ko su gejse?

cao ljudi..zanima me od svih vas misljenje o gejsama ..:think: meni su u poslednje vreme veoma interesantne...pa bih htela da cujem od vas ko su i kako ih vi dozivljavate i ....?! :mrgreen:

Sam naziv gei-sha znaci umetnica.

Nisu u pitanju prostitutke, mada ih mnogi sa njima poistovecuju. Recimo, prostitutke u Japanu u to vreme su nosile obi zavezan napred (da bi ga lakse skinule kao i kimono) dok su gejse obi zavezivale pozadi kao i sve ostale zene.

Njihova prevashodna uloga je bila da zabavljaju igrom, sviranjem na nekom instrumentu, recitovanjem i slicno. Cak su postojale i skole za nih. Seksualne usluge su pruzale iskljucivo jednom coveku njihovom gospodaru koji kada bi jednom platio za gejsu imao je dozivotnu obavezu da je izdrzava. Gejsa u ovakav sporazum je mogla da udje samo ako je bila nevina. Ako bi je slucajno madam uhvatila sa drugim, bila bi izbacena iz okije i prepustena ulici i takve su obicno zavrsavale kao prostitutke. Gos[odara su imale ne najlepse nego najtalentovanije gejse.

Poreklom su bile iz siromasnih porodica i posao gejse im je predstavljao spas od bavljenja prostitucijom ili gladovanja ili cega vec.

Nisu u pitanju prostitutke, mada ih mnogi sa njima poistovecuju. Recimo, prostitutke u Japanu u to vreme su nosile obi zavezan napred (da bi ga lakse skinule kao i kimono) dok su gejse obi zavezivale pozadi kao i sve ostale zene.

Njihova prevashodna uloga je bila da zabavljaju igrom, sviranjem na nekom instrumentu, recitovanjem i slicno. Cak su postojale i skole za nih. Seksualne usluge su pruzale iskljucivo jednom coveku njihovom gospodaru koji kada bi jednom platio za gejsu imao je dozivotnu obavezu da je izdrzava. Gejsa u ovakav sporazum je mogla da udje samo ako je bila nevina. Ako bi je slucajno madam uhvatila sa drugim, bila bi izbacena iz okije i prepustena ulici i takve su obicno zavrsavale kao prostitutke. Gos[odara su imale ne najlepse nego najtalentovanije gejse.

Poreklom su bile iz siromasnih porodica i posao gejse im je predstavljao spas od bavljenja prostitucijom ili gladovanja ili cega vec.
Hm, isto tako ih ja vidim...

Gejša uopšte nije prostitutka već izučena i vrhunska zabavljačica.
Postojale suu Jaopanu stroge škole za gejše.
Ta ženska je osim fizičke ljepote, morala da zna odlično pjevati, svirati više istrumenata, plesati više plesova kao i znati ljubazno razgovarati sa gostima, služiti ih šta god oni žele i podpuno se podčiniti gostu.
Cilj je bio, da se gost, koji za te usluge mora dobro da plati apsolutno zadovolji i raspoloži bez seksa naravno.
To je bio posao vrhunske umjetnice i zabavljačice, koji se odlično plaćao.

Normalno, da su bile udate ili neudate žene, koje su imale djecu ili ne. Jednostavno, one su tamo odlazile na posao i vraćale se kući svojoj porodici.

Te priče, da su imale svojega gazdu, sa kojim su jedino mogle da imaju seks nije tačna.
Ta gazda je bio kao vlasnik lokala i on ih je plaćao i ništa više od toga.
Imale su tz. svaka svoju majku gejšu, koja ih je učila, savjetovala, štitila itd...- danas bi rekli neka vrsta trenera.

Poslednja izmena:

us
Njihova prevashodna uloga je bila da zabavljaju igrom, sviranjem na nekom instrumentu, recitovanjem i slicno. Cak su postojale i skole za nih. Seksualne luge su pruzale iskljucivo jednom coveku njihovom gospodaru koji kada bi jednom platio za gejsu imao je dozivotnu obavezu da je izdrzava. Gejsa u ovakav sporazum je mogla da udje samo ako je bila nevina. Ako bi je slucajno madam uhvatila sa drugim, bila bi izbacena iz okije i prepustena ulici i takve su obicno zavrsavale kao prostitutke. Gos[odara su imale ne najlepse nego najtalentovanije gejse.

Nije bas ovako bilo opisano u "Memoarima jedne gejse"...:)

Izvini, ali nije tacno da nisu pruzale seksualne usluge. Jesu, ali pod doredjenim okolnostima. A ako bi kojim slucajem se udale (ili imale decka) morale su da napuste madaminu kucu u kojoj su zivele. Veze su im bile strogo zabranjene. Takodje ako bi napustale kucu morale su sebe prvo da isplate.

Izvini, ali nije tacno da nisu pruzale seksualne usluge. Jesu, ali pod doredjenim okolnostima. A ako bi kojim slucajem se udale (ili imale decka) morale su da napuste madaminu kucu u kojoj su zivele. Veze su im bile strogo zabranjene. Takodje ako bi napustale kucu morale su sebe prvo da isplate.

Pogledaj
obuka-za-gejse-pocinje-sa-sest-godina-a-sve-ih-je-manje.html

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/obuka-za-gejse-pocinje-sa-sest-godina-a-sve-ih-je-manje.html

Gejša uopšte nije prostitutka već izučena i vrhunska zabavljačica.
Postojale suu Jaopanu stroge škole za gejše.
Ta ženska je osim fizičke ljepote, morala da zna odlično pjevati, svirati više istrumenata, plesati više plesova kao i znati ljubazno razgovarati sa gostima, služiti ih šta god oni žele i podpuno se podčiniti gostu.
Cilj je bio, da se gost, koji za te usluge mora dobro da plati apsolutno zadovolji i raspoloži bez seksa naravno.
To je bio posao vrhunske umjetnice i zabavljačice, koji se odlično plaćao.

Opisao si u detalje starogrcke elitne prostitutke hetere, tzv. Afroditine zdrijebice koje su osim seksa nudile prijateljstvo, vrhunsku zabavu, emotivnu i intelektualnu stimulaciju, te jednim dijelom auletride ili frulasice - iskusne yebacice, izvrsne plesacice, vrlo obrazovane i tankocutno dovitljive cure. ;)

ljudi hvala na ovim informacijama.. nisam dugo imala net pa kad sam usla bum koliko kom...xD hvala..slobodno lepite i dalje sto vise informacija to bolje..inace bavim se jednim projektom o gejsama tj spremam ga tako da pisite slobodno...:)))

ljudi hvala na ovim informacijama.. nisam dugo imala net pa kad sam usla bum koliko kom...xD hvala..slobodno lepite i dalje sto vise informacija to bolje..inace bavim se jednim projektom o gejsama tj spremam ga tako da pisite slobodno...:)))

Onda je najbolje, da odeš tamo u Japan i prijaviš se u gejše.
Pa nam onda dođi i pričaj iz prve ruke svoje doživljaje.
Možda će te tamo posjetiti i Moračanin, nikad se ne zna.

Onda je najbolje, da odeš tamo u Japan i prijaviš se u gejše.
Pa nam onda dođi i pričaj iz prve ruke svoje doživljaje.
Možda će te tamo posjetiti i Moračanin, nikad se ne zna.

hmm zanimljiva ponuda.. jedno su zelje a drugo mogucnosti.. xD nego rekla sam vam da pravim projekat o njima i trebaju mi razlicita misljenja ne samo knjige..xD

hmm zanimljiva ponuda.. jedno su zelje a drugo mogucnosti.. xD nego rekla sam vam da pravim projekat o njima i trebaju mi razlicita misljenja ne samo knjige..xD

Ko može da ti da mišljenje osim ono iz knjiga?
Toga više u Japanu nema. Ostala su samo neka pričanja starih Japanaca.
Onaj film je nešto više rekao ali vjerovatno ne sve.
To su bile uglavnom " vrhunske" i izučene kafanske zabavljačice koje su bogate gazde uzimale, da privuku čim više gostiju.

Ja mislim da je Gejša širok pojam.
Treba da obratiš pažnju na ulogu gejše kroz istoriju, nije isti pojam gejše iz doba samuraja i one iz 1930 tih.
Pročitaj knjigu ,,Istorija prostitucije,, tamo ćeš naći mnoge odgovore na tvoja pitanja.

Gejše su pre svega bile zabavljačice. Živele su u velikim kućama gde su im dolazile "mušterije" koje su one trebale da zabavljaju. Od malena su tako vaspitavane i bile su vrlo obrazovane - morale su da znaju da pevaju, igraju, sviraju, služe čaj (čajna ceremonija)... Takođe i razgovor sa "mušterijom" na visokom nivou... Pružale su i seksualne usluge ali prvenstveno ovo što sam nabrojao pre toga.

Back