Ko će nam doneti spas?

Rad, red i disciplina spartanska.

Tvrdo insistiranje da svaki drzavni cinovnik mora da ima roditelje rodjene na teritoriji danasnje Srbije.

Tvrdi rad ce da donese spas, a svako insistiranje na caristickom sistemu (kao trenutno u Rusiji) ne donosi nista na duge staze, jer rusenjem cara sistem nestaje kao da ga nije ni bilo.

Pomislio sam da je tema o bajlautu, posto je bajlaut "paket spasavanja".

Slovenija je clanica Evro zone, ona se moze obratiti Nemackoj i institucijama Evro zone za bajlaut, ima tema da je Slovenija na putu da udje u klub PIGS zemalja plus C, da zatrazi bajlaut.

Hrvatska nije clanica Evro zone, njen ministar finansija kaze da ce iduce godine bajlaut zatraziti od MMF.

Kada zemlja vise ne moze da izmiruje svoje obaveze ulazi u situaciju da mora da zatrazi bajlaut, Nemci kazu Slovencima: Stezite kais, ali slovenacke vlade to jednostavno ne mogu, stanovnistvu treba da objasne da to znaci godinama i decenijama znatno nizi standard, da trose prema mogucnostima.

Od koga ce Srbija zatraziti bajlaut, od Evro zone ne moze jer nije njena clanica, od Nemacke ne moze jer Nemacka se prenapregla u Evro zoni (PIGS plus C plus Sl i drugi naredu), moze pokusati kod MMF, Rusije, Kine, Turske, Saudijske Arabije... ako Srbija izbegne MMF i nadje neku zemlju koja ce da joj da bajlaut bice to vise poklon, posto i ta zemlja koja da ce verovatno posle nekog vremena deo toga da otpise, dakle ako nadje takvu zemlju Srbija ce uci u klub onih zemalja koje imaju mnogo srece (pitanje da li zasluzuju trazenje bajlauta je znak da se vise trosilo nego zaradjivalo, da se nije vodilo racuna o finansijama kao ni o razvoju privrede).

jedan jedini jedinstveni najbolji najhrabriji
izbori-ceda-jovanovic-u-bus.jpg

Srbija nikada nije imala harizmaticnog politicara, pa cak ni kvalitetnog populistu.....

Neki su pokusali ali nisu uspeli, jer to je DAR koji se dobija rodjenjem, koji ne moze da se nauci...

Ne bih se slozila. Harizmu je imao Milosevic (za mene ne, ali je znao da animira masu)
Ne zaboravi Djindjica.
Iz Jeremica ne izbija snaga, prilicno je bled i neuverljiv, ali to je cesto kod pametnih i nenametljivih ljudi. To se ipak moze korigovati, iskustvo je bitna stvar.

Koji političar, po vama, može izvući Srbiju iz ovog čemera?

P.S. Predložite i obrazložite, bez obzira da li je taj političar trenutno u poziciji da to učini.
Ne moze to biti jedan covek, potrebna nam je kompletna sistemska preorijentacija. Trebaju nam drzavno i nacionalno svesni ljudi, koji ce jacati ekonomiju, reformisati sisteme obrazovanja, zdravstva, nauke, kulture, i svih ostalih sfera drustva, koji ce, uz to, voditi isto takvu odgovornu spoljnu politiku, koji ce stvarno imati viziju, planove, dugorocne i kratkorocne.
Utopija? Verovatno, al to bi bilo to.

Ne moze to biti jedan covek, potrebna nam je kompletna sistemska preorijentacija. Trebaju nam drzavno i nacionalno svesni ljudi, koji ce jacati ekonomiju, reformisati sisteme obrazovanja, zdravstva, nauke, kulture, i svih ostalih sfera drustva, koji ce, uz to, voditi isto takvu odgovornu spoljnu politiku, koji ce stvarno imati viziju, planove, dugorocne i kratkorocne.
Utopija? Verovatno, al to bi bilo to.

Bas tako.

Ja se užasav vodja, ali ja nisam narod. Naš narod voli da ima vodju, da mu pripisuje sve osobine koje bi on trebao da ima (a, obično nema ni deo). Kriza je i već će to neko iskoristiti.
Lično, volela bih da državne poslove preuzmu profesionalci u svom poslu, dobri menadžeri, a ne političari. Znam da je nemoguće, ali jedini spas je po meni upravo to.

P.S. Migel, ti k'o zadušna baba ideš po temama gde se priča o ekonomskoj krizi, kao da se raduješ ekonomskom padu svake države jer tu vidiš korist za Nemačku i neku buduću SED.
Nikada Nemačka u svojoj istoriji nije donela spas ni jednoj državi. Samo ratove.

Back