ko ste vi?

Svako ima svoje "ja". To sekundarno svojstvo nemaju svi.

Uostalom, to "ja" opravdava upravo uloga koju ono ima.
Zato ima smisla da se pre svega ona naglasi.

Povrh svega, naše "ja" neće razumeti svako.
Niti se uvek može predstaviti kako treba.

zašto ljudi imaju potrebu da naglašavaju neko svoje seknundarno svojstvo ili ulogu u životu
tipa tata, majka, supruga, domaćica, doktorka... zašto nismo prvo JA?

Zato što smo u određenim situacijama i pred određenim ljudima samo te sekundarne uloge i što ne treba da znaju naše prvo Ja.

Ako sam u školi kod razredne ja sam samo majka, nije potrebno da poznaje moje Ja. Ako sam negde na poslovnom razgovoru onda sam ja menadžer,ekonomista,lekar..Drugu stranu to jedino i treba da zanima.U zavisnosti od mesta zavisiće i naše predstavljanje.

Ono naše pravo Ja ( ma šta to značilo ) nekada nismo ni sami dovoljno svesni, jer nam ove sekundarne uloge oduzimaju dobar deo našeg života .

Negde sam pročitala da Romi imaju tu životnu filosofiju - Ja jesam :)

Ko sam JA dok mislim o sebi?
Ko je taj ko me pita dok mislim?
Koji broj JA učestvuje u procesu razmišljanja?
Ima li moje JA sličnosti sa tvojim JA?:zcepanje:
Ovo smejanje je upućeno onima koji pokušavaju da shvate šta je napisalo moje JA.

Ok. je navesti čime se baviš, kakav ti je profesionalni i privatni status......ne smeta mi, smeta mi svako počinjanje rečenice sa JA.....naravno nekada se i mora započeti rečenica sa JA, to zavisi od poruke rečenice....ali tipa JA-naprimer, JA-to radim ovako, JA- nikada ne bih...., i da ne nabrajam.....trebalo bi zastati, ima načina da se izrazimo na prikladniji način, čak mislim da je to baš-baš nepristojno..

zašto ljudi imaju potrebu da naglašavaju neko svoje seknundarno svojstvo ili ulogu u životu

Pa ko kaze da nismo prvo JA?

Imamo zadatak koji treba u nasem zemaljskom, ljudskom zivotu da obavimo i pozvani smo da budemo roditelji, domacice; lekari, zidari, pekari ... JA ostaje JA sa bilo kojim pozivom.

Poslednja izmena:
Možda se sekundarna svojstva jednostavno lakše definišu. Svoje "ja" ni sami ne znamo dovoljno dobro...

Baš to je problem...Naime-identifikujemo se s našom usvojenom nadgradnjom! ! !
Inače ,moje JA je dosta bezlično i može da se oblikuje iako je već izoblikovano (superego!),
obzirom da nije previše tvrdokorno i da mu navike nisu previše čvrste...
Mom JA je egzistencija najvažnija i sve što se nje dotiče...Usvojio sam (superego) da su potomci
podjednako važni koliko i moja egzistencija,ali i svi mladunci...
Ima još toga šta se može reči o JA,ali ne mnogo bez atributa koji opisuju ,najbližu jezgru,nadgradnju...
Inače,samo JA je smešteno ispod amigdale,ispod emocija i poriva-oko epifize...:)Pod blagim dejstvom
melatonina...:)

Jednom sam pomogao jednom sportisti, prebogatom.

Imao je problem,
pitao se zašto ga devojke proganjaju ?

Ovako sam mu objasnio:
- Ako hoćeš da imaš problem,
sve što si ti možeš da odbaciš,
ali ćeš tu pogrešiti !

Na primer ako kažeš
ova devojka nije sa mnom zbog mene već zbog mog bogatstva ili,
ova devojka nije sa mnom zbog mene već zbog mojih lepih očiju ili,
ova devojka nije sa mnom zbog mene već zbog moje prenabrekle kite ili,
ova devojka nije sa mnom zbog mene već zbog toga što imam dobru dušu
ili ili ili ...

Pa ko si bre ti ?
Ha ?

Pa sve to gore pobrojano i još mnogo toga !
I pare i okice i kita i dobra duša,
sve si to ti.

Predstavljaj se kako ti odgovara !
Negde ćeš biti fudbaler,
negde kita,
negde lepi dečko,
ma guraj samo !
;)

zato sto je to upravo ono sto odredjuje nase JA
da li si dete, majka, student, necija zena, ljubavnik, sef, prijatelj....sve je to ono sto nas definise u odredjenom vremenskom trenutku
time sto kazes sta si, ne naglasavas nesto, vec definises sebe drugima
JA per se ne postoji

• Podržavam
Reactions: Nez

Back