Постоји једна ствар које се често лаћају људи као и мача и од њега гину. Многи желе истину али не могу да је прихвате , желе да живе у свом убеђењу ђакар усамњени остали и кукати на цео свет.
Тешко је душмана кривити за своју судбину а не себе што си му дозволио у данашњим временима.
А тек кукати на краља и и нешто друго за своју судбину.
Имам једног доброг друга из тих крајева велики део литературе историје , књижевности крајишника и Срба из Славоније ми је поклонио читаву колекцију.
Нисам стигао али ми је оставио у аманет.
Никад се није одрекао српства нити било чега али је схватио да тамо нема више Срба да њему то више није потребно јер зна али користиће неком Србину из Србије.
Као интелектуалац и образовсн човек је рекао ја иако сам Србин исто толико сам и Хрват ма колико то теби чудно звучало.
Па и није.....
Да Милош Обреновић , Карађорђе , Књаз Данило , краљ Никола је владао како је научио од Турака.
Или од својих сународника по језику Дахија.
Тако су Срби научили да владају до данас и наравно имамо доста тога турског.
Има ту и добрих ствари , жилавост , непоколебљивост , знање ратовања.
Тешко да би данас имали Ђоковића и толико првака у спорту и уопште на свим пољима.
Турска је заостала у 18. и 19. веку.
Али раније много напреднија и прогресивнијс од великог дела Европе.
Хрвати и Крајишници су научили да бладају на узору на Аустроугаре.
С том разликом што су Срби из Крајне ратовали безусловно за Аустроугаре и њихове грснице и за Хрвате.
У првом светском рату су јуришали на нас на страни Аустроугарске било је ту бежања и предавања али су ратовали против Срба из Србије.
Доста су лобирали за време краљевине за права Хрвата и суосећали се са њима и идентификовали.
Тако да једте колико сам ја Турчин толио си ти Хрватнпо менталитету..
Боље Италијан , боље било ко ссмо не Србин.
То је јако слично Хрвату и оправдано из њихове историјске перспективе.
Али кад већ неког оптужујеш за турско прихвати и ти свој хрватси менталитет и да си и ти по ментслитету исто ближи Хрватима.
Велика штетс што су вас отерали боње да сте остали макар велика мањина у Хрватској јер сте им много пута помогли.
Тако да ово са "Гордким вјенцем", нема везе мизи га ********* тско тумаче јер је Његош био сппско приморски митрополит као и Петар Цетињски.
Док су моји преци крварили и прелазили Албанију клани и десетковани од Бугара и Аустроугара са свих страна твоји су преци исто јуришали на Србију на страни Аустроугара и у парламенту подржавали Хрвате.
И онда ти је краљ крив и Србин из Србије за дудбину која те је затекла а није ни Хрват ни Аусттоугарска већ и српска војска која је зауставила италијанску да не изврши поделу Хрватске .
Па да је савезници нису подржали не би тога ни било.
Већ би окупирали Далмацију као Црну Гору и поделили или распарчали.
Не би могли Срби не војно зо су могли али да ду ссвезници подржали Италијане српска војска би морала да одступи и да преда Далмацију Италијанима.