Ko i zašto hoće da satre seljake na Balkanu? - „Kada sela nestanu, kultura nestaje“.

Nervirator

Džomba
VIP
Poruka
97.278
Seljak ima svoju zemlju, obezbeđuje sam sebi hranu i generalno ne zavisi od drugih. On je spreman za to njegovo da izgine do zadnjeg. To izgleda nekom smeta?

Ako pogledamo procenat urbanizacije u Evropi vidimo da kod nas još uvek ima "previše" seljkaka.

1764790923221.png

Da li je bolje da se svi nabijemo u gradove?

Erozija kulture

Poslednja izmena:
Seljak ima svoju zemlju, obezbeđuje sam sebi hranu i generalno ne zavisi od drugih. On je spreman za to njegovo da izgine do zadnjeg. To izgleda nekom smeta?

Ako pogledamo procenat urbanizacije u Evropi vidimo da kod nas još uvek ima "previše" seljkaka.

Извини, али не верујем у овај податак. Села су нам празна. Треба нам децентрализација, а не трпање у градове.

Pitam EjAja šta ona misli šta fali urbanizaciji. Kaže:

Glavni nedostaci urbanizacije uključuju ekološke probleme poput zagađenja, gubitka zelenih površina i uništavanja staništa; društvena i ekonomska pitanja poput visokih troškova života, povećane stope kriminala i društvene nejednakosti; i opterećenja na infrastrukturu i javne usluge. Život u gradu takođe može dovesti do zdravstvenih problema zbog stresa i loših uslova života.​

Ako gledamo zapad, da bi seljaci dobili subvencije mora da ih ima ne više od 20-25% od ukupnog stanovništva?
Belgija ima jaku industriju ali i čitavu ekonomiju, koja omogućava da stanovništvo sasvim lagodno funkcionisanje u gradovima. Farme kod njih broje od 100 grla pa do 1000. Sve je na farmi robotizovano od muže do ishrane i čišćenja. Prljave poslove obavljaju migranti. Vjerovatno i moderna plastenička proizvodnja i velike obradive površine koje obavljaju najmoderniji traktori.
Sa druge strane visoko razvijena Austrija ima 40% seoskog stanovništva.

Da sumiramo neke stvari ;
1. Zadržavanje ljudi na selu omogućava kakav takav prirodni priraštaj domicilnog stanovništva koji će kad tad doseljavati u gradove a jedan dio ostati na selu.
2. Masovno naseljavanje u gradove ne može biti realno na Balkanu jer mi nemamo dovoljno posla za sve . Ok neko će napisati ima posla za one koje hoće da rade ali kakvog posla ; magacioner,radnik u trgovini,konobarisanje...svi ti poslovi su od danas do sutra. Rade se od 20 - do 45 godine a onda možeš u invalidsku penziju ako uspiješ izganjati.
3. Belgija koja je svela 2 % seoskog stanovništva obnavalja natalitet uvozom radne snage iz čitavog svijeta,što znači da bi balkanske zemlje ličile na neko vjersko,etničko šarenilo Afrike,Azije i Evrope.

па дефиниција села је да је то насеље где се више од половина становништва бави сточарством или пољопривредом. Град је насеље које није село.

Код нас се 15% становништва 1.1 мил бави сточ или пп дакле толико људи ће имати наша села мало више можда што није мали број.

Проблем код нас је преоптерећење БГ и нарочито НС на уштрб других градова.

То је проблем јер у тим градовима сва инфраструктура коју је држава изградила зјапи празна, школе, вртићи, амбуланте, а у НС имате одељења са по 40 ђака, места у вртићима и јаслицама нема. То је проблем... Равномеран развој наших градова је примаран. Онда би ти градови били атрактивни и да људи остају у селу. Шта ће нпр једно село поред Зрењанина или Краљева кад је свако са 2гр мозга побегао и из тих градова.

Erozija kulture

Колико процентуално на територији има агрокултуре у БДПу толико има урбанизације.

Људи су тамо где је новац ... повољнији живот..слободнији ...

Многе и многи су у Србији отишли уз урбаних средина,продали некретнине у Градовима...

Зато су у задњих деценију некренине у не урбаним срединама у Србији рипиле 300%

30483.jpeg
1764794710892.png

Seljaštvo i seljačka zanimanja su nepotrebni u savremenim i naprednim državama. Sada su u modi IT sektori, menadžiranje, marketing, biznisi....
više niko nema koristi od seljaka, jedino možda kao deo istorije bi se koristili u sklopu muzeja ili nekih etno sela gde bi deca išli na ekskurzije da gledaju kako su ranije živeli njihovi pretci, da čuju neku seljačku pesmu, vide neku seljačku igru.

Kada sistematski uništiš poljoprivredu i stočarstvo države, onda je glupo i postavljati ovako pitanje, jer, od čega će ti ljudi živeti ako ne migriraju u neki grad, ne mora uvek da bude BG? U razvijenim državama, stanovništvo se bori da živi van gradova, smatraju uspehom ako imaju svoju kuću van grada, sa dvorištem i sl. Kod nas je pojam uspeha stan u BG na vodi. Mnogo smo skrenuli kao društvo. Rešenje bi moglo biti značajno ulaganje u malu poljoprivrednu i stočarsku proizvodnju, time bi ubili dve muve jednim udarcem. Al, sa ovakvim stručLJacima u vladi, teško ostvarivo.

Kada sistematski uništiš poljoprivredu i stočarstvo države, onda je glupo i postavljati ovako pitanje, jer, od čega će ti ljudi živeti ako ne migriraju u neki grad, ne mora uvek da bude BG? U razvijenim državama, stanovništvo se bori da živi van gradova, smatraju uspehom ako imaju svoju kuću van grada, sa dvorištem i sl. Kod nas je pojam uspeha stan u BG na vodi. Mnogo smo skrenuli kao društvo. Rešenje bi moglo biti značajno ulaganje u malu poljoprivrednu i stočarsku proizvodnju, time bi ubili dve muve jednim udarcem. Al, sa ovakvim stručLJacima u vladi, teško ostvarivo.
Jesi li videla kartu što sam postavio? U EU je preko 75% gradskog stanovništa, i to im Rumunija kvari prosek. Holandija 98% po gradovima

Jesi li videla kartu što sam postavio? U EU je preko 75% gradskog stanovništa, i to im Rumunija kvari prosek. Holandija 98% po gradovima
Ja znam da mali broj ljudi može sebi priuštiti kuće van grada po EU, samo oni baš imućni. Dakle, podaci se svode na one koji su primorani da žive u gradovima. Mi imamo kućerine po selima, znaš koliko bi takva jedna kuća koštala u recimo, Klosternojbugu u Austirji? Kolika je cena kuće u Griniču, USA, recimo?

Back