Knjiga vs film

• Začetnik teme Začetnik teme Mika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Preferiram knjige ali rado odgledam i filmove i serije koji su snimljeni prema knjigama koji mogu da budu odlicni a i ne

trenutno se setih ovih primera

-Čovek u visokom dvorcu, knjiga koju je napisao Filip.K.Dik je odlicna sf knjiga ali serija koja je navodno snimljen po toj knjizi je loša posebno sto se scenarista i reditelj nisu držali knjige

-Dok Gospodari prstenova trilogija fantazija koju je napisao Tolkin ..pretocena je u sjana tri filma u kojima su se držali knjige

ali gledaj i sa druge strane..ko ima vremena da procita set od 23. knjige?
meni bi sigurno trebalo par godina uz obaveze koje imam svaki dan..a u medjuvrmeenu zato propustas druge dobre knjige..naprosto preobimno za samo jednu knjigu
za takve stvari su filmovi ili serije odlicni.
To je tačno.. ja sam taj serijal knjiga počela da čitam recimo 2009.. i do danas nisam pročitala do kraja..
Dešavalo se da mi u međuvremenu ulete obaveze i da se prebacim na neku stručnu literaturu.. i onda ovo odložim.. i tako prođe puno vremena.. i onda ja krenem ispočetka, umesto da nastavim.. :D
Sad sam kao odlučila da iščitam sve do kraja, ali videćemo.. ako mi naiđe opet neko zanimljivo stručno štivo, znam vetj dobro šta tje biti.. neke stvari se kod mene ne menjaju.. :roll: :lol:

Pisac, a i vi sami. Moram da priznam da sam si uništila užitak nekoliko knjiga, gledajući prvo film
Isti slučaj i kod mene..

Vrlo slična stava sam i ja.... Ja sam zaglavio na dve knjige, Socijalna Inteligencija, i knjiga ispod kreveta...
Za sve imam vremena sem za te dve knjige.... Zanimljivo mi da pomenuta knjiga je zaglavila baš tamo gde i ja....
Kažu da kad je čoveku pravo vreme za neku knjigu, ona ga sama dozove.. :) I u mome slučaju je veoma često bilo eto baš tako! Ja uvek imam više knjiga kod sebe nego što stižem da čitam.. i nekada bi neke stajale i godinama na polici čekajući svoj red.. a onda bi me nešto kao "pozvalo" da baš na neku knjigu obratim pažnju.. i kada bih je pročitala, to bi uvek imalo jako puno veze i dalo mi veoma kvalitetne podatke i/ili odgovore na moju tekuću životnu situaciju.

Ako ti se sada te dve knjige ne čitaju, ti ih nemoj sada ni čitati.. vidi koja ili koje druge knjige te sada "dozivaju"..
"osetićeš" to.. :)

Doziva me Odgovor. Ali dok ne znam Pitanje. Nema ni odgovora.... čekajući Baby Yodu....izašlo je, jej, joj...

Jel da je komplikovana? Ali najgore je komplikovanost koju sam shvatio pre ponovnog otvaranja ove knjige. Stvarno bih voleo da nisam u pravu....

Prilozi

• 20220210_081909.jpg
    20220210_081909.jpg
    251,3 KB · Pregleda: 6
Relativno pitanje.
Uopšteno govoreći, knjiga ostavlja više prostora za fantaziju i obogaćena je detaljima, što nedostaje filmovima, ali ipak dobra filmska ekipa zna da od prosečne knjige napravi fenomenalan film.

Moje mišljenje, bolje knjiga nego film. Možete je poneti svuda sa sobom, možete uživati u njoj danima, možete je ostaviti, pa ponovo uzeti, dok za film imate sat dva.

Ipak, ako ste prvo odgledali film, imajte na umu ovo:
Nikada ne sudite o knjizi prema njenoj filmskoj adaptaciji.

Koje je vaše mišljenje, knjiga ili film? I zašto?
Primere su poželjne
U knjizi ti sam kreiras optiku........likove, ambijente...........dok ti je u filmu sve to nametnuto, plus sto reziser (da bi ugrabio sve kategorije gledalaca) frizira mnoge likove i cesto ubacuje bezpotrebne detalje ...........baska to sto glavni lik igra nekakva Sloboda Micailovic, koju smo gledali u raznim drugim filmovima sa razlicitim tematikama pa tu osobu zapamtimo po detaljima iz tih filmova a u ovom filmu ta osoba igra sasvim drugaciju ulogu............

Ako nesto radim sam, to je gledanje filmova, knjigu jos i mogu u drustvu, al film ne
valjda obrnuto?

Bila je već par puta ova rasprava, za mene prilično besmislena.
U pitanju su različite umjetnosti, različiti mediji, drugačijim jezicima govore, druga sredstva koriste.
Tako bismo mogli da poredimo i, šta znam, operu i slikarstvo. Ili balet i radio dramu.
To što film može biti rađen po knjizi ništa ne mijenja. Knjiga može filmadžiju motivisati da napravi film kao i bilo koje drugo iskustvo.

baska to sto glavni lik igra nekakva Sloboda Micailovic, koju smo gledali u raznim drugim filmovima sa razlicitim tematikama pa tu osobu zapamtimo po detaljima iz tih filmova a u ovom filmu ta osoba igra sasvim drugaciju ulogu............
To je to! I meni to smeta.
Nema nista bolje od toga da sam vizueliziras lik prema opisu u knjizi

Knjiga je,po pravilu,uvek zanimljivija nego film. Mnogo volim da gledam filmove snimljene po knjigama i zaista ima dobrih,ali još nisam naleteo na obrnuti slučaj - da film bude zanimljiviji..
Eto, sad ima ovde nekih predloga, pa bi mogao pogledati i reci svoje mišljenje :D

Nije da mi nedostaje mašta , ali čitanje knjige moju maštu nikada neće probuditi .
Retko koja knjiga mi se dopada i drži mi pažnju .Film je druga priča..
Moj izbor je film.Ali s tim da ja gledam samo psihološke horore , horore i fantastiku .
Ništa drugo , a posebno domaći filmovi ne dolaze u obzir..

Da dodam --Ako sam pogledala film rađen po nekom pisanom delu ,
ne pada mi na pamet da to čitam.Kvarim utisak .
Ako sam nešto pročitala , uvek će me zanimati kako bi bilo sve to pretočiti u film.

Pripada ovoj temi jer je jedna od knjiga iz djetinjstva,Šuma Striborova, ušuškana na filmsko platno tako misteriozno i psihološki da meni lično izgleda kao savršeno ostvarenje.

Umorni od tema poput kriminala,podzemlja na domaćoj sceni nešto osvježavajuće.

Meni je svakako i film Otac, od Srdana Golubovića osvježavajući iako je priča teška ali se tiče običnog čovjeka.

“Elegija lovora” nastaje u produkciji Meander Filma uz podršku Filmskog centra Crne Gore i u koprodukciji sa Non Aligned Films iz Beograda. Projekat je takođe podržan i od strane Filmskog centra Srbije.

Preporuka.

Inače, Autostoperski vodič kroz galaksiju je najgore moguće ostvarenje na platnu, prosto je bilo i za očekivati od takve knjige! Nemoguća misija.

Back