Književna dela koja bude uspomene

TheCrystalShip

Obećava
Poruka
92
Videla sam da postoji slična tema (o knjigama koje su ostavile duboki utisak na nas), ali razmišljala sam posebno o delima koja su obeležila pojedine periode naših života. Dela koja smo čitali u određenom periodu naših života, dela koja nas podsećaju na neku osobu, neki gubitak, dela koja nas podsećaju na određena mesta ili jednostavno dela koja kada čitamo odmotava nam se film i sve nam se ponovo vraća. Jeste da tema pomalo zadire u lične prostore, ali mislim da je veoma zanimljiva. :)

"Sto godina samoće", knjiga o kojoj sam morala dosta da razmišljam i, posle Antićeve "Plave zvezde" i Jesenjinove "Pesme o keruši", delo koje je uspelo da me rasplače. To je knjiga koju sam kroz život vukla u torbi (nosila u njoj dokumenta i sl.) i koju sam čitala u svim životnim razdobljima kada mi je bio potreban mir i osamljivanje.

"Рат и мир". Прерано сам га прочитао још у осмом разреду, али сам га тек касније мерачио и накнадно откривао слојеве. Кафка, слична прича. Тек друга читања су била права. Много је било књига које су оставиле снажан утицај на мене, али било је и неке значајне литературе која ми просто "није легла". Ками, на пример.

Videla sam da postoji slična tema (o knjigama koje su ostavile duboki utisak na nas), ali razmišljala sam posebno o delima koja su obeležila pojedine periode naših života. Dela koja smo čitali u određenom periodu naših života, dela koja nas podsećaju na neku osobu, neki gubitak, dela koja nas podsećaju na određena mesta ili jednostavno dela koja kada čitamo odmotava nam se film i sve nam se ponovo vraća. Jeste da tema pomalo zadire u lične prostore, ali mislim da je veoma zanimljiva. :)
Šta znam, ima par knjiga koje pamtim da sam čitao u nekim važnim trenucima u životu.
Tako sam čitao Lemov Solaris kad mi se rodila ćerka, a postoje i fotografije na kojima se vidi knjiga dok nespretno držim bebu.
Sjećam se i da sam čitao Markesovu Jesen patrijarha u jednom ranijem prelomnom trenutku.
E sad, meni ni Solaris ni Jesen patrijarha nisu naročito bitne knjige, pa sve to pamtim kao neku slučajnost, nepovezane događaje, bez simbolike i nekog dubljeg značenja.
Knjige, inače, uglavnom pamtim zbog onoga što u njima piše. I postoje neke knjige koje pamtim iz nekih perioda života. Pamtim kako sam jednom na raspustu čitavu noć ostao budan čitajući Tvenovog Kraljevića i prosjaka, pa kako sam kasnije čitao 1984, što je valjda bila prva knjiga za odrasle koju sam čitao. Onda negdje sa 14-15 godina Bludnog sina, sa uredno obilježenim najinteresantnijim dijelovima kojima sam se vraćao. Onda Kamija i Sartra u gimnaziji, pa do Pinčona i prvih postmodernista na fakultetu.
Istina je da te knjige iz mladosti ostaju u jačoj uspomeni. Čovjek kasnije ogugla u svakom pogledu, iskustvo te nečemu korisnom nauči, ali izgubi se magija velikih saznanja.

Ne znam. Ovisi o dobi i žanru. Nisu sve neke vrhunske, no ostavile su jaki dojam, bar neko vrijeme. Neke- trajno.

Felix Salten: Bambi
Rudyard Kipling: Knjiga o džungli
Jack Schaeffer: Shane
Karl Bruckner: Sadako hoće živjeti
Dostojevski: Zapisi iz podzemlja
Konfucije: Doktrina sredine
Proust: U traganju.... najviše Bjegunica i Pronađeno vrijeme
Raymond Moody: Život poslije života
Solženjicin: U prvom krugu
Joseph Campbell: Masks of God (zapadna i istočna mitologija)
Lem: Summa Technologiae
Kolakowski: Glavni tokovi marksizma, 1-3
Gerda Walther: Fenomenologija mistike
................
.

Trenutno čitam "Velika očekivanja" Dikensa

Prepoznao sam da se pisac stavio u kožu maltretirane dece. Iako je opisan psihološki maltretman, bilo mi je sve jasno, prilično poznato i opominjuće da budem svestan kako se ja ponašam prema deci.

Back