Timosten
Aktivan član
- Poruka
- 1.073
Posto na pdf Filozofija postoji tema (moja) Filozofija - inspiracija umetnika
mislim da ne bi bilo lose da postoji i tema koja ce se odnositi i na ucesnike
ovog pdf-a.
Filozofska razmišljanja ne moraju imati tipican filozozfski karakter...
Primer toga imamo u delima: Artura Šopenhauera, Fridriha Nicea,
Ralfa Valda Emersona, Anrija Bergsona, Martina Hajdegera, Sartra, Kamija,
Vaska Pope, Ujevica, Raickovica, Crnjanskog itd. Njihova dela nisu filozofska ni
po stilu ni po metodu ni po izrazu, vise su vrsna "literatura",
ali su filozofska po svom celovitom pristupu coveku i svetu, po svom zahvatanju najdubljih
problema covekove egzistencije, koja prevazilaze uske granice bilo koje specijalne
nauke). Prepricao sam i malo prosirio uvod pomenute teme, koji mi se ucinio
prigodan i za temu koju pokrecem.
Malo je filozofa ili osoba koje se na bilo koji nacin "doticu" folozofije odolelo iskusenju
da svoja razmisljanja o pojedninim filozofskim temama pretoce u neku umetnicku formu, bilo da je to
pesma, prica, esej, slika, crtez... Metafizicki elementi mnogih kjnjiževnih dela dala su doprinos i inspirisali mnoge filozofe.
Umentost je uvek bila u zizi interesovanja filozofije, mada je Heraklit tražio da se Homer i Hesiod išibaju i prognaju.
Od Heraklita, Platona, Aristotela..., a zatim do savremenih filozofa umetnost nije prestajala da bude važan
deo filozofskog interesovanja.
Predlazem da na ovoj temi korisnici pdf književnost, naravno, oni koji to zele, postave svoja dela koja su inspirisana
filozofskim idejama ili misle da nose neke filozofske ideje. Mislicete da je pretenciozno, verujte da nije....
Prema tome, izvolite: price, pesme, eseji; razmatranje i traganje za istinom,
težnja i priprema za smrt, tj. priprema za smrt itd. .... kojima ste vi autori,
a smatrate da imaju neku filozofsku nit, ideju ili sl.
mislim da ne bi bilo lose da postoji i tema koja ce se odnositi i na ucesnike
ovog pdf-a.
Filozofska razmišljanja ne moraju imati tipican filozozfski karakter...
Primer toga imamo u delima: Artura Šopenhauera, Fridriha Nicea,
Ralfa Valda Emersona, Anrija Bergsona, Martina Hajdegera, Sartra, Kamija,
Vaska Pope, Ujevica, Raickovica, Crnjanskog itd. Njihova dela nisu filozofska ni
po stilu ni po metodu ni po izrazu, vise su vrsna "literatura",
ali su filozofska po svom celovitom pristupu coveku i svetu, po svom zahvatanju najdubljih
problema covekove egzistencije, koja prevazilaze uske granice bilo koje specijalne
nauke). Prepricao sam i malo prosirio uvod pomenute teme, koji mi se ucinio
prigodan i za temu koju pokrecem.
Malo je filozofa ili osoba koje se na bilo koji nacin "doticu" folozofije odolelo iskusenju
da svoja razmisljanja o pojedninim filozofskim temama pretoce u neku umetnicku formu, bilo da je to
pesma, prica, esej, slika, crtez... Metafizicki elementi mnogih kjnjiževnih dela dala su doprinos i inspirisali mnoge filozofe.
Umentost je uvek bila u zizi interesovanja filozofije, mada je Heraklit tražio da se Homer i Hesiod išibaju i prognaju.
Od Heraklita, Platona, Aristotela..., a zatim do savremenih filozofa umetnost nije prestajala da bude važan
deo filozofskog interesovanja.
Predlazem da na ovoj temi korisnici pdf književnost, naravno, oni koji to zele, postave svoja dela koja su inspirisana
filozofskim idejama ili misle da nose neke filozofske ideje. Mislicete da je pretenciozno, verujte da nije....
Prema tome, izvolite: price, pesme, eseji; razmatranje i traganje za istinom,
težnja i priprema za smrt, tj. priprema za smrt itd. .... kojima ste vi autori,
a smatrate da imaju neku filozofsku nit, ideju ili sl.
Poslednja izmena: