Ko je najveci naucnik,a ko najveca naucnica svih vremena?

• Začetnik teme Začetnik teme Dita
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stivlim:
Nikola Tesla i Stiven Houking (ovi ostali su mala deca, a ni jedan ni drugi nisu dobili Nobelove nagrade)

Opet mala ispravka, tj dopuna. Naime, Tesla je od Svedske akademije nauka dobio ponudu o dodeli Nobelove nagrade (koju bi podelio sa Tomasom Edisonom), medjutim odbio je, jer mu ona nista nije znacila. I sam je rekao "Ne osvrcem se na pocasti, jer sam tako stvoren da nemam osecaja za slavu, za pocast i materijalno blago. Jedina mi je zelja da ostavim nezaboravnu poruku vekovima". I ostavio je. Stiven Hoking, rob zivota od svoje 20 godine, s obzirom na zdravstveno stanje (boluje od ALS) okrenut je teorijskoj strani. Zivot mu je oduzeo mnogo s jedne strane, s druge mu je podario ono sto retko ko ima. I pored svega toga, uspeo je da prevazidje mnoge psihicke krize i suicidalne namere i da nove poglede na svet oko nas. Nije dobio Nobelovu nagradu (bar ne do 1990.) koliko je meni poznato, mada se Nobelova nagrada i ne dodeljuje matematicarima. Iako je studirao fiziku, danas predaje matematiku na Lukasovoj katedri u Londonu (na istom mestu gde je nekad i Njutn drzao predavanja).Mada mislim da je sad u penziji. :)

Rasooooo aj majke ti mojne vise te "male ispravke" narocito kad su pogresne :roll:
Tesli niko nije nudio nagradu pa da je on uopste imao i prilike da je nudi (u krajnjoj liniji sam proces oko Nobelove nagrade ne funkcionise na taj nacin), a ta njegova izjava je posledica (omanjeg) razocarenja sto nisu dobili nagradu, uostalom izjava je data po objavljivanju imena laureata (te 1915 godine to su bili W. i L. Bragg). Podatak za neinformisane na forumu ni Edison nikada nije dobio nobelovu nagradu. Najvece priznanje koje je Nikola Tesla, u obliku nagrade, dobio je (pomalo ironicno) Edisonova Medalja a to je najveca nagrada koju IEEE (tada AIEE) dodeljuje.

Anonymous:
Rasooooo aj majke ti mojne vise te "male ispravke" narocito kad su pogresne :roll:
Tesli niko nije nudio nagradu pa da je on uopste imao i prilike da je nudi (u krajnjoj liniji sam proces oko Nobelove nagrade ne funkcionise na taj nacin), a ta njegova izjava je posledica (omanjeg) razocarenja sto nisu dobili nagradu, uostalom izjava je data po objavljivanju imena laureata (te 1915 godine to su bili W. i L. Bragg). Podatak za neinformisane na forumu ni Edison nikada nije dobio nobelovu nagradu. Najvece priznanje koje je Nikola Tesla, u obliku nagrade, dobio je (pomalo ironicno) Edisonova Medalja a to je najveca nagrada koju IEEE (tada AIEE) dodeljuje.

Eee, malo znas o Tesli, preporucujem ti da odmah posetis njegov muzej u Beogradu (Krunska ulica).
A sto se tice Edisona, jest, tacno je, nije je ni on dobio.

fosilvaso:
rasa77:
Eee, malo znas o Tesli, preporucujem ti da odmah posetis njegov muzej u Beogradu (Krunska ulica).
A sto se tice Edisona, jest, tacno je, nije je ni on dobio.

ako nije Tesla, zašto bi je dobio Edison... :)

Ama bre njih dvojca su bili samo nominovani ali je to vreme bilo takvo da tesko da neko ko se bavio primenjenom naukom (da ne kazem inzenjer) ma kako uspesan bio nije imao sanse za nobela, danas bi verovatno bili srecni kad bi imali takvih likova da im dele nagrade.

Eeeeej, svi se uhvatili brzina vecih od "c" ko pijan plota, i sad pokusavamo da oborimo Specijalnu teoriju. To je isto ono sto rade sekte (odnosno sledbe, da se neko mozda ne nadje uvredjen). Istrgnu iz konteksta nesto, pa ga onda pogresno tumace. Vi kao i da ne poznajete samu teoriju. Specijalna teorija relativnosti (krace, STR), je teorija pisana za inercijalne sisteme reference (koji i ovako nigde ne postoje u prirodi). Po njoj, brzina c je najveca moguca brzina u prostor-vremenu. To je najveca brzina prenosenja signala, energije u vakuumu. (u svim ostalim sredinama je manja!) i to je postulirano (dakle, ne izvodi se iz nekih drugih pretpostavki i opstih principa; kao sto se ni drugi Njutnov zakon ne izvodi, vec je postuliran). Kada bi bilo suprotno, onda bi realnim vrednostima prostorno-vremenskih parametara u jednom sistemu reference, odgovarale imaginarne u drugom sistemu. To zapravo sledi iz Lorencovih transformacija. Mozda se sad neko pita a sto bas Lorencovih, sto nisu neke druge? Odgovor je da mogu i druge, ali ono sto bi bilo zajednicko i za Lorencove i za te druge, jeste da su obe vrste transformacija (i Lorencove i te druge) linearne. E upravo iz te linearnosti, dolazi se do prethodnog zakljucka. Dakle za sve cestice sa masom vecom od nula, brzina c je najveca u datoj sredini. Medjutim, da li ste znali, da se mozemo kretati brze od svetlosti? Postoji resenje, koje naravno nije u suprotnosti sa STR. I jos nesto, formalno, u odnosu na simetriju, na signale koji se krecu brzinama manjim i vecim od c, STR dozvoljava postojanje tzv. tahiona (grc - brz, hitar), hipotetickih cestica koje bi se radjele sa brzinama vecim od c (dakle, koje bi u svakom inercijalnom sistemu imale brzinu vecu od c). Medjutim, energija takvih cestica moze biti realna, samo ako je masa pridruzena cestici - imaginarna. :) Paznju pobudjuje cudna osobina tahiona: njihova ukupna energija tezi nuli kad im brzina tezi beskonacnosti, dok impuls tada ima najmanju mogucu vrednost. dakle, potpuno obrnuto nego sto je to slucaj kod cestica sa realnom pozitivnom masom. Brzina c bi za obe vrste bila granicna brzina, s tim sto bi za cestice sa realnom masom to bila gornja, a za cestice sa imaginarnom masom, to bila donja granica. No, takve cestice ni dan danas nisu eksperimentalno potvrdjene.

Back