Ko nam uništava Prirodu!

Ko su te stetocine?

• Stranci

• Mi sami

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
U maju ove godine dovodio sam neke poslovne prijatelje (slucajno Rusi :D) u Srbiju. Pokazao im Arandjelovac,Oplenac,Smederevsku,Sabacku,petrovaradinsku i Beogradsku tvrdjavu itd. i ajde reko da odemo do Tare i Zlatibora a kad smo vec tu mogli bi skoknuti i do mog rodnog grada Priboja. U PB nema mnogo sta da se vidi al je priroda oko grada lepa.
Pokazao im Ja okolna brda,ljudi se odusevili,a ja ajde da im pokazem i usce Lima i Uvca,na samom uscu ima jedno malo polu ostrvo. Kad smo tamo dosli u zemlju da sam mogao da propadnem ostrvce zaraslo u zbunje a unutar zbunja u jednoj uvali pa jedno 100 000 plasticnih flasa :eek:.
A otkuda flase,pa jednom recju sve gradske deponije krenuv iz CG.pa preko Srbije su duz obale Lima i naravno u prolece kad Lim nabuja sve to dodje i ostane na uscu Lima i Uvca.

Sta me je najvise iznerviralo,nasao se tu jedan moj bivsi komsija koji (normalan covek) da sam cisti i pali smece na uscu,a ostale ga komsije tuzile zato sto on to pali jer zaboga oseca se smrad,a prve kuce od usca su na 1 km.

Sasvim dobro znam o cemu pricas ...

I kod nas malo uzvodno je ista situacija, pa na samom ulasku u Prijepolje ima ogromna jedna divlja deponija... I cesto se spustam camcima niz Lim, koliko smeca ima po obalama to nije normalno, a o zabranjenom ribolovu na "mrezu" da ne pricam i slicnim stvarima ... Srecom ovog leta su bili neki javni radovi, sa su koliko-toliko ocistili obalu Lima ...

Sasvim dobro znam o cemu pricas ...

I kod nas malo uzvodno je ista situacija, pa na samom ulasku u Prijepolje ima ogromna jedna divlja deponija... I cesto se spustam camcima niz Lim, koliko smeca ima po obalama to nije normalno, a o zabranjenom ribolovu na "mrezu" da ne pricam i slicnim stvarima ... Srecom ovog leta su bili neki javni radovi, sa su koliko-toliko ocistili obalu Lima ...

Bio sam u PB pre dve nedelje,i kad sam dolazio na Bistrici onako letimicno bacim pogled na jezero,kad ono nema jezera,:D zaustvim kola i izadjem da vidim sta je kad on stvarno nema jezera :D. Kasnije mi rekose da su ga ispustili radi nekih turbina na brani a i radi ciscenja.

Kad ce ga opet napuniti?

Uh kako je dobra pastrmka u onom restoranu prema Kokinom brodu.:worth:

Bio sam u PB pre dve nedelje,i kad sam dolazio na Bistrici onako letimicno bacim pogled na jezero,kad ono nema jezera,:D zaustvim kola i izadjem da vidim sta je kad on stvarno nema jezera :D. Kasnije mi rekose da su ga ispustili radi nekih turbina na brani a i radi ciscenja.

Kad ce ga opet napuniti?

Uh kako je dobra pastrmka u onom restoranu prema Kokinom brodu.:worth:

Nemam pojma, vjeruj mi nisam zalazio tamo ima dosta vremena ... A to je standardno ispstaju jezero, nekad ga ispustaju i zbog ciscenja valjda , sta znam ...

Ima i kod nas dobrih ribnjaka pravo, al meni je najveci merak kada je ja upecam pa pojedem posle :mrgreen:

Ovaj deo Srbije (podnozije Zlatibora i Zlatara) stvarno ima predivnu prirodu,a uvacko jezero je ujedno i staniste beloglavog supa.Rodjak pravi vikendicu u jednom selu nadomak Priboja u Oktobru je obecao kad opet dodjem da pecemo Janjca za zavrsetak radova.

Poslednja izmena:
Naslov i nije bas politicke prirode,ali posto sam ja navikao na ovaj pdf i na vase komentare a i jednim delom je ova tema vezana za drzavni aparat postavicu je ovde.

Citam u Blicu ovaj tekst http://www.blic.rs/temadana.php?id=110543 i nije me tekst iznenadio koliko komentari citalaca.
Citaoci se nerviraju zato sto stranci kupuju zemlju na F. Gori (ajde da izostavimo to sto su Rusi,stranac je stranac) pricaju kako ce da uniste Srpsku prirodu,pricaju kako su Zlatibor i Tara unisteni itd. A istom tom Fruskom Gorom,Zlatiborom i Tarom nemozes proci od smeca tih citalaca koji se bune,koji su protiv stranaca.

Mislim da je jedino resenje u ocuvanju ovih nasih nevelikih i lepih prirodnih resursa zakon koji je donesen na Sejshelima.

Sejshelci su doneli zakon po kojem na jednom ostrvu (manjem) ne moze da bude vise od jedne kuce ili hotela sa najvishe 50 lezajeva ili na vecem sve to isto samo ograniceno na 20-30 hektara.
Na taj nacin bi se ocuvala i priroda i otvorila bi se nova radna mesta,kako kazu jednim udarcem bi ubili dva zeca.

pa znas sta,obicno bih rekao da mi unistavamo okolinu,sto u neku ruku i jeste istina,ali sada je 90% fabrika(i uopste preduzeca) privatizovano,a njih mnogo briga za prirodu srbije..............:(

Ademe!
Drugacija je to kultura,svest ljudi je na drugom nivou. Ja kod mene balkon moram bar jednom nedeljno da cistim od smeca,jer neki kreten visocije stalno baca smece kroz prozor (joj da mi ga je uhvatiti).U lift nemozes ujutru da udjes od smrada psece mokrace,ma katastrofa. Sta da pricamo o ocuvanju prirode kad se svesrdno trudimo da unistimo i zgrade u kojima zivimo.

uopste to nije stvar kulture....vec sistem kazni
vecina tih zemalja ima zakone sa veoma strogim kaznama i to funkcionise decenijama
nije stvar u kluturi vec u lovi i primeni zakona
kad te nekog odinama cepa po dzepu, onda se opametis
to su englezi uspeli i sa navijacima..tamo nema ogradi
sve je stvar zakona, i love
i kad bi se nasi zakoni poceli primenjivati...da vidis kako bismo i mi bili odjednom ,,kako ti kazes...kulturni

uopste to nije stvar kulture....vec sistem kazni
vecina tih zemalja ima zakone sa veoma strogim kaznama i to funkcionise decenijama
nije stvar u kluturi vec u lovi i primeni zakona
kad te nekog odinama cepa po dzepu, onda se opametis
to su englezi uspeli i sa navijacima..tamo nema ogradi
sve je stvar zakona, i love
i kad bi se nasi zakoni poceli primenjivati...da vidis kako bismo i mi bili odjednom ,,kako ti kazes...kulturni

Nije bitno kako i kojim sredstvima,bitno je da se stvori svest za ocuvanjem zivotne okoline kod ljudi. Uglavnom slazemo se,da su takve mere potrebne.

Ovaj deo Srbije (podnozije Zlatibora i Zlatara) stvarno ima predivnu prirodu,a uvacko jezero je ujedno i staniste beloglavog supa.Rodjak pravi vikendicu u jednom selu nadomak Priboja u Oktobru je obecao kad opet dodjem da pecemo Janjca za zavrsetak radova.

http://www.turizamprijepolje.org.yu/Prijepolje.php

Da ne bih sad smarao sa slikama, na ovom sajtu se vidi da u ovom dijelu Srbije stvarno se ima sta vidjeti ...

e ovaj propki upropasti anketu
Stranci
Propki 1 3,03%
Mi sami
adem_ks, Banshee, Blajbinger, čedina_zebra, cp6aj, Dragan_srbcg, eklipsa, Enchanted, filatelista, pa šta?, Homoljac, Jevdjo, kalama, macuilmalinalli, medved_bg, misoni, perafitilj, Peruzzi, peti ligament, petrica86, Rechke, Sanovnik, sax83, Slam_Dunker, Stamenko, SURbel, Tamiš, tehduduk, Torrente Bgd, zadovoljni kupac, zike-mne, СУНЦЕ, Тихи 32 96,97%

Back