-Albance...

Tacno tako , evo i slike : http://vargmal.org/attachment.php?attachmentid=2448&d=1269453274

Ovde facebook Sandzaklije koji se osecaju jos Albanci : https://www.facebook.com/pages/Sand...ene-nam-tece-albanski-krv/263718253115?v=wall

Zalosno bilo biti Albanac u ovim prostorima , zato me nekad i ne cudi sta insistiraju sa nasem poreklom , cas Kakvakza , cas Turske pa cak i do Arabije idu .

Back