velikizelenizmaj
Zainteresovan član
- Poruka
- 153
Krajem osamdesetih i početkom devedesetih kod nas su bile popularne omladinske knjige iz serijala * Odaberi svoju pustolovinu*. Te knjige su bile prilično nekonvencionalne i od *običnih* knjiga su se razlikovale po tome sto su umesto jednog imale više završetaka i po tome sto su bile napisane u drugom licu, odnosno sam čitalac je bio glavni junak knjige. Na svakom ključnom mestu u knjizi čitalac je imao dva ili vise izbora i u zavisnosti od izbora čitalac je okretao odgovarajuću stranicu i priča se nastavljala. Postojali su negativni završeci, gde bi čitalac nastradao, bio obogaljen ili zarobljen; neutralni, gde čitalac ništa ne bi dobio ali ne bi ni izgubio; i pozitivni, gde bi čitalac postao heroj, bogat i slavan. Kod nas je izdato 12 ovih knjiga i to:
1. Zabranjeni zamak-Edvard Pakard
2. Treća Altarova planeta-Edvard Pakard
3. Podzemno Carstvo-Edvard Pakard
4. Ko je ubio Harloa Trombija-Edvard Pakard
5. Opstanak na moru-Edvard Pakard
6. Trka bez kraja- Rejmond Montgomeri
7.Zagonetka Maja-Rejmond Montgomeri
8. Grozni snežni čovek-Rejmond Montgomeri
9. Balonom do Sahare- Daglas Terman
10. Slučaj kralja svile- Šon Gilijen
11. Tajna piramide- Šon Gilijen
12. Zevsov Presto- Šon Gilijen
a izdavač je bio Narodna Knjiga. Kao klinac ja sam ove knjige obožavao a i dan danas mislim da su odlično štivo.
Zao mi je sto ovaj stil kod nas nije vise zaživeo, što nije prevedeno više knjiga ili sto neki naš pisac nije pisao sličnim stilom.
Drage koleginice i kolege forumaši, kakvo je Vaše mišljenje o ovim knjigama? Da li ste, kao i ja, voleli da ih čitate?
Da li ste imali omiljenu?
1. Zabranjeni zamak-Edvard Pakard
2. Treća Altarova planeta-Edvard Pakard
3. Podzemno Carstvo-Edvard Pakard
4. Ko je ubio Harloa Trombija-Edvard Pakard
5. Opstanak na moru-Edvard Pakard
6. Trka bez kraja- Rejmond Montgomeri
7.Zagonetka Maja-Rejmond Montgomeri
8. Grozni snežni čovek-Rejmond Montgomeri
9. Balonom do Sahare- Daglas Terman
10. Slučaj kralja svile- Šon Gilijen
11. Tajna piramide- Šon Gilijen
12. Zevsov Presto- Šon Gilijen
a izdavač je bio Narodna Knjiga. Kao klinac ja sam ove knjige obožavao a i dan danas mislim da su odlično štivo.
Zao mi je sto ovaj stil kod nas nije vise zaživeo, što nije prevedeno više knjiga ili sto neki naš pisac nije pisao sličnim stilom.
Drage koleginice i kolege forumaši, kakvo je Vaše mišljenje o ovim knjigama? Da li ste, kao i ja, voleli da ih čitate?
Da li ste imali omiljenu?