Ko je bolji kuvar ?

• Začetnik teme Začetnik teme Lallo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
OK,bio sam u zurbi pa nisam jasno postavio pitanje.
Ko je bolji kuvar kada se radi o kuvarima amaterima,na to sam mislio.
U vasoj porodici mama,tata,muz,zena....ko to bolje radi?

Moj tata je bio majstor za pite, gibanice, kiflice, pogače... Od njega sam nasledila taj talenat i smisao za pravljenje hlebova, kiflica, pizza, punjenih kifli.. raznih varijacija sa špagetama.. a volim da pravim i razne varijante sa povrćem i začinima.. Moj muž fantastično poznaje indijsku kuhinju, pa on često napravi neki indijski specijalitet, a dobar je i za čorbasta jela, jako je vešt sa začinima... u zadnje vreme se hranim sirovom klopom, pa su mi kulinarske veštine malo potisnute :lol: ..ali generalno, ne može se reći ko je bolji - nadopunjujemo se, svako ima svoj reon jela gde je posebno vešt.

Moguće je da zavisi i od toga šta treba kuvati i na koji način. Popularna kultura smatra da je vrlo muževno raspaliti roštilj ili kuvati riblju čorbu u kotliću, a ne sećam se da su neki muškarci mnogo hvaljeni zbog svojih štrudli ili sarmica.

Moj tata je znao napraviti fantastičnu štrudlu od maka ili oraha... eto, tek da se zna :D.

Mislim da su muskarci bolji kuvari mozda (bas iz razloga koji je vexy navela) jer to ne rade iz moranja vec iz zelje...a nama zenama to je obaveza pa nam verovatno vremenom dosadi :aha:

Ovo je bitan faktor.
Da sam ja "prinuđena" svakog dana da kuvam, da sam opterećena nekim silnim zahtevima i sl - verovatno ne bih uživala u tome toliko. Kada sam nešto nabrzinu spremala, znalo je i da zagori i da ispadne neslano..
Kuvanje je umetnost i tu nema mesta nervozi.
Ovako, uvek se dogovaram sa mm, pošto se i bavimo istim poslom i radimo zajedno, sve se čini po principu - ko kako može i ko je kako raspoložen.. pa i nema toliko opterećenja. Više ja kuvam (generalno), no kad mi nije do toga il ikad sam umorna, preuzme on..a kad smo oboje neraspoloženi, naručimo nešto :D.
Kada to nije obaveza i "moranje", onda se može lepo uživati u tom činu:).

e isto i ko bolje pegla
aj opet da se svadjamo
i sta znaci dobar kuvar?da zna sto vise jela da pravi,ili da zna 5 jela savrseno da napravi
muka mi je od te price muskarci su najpoznatiji kuvari,pa da,jer muskarcima daju vece sanse za karijeru:confused:
a ajde da ne pricamo o profesionalnim kuvarima
i tu muskarci vode?pa odlicno eto im varjaca pa nek odrzavaju nivo:mrgreen:

U zemlji Nebeskog Naroda zive uglavnom hriscani pagani.
Najvise veruju u Obicaje, veruju Televiziji, i veruju da su uvek u pravu.
Medju brojnim nehriscanskim Bozanstvima kojima se klanjaju, postoji neprikosnoveni Idol i Bozanstvo prvog stepena koje zivi u vecini kuca Nebeskog Naroda, i zove se: Ruchak

Vecina dnevnog rasporeda je priklonjena i osmisljena i adaptirana samo da bi se ispostovao Njegova Preuzvisenost Ruchak

Ruchak zivi u svakoj kuci, i Ruchak jednostavno MORA da se spremi
Sta cu za ruchak?
Moram da spremim Ruchak
Kasnim na Ruchak
Moram da idem da jedem, moji tje mi s... ako zakasnim na Ruchak
Sta imas Ruchku?
itd, itd,......

Adaptacioni mehanizmii mogu da budu nehumani, i toksichi.
Nehumanost se odrazava tako sto domacica (vrhovni svestenik Ruchka) mora da organizuje ukucane da se svi skupe u isto vreme, na istom mestu, da jedu i kad nisu gladni, kako bi ona mogla da pripremi zrtveni obred, i kako bi oprala sve sudove istom prilikom.
Na st bi to licilo da Neko jede kad je gladan, a ne kad je vreme ruchku ?!?!?!?

Toksicnost rituala se ogleda u hronicnom spremanj otrovne hrane.
Umoran od posla, oteklih nogu, svestenik - domacica juri od posla do pijace, prodavnice, i jedini trenutak odmora je ispred lifta. Tu se zale jedna drugoj, i besno, i revoltirano, krajnje rezignirano, bez imalo ljubavi za Ritual obicno kazu:
"sta pa sad da spreim za Ruchak?!"
U atmosferi zurbe, umora, totalne neljubavi, nekreativnosti, bez osmeha, bez volje,..... svestenik ubacuje namirnice na zrtvenik. Svi sastojci i sva hrana trpe molekularne promene u prisustvu Nesrecnog Ojadjenog Svestenika, i tako izmenjene, postaju toksicne, kancerogene,..... teske, smorne......
Na kraju, svi koji su jeli hranu bez ljubavi ce pre ili kasnije oboleti, ali Njegovo Bozanstvo Ruchak je protokolarno "ispostovano"

ps
u mojoj kuhinji spremam samo Ja :)

Mm mnogo voli da se mota po kuhinji i zna da prvi razna jela... mnogo toga bolje spremi od mene,pa kad pocne nesto da sprema,ja samo izadjem iz kuhinje:)Lepo sprema testeninu,pice pravi najbolje na svetu,kao i palacinke,kolace....ali to naravno samo kad hoce i kad je raspolozen.

Мушкарци!!

Ми женског рода ништа не знамо, све радимо погрешно те би било најбоље да ви све радите, да нас возите, кувате нам, пеглате... :mrgreen::worth:

Ovo je bilo prilicno ironicno,ako radimo samo "muske poslove" onda ne valja,jer smo lencuge,a ako zagazimo na vasu zensku teritoriju i pokazemo da umemo bolje onda se javi neko kao ti,sa ovakvim stavom.
Umem cesto da skuvam,i po recima ljudi oko mene jako dobro to radim.
Kao sto sam rekao vec,ne radim to svaki dan i svestan sam da kad ja kuvam,onda kuvam iz uzitka,zato sto eto bas tada zelim i znam da u kuvanje udjem sa vise strasti no moja lepsa polovina koja to radi svaki dan i sto poslova jos pored toga i zato joj skidam kapu i njoj i svakoj drugoj zeni koja je zaposlena(ili nije)i uz to odrzava kucu ima decu i sve ostalo.:hvala:
Ali sam ubedjen da muskarci u kuvanje udju sa vise strasti,zelje i da samim tim su uspesniji kuvari i kod kuce i profesionalno.

Bože al se od tog kuvanja napravila ne znam kakva umetnost i nauka.....:roll:
Ako si gladan, moraš jesti....Ako bi da jedeš imaš dve opcije: ili da odeš i kupiš neko gotovo jelo (ili ručaš u restoranu) ili da sprčkaš nešto u domaćoj radinosti. Ja sam za varijantu "ako ne voliš da kuvaš, nemoj to ni raditi"...Bolje mi namaži paštetu i hleb kad dođem ti u goste nego da me poslužiš tortom namrgođena i umorna.....

Bože al se od tog kuvanja napravila ne znam kakva umetnost i nauka.....:roll:
Ako si gladan, moraš jesti....Ako bi da jedeš imaš dve opcije: ili da odeš i kupiš neko gotovo jelo (ili ručaš u restoranu) ili da sprčkaš nešto u domaćoj radinosti. Ja sam za varijantu "ako ne voliš da kuvaš, nemoj to ni raditi"...Bolje mi namaži paštetu i hleb kad dođem ti u goste nego da me poslužiš tortom namrgođena i umorna.....

E ovo je bitna poenta!!
Detinjstvo mi je prepuno sećanja na rođake, starije žene.. koje kuvaju kao po nekoj prinudi.. sećam se strina je uvek (na svakom porodičnom okupljanju) gomilu jela spremala, i onda je puhtala, izražavala nezadovoljstvo.. no najgore je što nas je sve despotski terala da zderemo to to je spremila.. i onda zajedno sa tortom ti suptilno jedeš i tu njenu nervozu koju je ulila u klopu :lol: - neka hvala!

Ja najbolje kuvam to je nadaleko poznato..:roll:istini za volju kad hocu...
Inace,muskarci mogu da budu pravi virtuozi i najpoznatiji kuvari i jesu muskarci...Zene kuvaju jer se to od njih ocekuje,to im je nekako rodjenjem prisiveno ali neke bi svakako bilo bolje da se ne prihvataju varjace...

Back