Ko je bolji pjevac: Ian Gillan ili David Coverdale?

Askari

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.604
Mozda nijedna rock grupa nije uspjela pronaci najbolje vokale kao sto je to Deep Purple. Ian Gillan se odlikovao snaznim glasom i nekad bi upotrijebio svoj cuveni vrisak jos od cuvenog hita sa Child in Time. David Coverdale je imao svoj zavodljiv bariton ili blues voice koji je bio primamljiv zenskom svijetu, a i ruku na srce David je bio zgodan i pravi kuler a na albumu Come Taste the band je se pojavljivao sa bradom i smekerskim naocarima. Da ne govorimo o tome da je uspeo sa grupom Whitesnake popuniti odsustvo Deep Purple. Ian Gillan pak nije uspio sa solo karijerom i taj Gillanov band nije uspio zasjeniti cuveni Whitesnake, pa prema tome pitanje je ukusa, ko je bio bolji pjevac Gillan ili Coverdale?

Po mojem ukusu, jedini DP album u kome Gillan blistao je Who Do We Think We Are. Tako je majstorski otpjevao sve pjesme da mi je navika stalno preslusavati taj album.

Za mene je David Coverdale bolji pjevac zbog melidocnog, sevdalijskog glasa (kako bi Bosanci rekli). Preslusajte live album Made in Europe i uverite se kako je David pjevao uzivo.

Niti može Coverdale da se poredi sa Gillanom niti White Snake sa Deep Purple.

Deep Purple je pravi rok bend. White Snake je glam rock (za mene apsolutno neatraktivno). Jedine pesme WS koje prepoznam su one što se puštaju na američkim venčanjima-svadbama.(tipa Here I Go Again, Is this Love) ali pri tome ne znam da je to WS niti ko je pevač. Totalni kič rok muzike, al to se traži. Drugim rečima - prodao se.

Niti može Coverdale da se poredi sa Gillanom niti White Snake sa Deep Purple.

Deep Purple je pravi rok bend. White Snake je glam rock (za mene apsolutno neatraktivno). Jedine pesme WS koje prepoznam su one što se puštaju na američkim venčanjima-svadbama.(tipa Here I Go Again, Is this Love) ali pri tome ne znam da je to WS niti ko je pevač. Totalni kič rok muzike, al to se traži. Drugim rečima - prodao se.
Pjesme kao sto su Is This Love su dosle kasnije. Poslusaj Whitesnake od 1977 do 1983 godine u sastavu:
Vocal David Coverdale
Guitar: Bernie Marsden
Guitar: Micky Moody
Bass:Neil Murray
Keyboards: Jon Lord
Drums: Cozzy Powel ili Ian Paice

Za mene najbolji album je Love Hunter i Come n Get It.

Nakon toga su poceli svirati glam rock a sa ovom postavom imali su zvuk Deep Purple i popunjavali su tu prazninu.

Pjesme kao sto su Is This Love su dosle kasnije. Poslusaj Whitesnake od 1977 do 1983 godine u sastavu:
Vocal David Coverdale
Guitar: Bernie Marsden
Guitar: Micky Moody
Bass:Neil Murray
Keyboards: Jon Lord
Drums: Cozzy Powel ili Ian Paice

Za mene najbolji album je Love Hunter i Come n Get It.

Nakon toga su poceli svirati glam rock a sa ovom postavom imali su zvuk Deep Purple i popunjavali su tu prazninu.
Jeste taj raniji period bio "bolji" ali opet daleko od DP.
Produkcija je drugačija. Skoro da nema solo gitare, a gitara je generalno šesti instrument po važnosti u miksu. Garantujem da su mnogo bolje zvučali uživo nego na ploči

Jeste taj raniji period bio "bolji" ali opet daleko od DP.
Produkcija je drugačija. Skoro da nema solo gitare, a gitara je generalno šesti instrument po važnosti u miksu. Garantujem da su mnogo bolje zvučali uživo nego na ploči
Bilo je solaze kako da ne. Bernie Marsden je bio solo a Micky Moody slide gitara a to su bili iskusni gitaristi bez utjecaja novijeg trash zvuka. Trash metal nikada nisam volio.

Bilo je solaze kako da ne. Bernie Marsden je bio solo a Micky Moody slide gitara a to su bili iskusni gitaristi bez utjecaja novijeg trash zvuka. Trash metal nikada nisam volio.
ma ne trash. Ti si u istu rečenicu stavio DP i Whitesnake - nebo i zemlja. Ovi drugi su kao pobožni porodični ljudi koji su se samo obukli rokerski ali su se lepo začešljali i našminkali a pevaju pop pesmice koje svako može da skine na gitari i peva uz logorsku vatru.

Back