ja sam pristrasna,mnogo volim hemiju,pa mislim da je to Mendeljejev,a od naucnica Marija Kiri.Mislite li da je Mileva Maric zaista bila veci genije od Ajnstajna?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kanizsa84:Najveci naucnik... uuuuuf, ima ih mnogo, ali ajde, recimo Ajnstajn, buduci da je provalio nesto jako bitno, ali na listu stavljam i Teslu, i Mendeljejeva, i Lavoazjea, i sve velike hemicare, a od naucnica... njih nema mnogo... ubedljivo najbolja je Marija Kiri.
RiSK:Najveci genije i najveci nauchnik svih vremena je Isak Njutn, bez premca. Bez obzira koliko mi zheleli da to bude Nidza, Pupin ili neko grugi. Jednostavno analiza, diferencijalni i infinitezimalni rachun je neshto shto niko do Njutna nije moga da skapira i to ga uzdizhe. E, sad, ne znam zashto nauchnike delite po polu. Zhena je dosta manje u nauci zbog nekih starih tabua i diskriminacije, ali recimo da je Mileva Ajnshtajn jedan od vecih umova...
leonida:Mislim da pitanje nije na mestu.Uopšte,ad specie aeternitatis, takva procena nema nikakvu važnost,niti neko može da zaključi ispravno povodeći se mišlju da je najveći onaj koji je najviše doprineo dobrobiti čovečanstva.Takodje,primećujem da niko nije spomenuo DRUŠTVENE nauke,a one se,prihvatali mi to ili ne,svrstavaju u nauke a koliko tek tu ima trenutno značajnih doprinosa čovečanstvu.
Ne usudjujem se da iznesem jedan tako subjektivan zaključak,niti mislim da njegovo iznošenje ima bilo kakvu svrhu i značaj.
jagodica:pa zar nije ajnstajn nesto radio samo dok je bio s milevom. nebitno da li mu je ona nesto sredjival aili ne
jagodica:pa zar nije ajnstajn nesto radio samo dok je bio s milevom. nebitno da li mu je ona nesto sredjival aili ne
Anonymous:jagodica:pa zar nije ajnstajn nesto radio samo dok je bio s milevom. nebitno da li mu je ona nesto sredjival aili ne
Pa seko u tome je i problem ono najbitnije sto je radio u uradio je bilo tek kad je napustio Milevu. Al se to u nastupu svoinistickog nacionalizma zaboravlja
Anonymous:jagodica:pa zar nije ajnstajn nesto radio samo dok je bio s milevom. nebitno da li mu je ona nesto sredjival aili ne
Pa seko u tome je i problem ono najbitnije sto je radio u uradio je bilo tek kad je napustio Milevu. Al se to u nastupu svoinistickog nacionalizma zaboravlja
rasa77:Samo mala ispravka.....kad smo vec kod Marije. Marija je (zajedno sa svojim muzem Pjerom) dobila Nobelovu nagradu za fiziku 1903 godine za otkrice prirodne radioaktivnosti. Istina, podelili su je sa Anri Bekerelom. Osam godina kasnije, 1911. Marija dobije Nobelovu nagradu i za hemiju, za otkrice Polonijuma (elementa, koji je dobio naziv u cast Poljske, jer je Marije bila Poljakinja). Medjutim, njena kcerka, se nije zvala Marija, vec Irena. I nije bila pisac (bar ja ne znam ni jedan njen rad iz oblasti knjizevnosti), vec kao i majka - istrazivac. Takodje sa svojim muzem Frederikom Joliot Kiri (On je uzeo njeno prezime) dobija Nobelovu nagradu za fiziku (mislim 1933. god) - za otkrice vestacke radioaktivnosti. I Marija i Irena umiru jako rano, usled posledica (akutne leukemije) prevelikog ozracivanja.
bravo27:Anonymous:jagodica:pa zar nije ajnstajn nesto radio samo dok je bio s milevom. nebitno da li mu je ona nesto sredjival aili ne
Šta je Ajnštajn značano uradio u nauci nakon što je došlo do njegovog razvoda braka sa Milevom?
Anonymous:Sve sem STR i fotoelektricnog efekta (za koji je doduse dobio Nobela) a to je mnogo mada za mene je mozda i njaznacajniji posao koji je on obavio sadrzan u prepisci sa N.Borom "u vezi KM" ma rasa77 ima mnogo vise strpljenja a i valjda se seca pa nek on objasnjava :wink:bravo27:Šta je Ajnštajn značano uradio u nauci nakon što je došlo do njegovog razvoda braka sa Milevom?