Ko (još) ima gramofon i ploče?

Koliko nas ima da (još uvek) imamo gramofon i ploče?

Ja imam, ali retko puštam. Olenjio sam se i ja. Uglavnom prebacim sa ploče u mp3 da slušam na kompu ili usput. Eto, priznao sam.

Evo neverovatno dobar info video kako gramofon radi.
Имам ја Dual1249 ca Shure V15/III. Имам и пар стотина лонгплејки али све ми је остало у Србији.
Сада слушам FLAC формат тако што ми је повезан DAC на рачунар па онда са њега сигнал иде на појачало.
МР3 је све само не звук за слушање.

Poslednja izmena:
Имам ја Dual1249 ca Shure V15/III. Имам и пар стотина лонхплејки али све ми је остало у Србији.
Сада слушам FLAC формат тако што ми је повезан DAC на рачунар па онда са њега сигнал иде на појачало.
МР3 је све само не звук за слушање.
mp3 je za lenj narod. Dobro je da ne slušam na telefonu bez slušalica

mp3 je za lenj narod. Dobro je da ne slušam na telefonu bez slušalica
Јел на овом:
IMG_20220502_005519.jpg

Pa...kupila sam više gramofona, kompletnih i nekompletnih, i evo sad otplaćujem jedan ozbiljan, za ćaleta. Kaže, čita kao još nijedan drugi. Zadovoljan.
Molim lepo.
Rekoh: daj neki bilo kakav da se okreće, kaže-jaaao, čekaj, neće svaka ploča na svaki gramofon, to se čuva, to se pazi.
''Pa, kupila sam ti skoro sve gramofone do sad, sine majčin!''
Nema, skupo se plaća zvuk krckanja ploča...
Па сад, грамофон је широк појам. То је механика и има разних решења. Најбитнија ставка је pick up. То је већ посебна прича, да ли ММ или МС па која Марка. Мени је Shure био за моје ухо. Stanton за диско, Ortofon за класику.
Сећам се, за механику сам дао око 1500 марака а за pick up неких 300$.
На све то требало је имати адекватно појачало и звучне кутије и када се све то сабере, ауто сам могао купити.
Данас клинци слушају МР3 и шта рећи?

Imam JVC L-F210, automatski. (Ne isti ovaj sa slike, ali mu je identičan.)

3323759-399a8da5-jvc-l-f210-fully-automatic-turntable.jpg

Spadam u nešto mlađe generacije, pa sam u detinjstvu sakupljao audio-kasete, a ne ploče. Ali otac ima svoju staru kolekciju pa ponekad pustim nešto. Tu su Pink Floyd, Blind Faith, Django Reinhardt, Boston, Return To Forever, Cream, Humble Pie, Leb i sol...

Ja slusam ploce i jos uvek aktivno kupujem ploce. Imam Riga Planar gramofon i oko 300 ploca. Korisitim pesme na MP3 za moj midi controler i za sviranje jer je lakse skinuti i uvezbati pesmu uz midi controler. Ali za slusanje muzike, uvek koristim gramofon i ploce. Redovno kupujem nove ploce u radnjama i online a barem jednom u tri meseca obidjem radnje sa polovnim plocama. Problem koji imam je, sto mi je zao da otvorim iz celofana nove ploce koje kupim. Ploce koje kupujem su sve 180 grama "teske" vinil ploce. Obozavam ploce i nikada ne slusam nista digitalno. A jos uvek se secam kao da je bilo juce beogradske berze ploca. Ne znam da li je jos uvek ima, jer ja sam isao tamo tokom 80-tih.
Mnogi tvrde da je zvuk ploce mnogo bolji od digitalnog zvuka, da bolje zvuci i da je zvuk prirodniji. Ali ja se nikada nisam time zamarao. Jednostavno volim ploce. Miris i izgled, sam pogled na gramofon i volim da vidim omot ploce u mojim rukama. Cetkicu za brisanje prasine sa ploce, iglu gramofona kada legne uz krckanje na pocetak ploce i obrtaje ploce na gramofonu.... Jesam sentimentalan i staromodan mozda, klinci u mojoj familiji me zovu "muzickim dinosaurusom" ....ali nije me briga. Volim tu klincuriju ali oni nikada nece razumeti nas, niti sta gramofonska ploca za nas dinosauruse zaista znaci....

To je moj gram gram gram gram gram gramofon...
Imam.Neki novog datuma, jeftiniji ali pristojan sasvim zadovoljavajući.
Imam iz zaostavštine dve ploče koje bih prodao a kupio nešto drugo.Ploče su Boba Stefanović, neki šlageri i Gabi Novak isto taj fazon samo stilski malo modernije

Ja slusam ploce i jos uvek aktivno kupujem ploce. Imam Riga Planar gramofon i oko 300 ploca. Korisitim pesme na MP3 za moj midi controler i za sviranje jer je lakse skinuti i uvezbati pesmu uz midi controler. Ali za slusanje muzike, uvek koristim gramofon i ploce. Redovno kupujem nove ploce u radnjama i online a barem jednom u tri meseca obidjem radnje sa polovnim plocama. Problem koji imam je, sto mi je zao da otvorim iz celofana nove ploce koje kupim. Ploce koje kupujem su sve 180 grama "teske" vinil ploce. Obozavam ploce i nikada ne slusam nista digitalno. A jos uvek se secam kao da je bilo juce beogradske berze ploca. Ne znam da li je jos uvek ima, jer ja sam isao tamo tokom 80-tih.
Mnogi tvrde da je zvuk ploce mnogo bolji od digitalnog zvuka, da bolje zvuci i da je zvuk prirodniji. Ali ja se nikada nisam time zamarao. Jednostavno volim ploce. Miris i izgled, sam pogled na gramofon i volim da vidim omot ploce u mojim rukama. Cetkicu za brisanje prasine sa ploce, iglu gramofona kada legne uz krckanje na pocetak ploce i obrtaje ploce na gramofonu.... Jesam sentimentalan i staromodan mozda, klinci u mojoj familiji me zovu "muzickim dinosaurusom" ....ali nije me briga. Volim tu klincuriju ali oni nikada nece razumeti nas, niti sta gramofonska ploca za nas dinosauruse zaista znaci....
Meni je nekako najprirodniji zvuk kasete.Šuškav, posebna boja tona kad nešto svira, ima tu neku čar prošlih vremena i nečeg analognog.Ploče i CD ista priča,zvuk je presavršen i gotovo digitalan

Meni je nekako najprirodniji zvuk kasete.Šuškav, posebna boja tona kad nešto svira, ima tu neku čar prošlih vremena i nečeg analognog.Ploče i CD ista priča,zvuk je presavršen i gotovo digitalan
Реално када би имали 1000 евра за добар касетофон, касете јесу добре, проблем је што кад се потроше иду у смеће.
Ипак гласам за плоче,

Nemam i zao mi je sto je tako.
Уложи у добро појачало, нећеш се покајати.
Повежеш га са лаптопом, какав DAC, знаш како старо добро појачало ради као један велики DAC.
Одушевићеш се.
Барем ја јесам.

Back