ko su I L I R I ???

King 7:
Izgleda da se sve izmisljene " nacije " bez korena i istorije na balkanu hvataju sirotih Iljira. I

Зато што су Илири најподеснији: не зна се је ли то био један народ, или више народа, не зна се како су сами себе звали, не зна се ништа о њиховој култури и језику, па нормално да ће свака тиква без корена да се хвата за њих, као за сламку спаса.

Само их "жуља" то што је неко други називан илирским именом вековима пре њих.

crow:
na ilire se pozivali hrvati, nekad davno
i shipci,
malo duze...

Нису се баш позивали Хрвати. То је било опште име за Србе и Хрвате. Њиме су били именовани Срби у Аустријском царству, и под тим именом су добили националне привилегије. Дубровчани су писали "илирске" речнике и звали се Илирима. Многи истакнути и Срби и Хрвати, говорили су о себи као о Илирима, било да се слажу, или не слажу са тим. Јован Рајић, на пример, говори о илирском имену као туђем имену за Србе, имену које су Србима наденули странци. А у време илирског покрета, Илирима су сматрани сви Југословени, или прецизније, сви "Србо-Хрвати".

Наравно, ништа од тога није било са историјским циљем доказивања неке аутохтоности или тако нечег. Једноставно, земља се традиционално назива Илириком, а по томе и њени житељи Илирима. Са "Шипцима" је друга прича, њима је илирски идентитет натукнут како би им се дало макар мало историје, и неки легитимитет постојања државе, пошто су цела Албанија и албански народ требали да буду подељени између Грчке и Србије, као њихове "историјске" земље.

А сами Албанци ни сами не знају шта су. У задње време, код њих су популарне теорије да су уствари Трачани, јер су уочене сличности са нероманским речима у румунском (пошто су Румуни углавном дачког порекла), а најновији хит им је да су уствари Пелазги, пошто је илирска теорија не само климава, него не одговара ни то што су и сами Илири дошљаци на Балкан који пре тога био насељен неким староседеоцима, само што су на њега дошли неколико векова пре Словена.

Занимљиво је и то да су почели својој деци да дају имена Теута, Агрон, Бардил и сл. - имена илирских "краљева". Ако је веровати причама, свако пето дете им се зове тако. То је толико глупо, да ту не постоје речи, јер није чак ни реч о илирским именима у оригиналној варијанти, већ о грчким преписима, и још старим вековима. Мислим, довољно је погледати шта су Грци урадили од словенских и германских имена и колико су их изменили да би их прилагодили свом говору, па да се само претпостави колико та "илирска имена" имају везе са оригиналом. Ако се не варам, Грци су бележили и неко словенско име "Андрагаст", за које до дана данашњег није јасно да ли је реч о Радомиру, Радгосту или Радославу, или неком петом имену.

Bogart:
.
А сами Албанци ни сами не знају шта су. У задње време, код њих су популарне теорије да су уствари Трачани, јер су уочене сличности са нероманским речима у румунском (пошто су Румуни углавном дачког порекла), .

Ja sam citao da Albanci zapravo poticu od jednog tursko-tatarskog plemena sa Kavkaza,
cak sam nasao u starom istorijskom atlasu i mesta nazvana alba,albia itd. na Kavkazu,naravno pre nego sto su dosli na Balkansko poluostrvo.
Medjutim jedno je sigurno,Albanci nisu Iliriskog porekla,jesu romanizovani ali nisu starosedeoci vec se delimicna romanizacija odvila nad dosljacima(koji su to tacno,jos uvek se ne zna sa 100%sigurnosti).

Bogart:
Нису се баш позивали Хрвати. То је било опште име за Србе и Хрвате. Њиме су били именовани Срби у Аустријском царству, и под тим именом су добили националне привилегије. Дубровчани су писали "илирске" речнике и звали се Илирима. Многи истакнути и Срби и Хрвати, говорили су о себи као о Илирима, било да се слажу, или не слажу са тим. Јован Рајић, на пример, говори о илирском имену као туђем имену за Србе, имену које су Србима наденули странци. А у време илирског покрета, Илирима су сматрани сви Југословени, или прецизније, сви "Србо-Хрвати".

Наравно, ништа од тога није било са историјским циљем доказивања неке аутохтоности или тако нечег. Једноставно, земља се традиционално назива Илириком, а по томе и њени житељи Илирима. Са "Шипцима" је друга прича, њима је илирски идентитет натукнут како би им се дало макар мало историје, и неки легитимитет постојања државе, пошто су цела Албанија и албански народ требали да буду подељени између Грчке и Србије, као њихове "историјске" земље.

А сами Албанци ни сами не знају шта су. У задње време, код њих су популарне теорије да су уствари Трачани, јер су уочене сличности са нероманским речима у румунском (пошто су Румуни углавном дачког порекла), а најновији хит им је да су уствари Пелазги, пошто је илирска теорија не само климава, него не одговара ни то што су и сами Илири дошљаци на Балкан који пре тога био насељен неким староседеоцима, само што су на њега дошли неколико векова пре Словена.

Занимљиво је и то да су почели својој деци да дају имена Теута, Агрон, Бардил и сл. - имена илирских "краљева". Ако је веровати причама, свако пето дете им се зове тако. То је толико глупо, да ту не постоје речи, јер није чак ни реч о илирским именима у оригиналној варијанти, већ о грчким преписима, и још старим вековима. Мислим, довољно је погледати шта су Грци урадили од словенских и германских имена и колико су их изменили да би их прилагодили свом говору, па да се само претпостави колико та "илирска имена" имају везе са оригиналом. Ако се не варам, Грци су бележили и неко словенско име "Андрагаст", за које до дана данашњег није јасно да ли је реч о Радомиру, Радгосту или Радославу, или неком петом имену.

raguzani su se razlikovali od ostatka slovena
jer je grad bio romanski, od romaniziranih ilira
a okolina slovenska

vremenom je preovladao slovenski elemenat

to sto su romantichari juznoslovenski sebe nazivali ilirima je chisto neznanje!
da su imali i ilirske krvi, to stoji,
al da su imali samo ilirske, e to je glupost!

familija moje keve se zove "latini"
jer su, kad su doshli sloveni, oni sachuvali svoju veru i nisu ko ostali bezali u planine.
nekako opstali na tom podruchju da da ih nije pojeo mrak...

al danas... bilo bi glupo da tvrdim da stanovnici lacija i bele palanke su jedno te isto :D
to ti je sluchaj za ilirski pokret i ilirikum.

a shto se tiche shipaca
pa imaju ilirske krvi
a koliko, nemam pojma

dovukla ih ona grchka svinja sa sicilije da ratuju za njegov rachun...
oni imali naviku koja im je i do dan danas ostala
a to je da imaju po 15 deteta... i namnozili se

a kako je doveo vojsku
zene su bile lokalne
kao i u sluchajunaseljavanja slovena na balkan.

a te lokalne, u to vreme
su bile shto ilirke, shto grkinje shto slovenke...
tu se vec geografija gleda ;)

a iliri nisu doshli niotkuda
to je bio zapadnobalkanski savez plemena...
obuhvatao je, od danashnje srbije, kosovo i sandzak...
ostatak su chinili skordisci i tribali (mezi i besi... al manje ih je bilo...)
kao i timochani
za koje se nezna shta su. kao skordisci kelti, ostali trachani, a kako su bili izmeshani... pitaj boga ko je bio shta.

West.Wizard:
Ja sam citao da Albanci zapravo poticu od jednog tursko-tatarskog plemena sa Kavkaza,
cak sam nasao u starom istorijskom atlasu i mesta nazvana alba,albia itd. na Kavkazu,naravno pre nego sto su dosli na Balkansko poluostrvo.
Medjutim jedno je sigurno,Albanci nisu Iliriskog porekla,jesu romanizovani ali nisu starosedeoci vec se delimicna romanizacija odvila nad dosljacima(koji su to tacno,jos uvek se ne zna sa 100%sigurnosti).
jezik im nije romanski
a i to malo shto ima, nema veze s rumunima, kao shto neko pomenu
vec sa sicilijom

neko ih je tamo uvezo mnogo ranije ;)

crow:
jezik im nije romanski
a i to malo shto ima, nema veze s rumunima, kao shto neko pomenu
vec sa sicilijom

neko ih je tamo uvezo mnogo ranije ;)

Ја сам поменуо. Сличности има, јер је, ваљда, чак и забележено неко померање становништва из тих предела према југу.

Наравно, не значи да су они преци Албанаца, већ да су само учествовали у њиховој етногенези. Читава средња и јужна Албанија су препуни словенских топонима, а албански језик славизмима, за претпоставити је да је и део Словена асимилован у тој етногенези.

crow:
to sto su romantichari juznoslovenski sebe nazivali ilirima je chisto neznanje!
da su imali i ilirske krvi, to stoji,
al da su imali samo ilirske, e to je glupost!

Crow, постоји ЈАКА разлика у употреби тог термина. Сигурно га нису употребљавали са таквим емоцијама и на такав начин као кад Шиптар каже "Ја сам Иљир" - они имају (C) на то. Нису били у заблуди, нити су патили од незнања, већ су једноставно термин користили као географску одредницу, и тада популарну одредницу за Јужне Словене, не имајући у виду античке Илире нити крвно сродство са њима.

pa to ti kazem...
najnabedjeniji od svih nabedjenih stvorova koji su hodali onom nashom planetom
chuveni romeji (zaebali chak i odabrane iz izrailja)

uopshte nisu ni pokushavali da popamte kako su doshlaci sebe nazivali
srbi su im bili tribali
oni iz ilirije su im bili iliri...

to su geografske odredbe
a onda naidje neki kvari istorichar i kaze "mi srbi smo se pre zvali tribali, pa nas je rim okupirao, al smo se oslobodili... " :roll:
a kad ga pitash shto onda mi prichamo slovenskim jezikom, ako seobe nije bilo, a rumuni romanskim,
onda se prave ludi... :roll:

ono shto ja smatram za istinu o shipcima
je da su migrirali u nekim ratovima sa kavkaza na mediteran
na a kasnije, sa sicilije u albaniju, prilikom jednog gradjanskog rata.

tu su ziveli helenizirani, romanizovani i oni "original" iliri,
neshto slovena i grka
al nishta od ovog nije bilo etnichki chisto
vec takva meshanija da to nije normalno

i kao shto se svaka vojna migracija zavrshava
vojska sachinjena od mushkog stanovnishtva
zauzme mesto izginuih i porobljenih
i na potomke prenese jezik, ime, kulturu...
a "krv" biva pola-pola

kao i svuda na balkanu pre toga!

a shto se oni cimaju za ilirik

isto ko i ilirski pokret

zbog prava "starijeg" na nekoj teritoriji!
ubedish decu da su srbi doshljaci na kosovu
makedonci u gostivaru
grci u jonskom delu...

pa pushku u ruke

a kako ih ima mnogo vishe nego shto Albanija moz da izrani,
biva ovo shto biva...

a ilirske krvi ima u svakom stanovniku kuoji je rodjen u iliriku
iliti od zapadne morave do istre...
al su procenti mnogo mali da bi za sebe neko mogo da tvrdi da je ilir.

crow:
a ilirske krvi ima u svakom stanovniku kuoji je rodjen u iliriku
iliti od zapadne morave do istre...
al su procenti mnogo mali da bi za sebe neko mogo da tvrdi da je ilir.

Ма да, апсолутно се слажем са свим. Не бих да звучим "расистички", али та шиптарска илирска помама је такав један примитивизам, да не могу никако да га асоцирам са развијеним друштвом и цивилизацијом, већ једино са неким племенским заједницама и родовским уређењем. Мислим, имамо и ми сличне паћенике, али је то макар ограничено на групу фантаста, или на неколицину полуобразованих, док је код Шипаца то национална патологија. Ја у животу нисам видео такво понашање по форумима и по интернету, као што је шиптарско, буквално мисле да су Бога за браду ухватили зато што су "Илири" и Албанци, и као по обрасцу, сви се зову или Албаниан, или Илир, или Агрон или Теута или Скендербег (а који је све што је у животу написао, написао на српском).

Јeбо те, па шта би Италијани требали да раде, да су макар 1% заражени таквим квази-националним лудилом? Је ли ко икад видео неког Италијана да маше мапама Римског царства и виче "ово је све наше", или да чепрка по језицима свих народа, тражи сродне речи и виче како је латински мајка свих језика, да се опија Јулијем Цезаром и римским пантеоном? То је, изгледа, ствар еволуције, а не васпитања...

Bogart:
Ма да, апсолутно се слажем са свим. Не бих да звучим "расистички", али та шиптарска илирска помама је такав један примитивизам, да не могу никако да га асоцирам са развијеним друштвом и цивилизацијом, већ једино са неким племенским заједницама и родовским уређењем. Мислим, имамо и ми сличне паћенике, али је то макар ограничено на групу фантаста, или на неколицину полуобразованих, док је код Шипаца то национална патологија. Ја у животу нисам видео такво понашање по форумима и по интернету, као што је шиптарско, буквално мисле да су Бога за браду ухватили зато што су "Илири" и Албанци, и као по обрасцу, сви се зову или Албаниан, или Илир, или Агрон или Теута или Скендербег (а који је све што је у животу написао, написао на српском).

Јeбо те, па шта би Италијани требали да раде, да су макар 1% заражени таквим квази-националним лудилом? Је ли ко икад видео неког Италијана да маше мапама Римског царства и виче "ово је све наше", или да чепрка по језицима свих народа, тражи сродне речи и виче како је латински мајка свих језика, да се опија Јулијем Цезаром и римским пантеоном? То је, изгледа, ствар еволуције, а не васпитања...[/QUOTE

ako "glumis" onda je ok. za oskara, a ako ne, pogledaj po forumu Ko su srbi, ispade da su i jevreji samo jedno "malo" pleme srba, da ne idem dalje... sto se nas tice, ovo oko ILIRA je cisto da "dokazemo" da je ovo nas prostor, iako je vasa kolevka... u skolu se uci razna plemena su zivela na balkanu bla bla najezda bla bla neki se povlace ka brdovitom balkanu bla bla par recenica, ali verujem sutra [nakon nezavisnosti] niko ih nece spominjati, osim ako se dokazuje istorijski... sto se imena tice gresis, sada su u modi neka nova... ili svakih deset-petnaest godina novi "talas" imena

Bogart:

Јeбо те, па шта би Италијани требали да раде, да су макар 1% заражени таквим квази-националним лудилом? Је ли ко икад видео неког Италијана да маше мапама Римског царства и виче "ово је све наше", или да чепрка по језицима свих народа, тражи сродне речи и виче како је латински мајка свих језика, да се опија Јулијем Цезаром и римским пантеоном? То је, изгледа, ствар еволуције, а не васпитања...

mislish djordje kastriot
sa grchkim imenom i prezimenom
a pod "srpskom zastavom" ;)

pa morali su za nekog da se uvate...

meni je jedan novi fanatizam josh smeshniji... mislim, moje vidjenje albanaca sam vec izneo... upravo ovo shto si reko, veoma zadrta plemena mamlo podlagana nekom kvazi-istorijom...

Rumuni :D

imaju novu frakciju
gde nisu grci naslednici vizantije
vec je rumunija, prako romanskog carstva
jedini pravi naslednik rimske imperije

a kad su transilvanija, vlashka i moldavska bile okosnica vizantije :D :D :D
oni su odvojeni od oba carstva josh od doseljavanja slovena u srbiju i bugara izmedju dunava i rodopa (dodushe severno od rodopa, a malo juznije od hema...)

ma imash i kod nas fanatike svih vrsta
i ovi dereticevci
i ovi extremno-slovenski fanatici... :(
vidish i na forumu koje je stanje...

ja smatram da su takve priche o chistoti krvi idiotizam zeshci!
u mojoj krvi ima i skordiska i besa i tribala i slovena, mozda i turske, ko bi ga znao...
kao i kod vecine onih koji se izjashnjavaju kao srbi, s tim shto mozda kod nekog drugog neshto fali, il ima neshto novo...

nacija je stvar izbora
a samim tim priche o krvi nemaju smisla,
narochito ne onako kako ih pojedine karikature shvataju...

Bogart:

.......italijani su nestali......sadasnji italijani nemaju veze sa rimom.....oni koji ne izgledaju kao arapski cigani su bas ti imigranti iz te tvoje "ilirije".....to znaju i oni pa cute......eto ako nisi znao.....ako im to kazes skoci ce na tebe kao bugarin kada mu kazes da je mongol......svasta i ti pises.....

...da li se pravis ili nikada nisi bio u francuskoj, spaniji ili italiji......ili zivis u bogartovim filmovima ......zasto nase zene odu udaju se a onda ceo zivot placu kada shvate da su se zappravo za cigana udale.....ista prica sa emiracanima....sve sama induska krv.....onih pravih nema ili su negde po svetu.....ostali ne vijore mapom nego iskoriscavaju pasos da bi pobelili lozu......da si bas toliko glup i slep kod ociju nisam znao......dodji malko u svet pa kada budes video sta sve u kolicima guraju nase zene zbog kore hlebe shvatices sve .......srce im govori jedno a jezik nesto sasvim trece...i sve su gde.....??? bas ovde na forumu....... :p :p :p
..u potrazi za naivnim ugrozenicima .....

Francuzi su cool narod. Neki mixeraj kao i mi. Liberalni su, nisu prgavi, nisu bully kao englezi ili holandjani. Nisu konzervirani kao vecina nemacke, austrije,...

Bogart je u pravu kada je rekao da su se albanci malo digli u vis zbog toga sto su KAO "ILIRI". Najverovatnije i jesu ali ne daje ima za pravo da se razbacuju takvim nacionalizmom ili mrznjom prema drugima samo zato sto su starosedeoci.

KO IM JE KRIV STO NISU NIKADA BILI SPOSOBNI DA NAPRAVE DRZAVU A SLOVENI DOSLI U 7-8 VEKU I NAPRAVILI NEKOLIKO KOMADA DRZAVA.

DO NAMA DAJE MNOGO VECE PRAVO NA ZIVOT OVDE NEGO NJIMA IAKO SU MOZDA RANIJE NASELILI BALKAN.

crow:
ma imash i kod nas fanatike svih vrsta
i ovi dereticevci
i ovi extremno-slovenski fanatici... :(
vidish i na forumu koje je stanje...

ZAR SI SLEP...
DERETIC JEDINO SA TOBOM MOZE DA IMA VEZE
JER TI SMATRAS DA SI NEKI "RIMLJANIN" ILI KO ZNA STA...
TO JE FANATIZAM

MI SMO MAXIMALNO SPUSTENI NA ZEMLJU.
SLOVENSKA TEORIJA JE JEDINA ZVANICNA I JEDINA PIJE VODU.
OVO JE REALNOST.

SerbiaUnited:
Francuzi su cool narod. Neki mixeraj kao i mi. Liberalni su, nisu prgavi, nisu bully kao englezi ili holandjani. Nisu konzervirani kao vecina nemacke, austrije,...

Bogart je u pravu kada je rekao da su se albanci malo digli u vis zbog toga sto su KAO "ILIRI". Najverovatnije i jesu ali ne daje ima za pravo da se razbacuju takvim nacionalizmom ili mrznjom prema drugima samo zato sto su starosedeoci.

KO IM JE KRIV STO NISU NIKADA BILI SPOSOBNI DA NAPRAVE DRZAVU A SLOVENI DOSLI U 7-8 VEKU I NAPRAVILI NEKOLIKO KOMADA DRZAVA.

DO NAMA DAJE MNOGO VECE PRAVO NA ZIVOT OVDE NEGO NJIMA IAKO SU MOZDA RANIJE NASELILI BALKAN.

..kako ste napravili drzavu? iskoristili ste povoljni momenat dok su se velikani na jugu

krvavo borili sa malobrojnom vojskom protiv turaka i celog sveta da ih dokusurite zbog

komada zemlje koja nije stepa.....cekali ste deset vekova da cela azija unisti junaka a

zatim ste presli dunav.....zato i ucite da vam heroji lizu turske opanke......

..vekovima ste patili za komadicem balkana koji vam nikada nije pripadao i ko vam je kriv sto vam sada zene i ostali muskarci sumnjivih gena pate za morem i cg i hrtvatskim primorjem......masa koju znam iz srbnije tek sada pocinje da prica o cg i masovno da je posecuje, jer su im bili isprani mozgovi.........turci postavili svoje politicare isprali vam mozak....rasturili slovensku zemlju.....jugoslaviju,a sada pljujete po jugoslaviji pricate o ilirima i pomerate se polako prema kavkazu :p :p ..genijalno...zar ne?

..filip II (proverite da li je on) je poklonio psa aleksandru makedonskom.....pas nije hteo da ubije medveda pa ga je ovaj ubio.....dobi i drugog psa pa je konacno naterao psa da skenja lava ili neku takvu vec zverku ....negde na teritoriji danasnje albanije......treba proveriti ovo .......znam da se nikome ne svidja :p :p :p ....ali sta je tu je.....zato ovaj lik nikada nije pipnuo tu zemlju i pored nevidjenog ludila da sve osvoji...... a arapi i indusi su mu danas zahvalni sto su malo bledji od drugih zemljaka.......prica se po indiji...eto vam iz prve ruke podatak......

...neko je neke gluposti pisao u ovom postu o njemu, pa sam se slucajno setio nekih tekstova i pricanja nekih indusa......

adem_ks:
Bogart:

ako "glumis" onda je ok. za oskara, a ako ne, pogledaj po forumu Ko su srbi, ispade da su i jevreji samo jedno "malo" pleme srba, da ne idem dalje... sto se nas tice, ovo oko ILIRA je cisto da "dokazemo" da je ovo nas prostor, iako je vasa kolevka... u skolu se uci razna plemena su zivela na balkanu bla bla najezda bla bla neki se povlace ka brdovitom balkanu bla bla par recenica, ali verujem sutra [nakon nezavisnosti] niko ih nece spominjati, osim ako se dokazuje istorijski... sto se imena tice gresis, sada su u modi neka nova... ili svakih deset-petnaest godina novi "talas" imena

Bogart,
obichno nabedjene debile ne citiram na forumu, i ne obracam im se...
al ovog kvazi shiptara provokatorskog
sam citiro
samo zbog ovog podvuchenog.

e o tome se radi!

a kad pogledash malo bolje po forumu
videcesh da im uspeva
ima isto takvih debila i na dugoj strani, koji im veruju u ovaj trip...

Back